A „single malt” whiskyket (házasítatlan maláta whisky, azaz egyetlen lepárlóüzemben, egyetlen alapanyagból, készült maláta whisky) négy szakértő ízlelte vakteszt keretében. Mindegyik nedűt megszagolták, szemrevételezték, majd megízlelték a zsűri tagjai. Ezután maximálisan 10 ponttal jutalmazhatták őket.
A tajvani Kavalan az elérhető 40-ből 27,5 pontot kapott, a Langs, mely három éves skót prémium whisky 22-t, az északi határ mellett készülő King Roberts 20-at, az angol három éves St. George's 15,5-t, végezetül a skót Bruichladdich X4+3 mindössze 4,5 pontot.
Amikor az eredményeket kihirdették, az egyik bíráló és egyben a zsűri elnöke Charles MacLean whisky szakértő azt találta mondani: Ó Istenem. Ez egy áprilisi tréfa? Természetesen az eredmény nem csak őt lepte meg.
MacLean nem fukarkodott a kritikákban sem, míg a Kavalan-t trópusi gyümölcs dzsemnek titulálta, addig a csúfosan szereplő skót Bruichladdich X4+3-ot a következőképp jellemezte: „Nem étolaj. Nem dízel olaj. Varrógép olaj.”
A Kavalan-t 2008-ban kezdték el palackozni. A gyártó cég szóvivőjének elmondása szerint a malátát Skóciából szerzik be, a gyártáshoz használt kiváló minőségű víz a tajvani hegyekből ered, különleges zamatát pedig méz, mangó, zöld alma, vanília, körte, kókusz és csokoládé hozzáadásával alakítják ki.
Egyes magyar források tévesen írtak a verseny részleteiről: nem tajvani ivóversenyről van szó, illetve a vakteszt nem jelenti azt, hogy a zsűri bekötött szemmel vizsgálná az alkoholokat. (Times, Telegraph, Zipp)
A tajvani whisky jobb mint a skót?
A skóciai Burn’s Night fesztivál keretében a The Times által megrendezett whisky versenyen egy tajvani whisky legyőzte a három neves skót és az egy angol „versenyzőt” is - írja a Zipp.

Csődöt jelentett a Hooters
A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket
A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel
Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére
Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban
Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek
Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot
Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben
Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás
Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.

Jön egy stílusos villásreggeli
Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.