A „single malt” whiskyket (házasítatlan maláta whisky, azaz egyetlen lepárlóüzemben, egyetlen alapanyagból, készült maláta whisky) négy szakértő ízlelte vakteszt keretében. Mindegyik nedűt megszagolták, szemrevételezték, majd megízlelték a zsűri tagjai. Ezután maximálisan 10 ponttal jutalmazhatták őket.
A tajvani Kavalan az elérhető 40-ből 27,5 pontot kapott, a Langs, mely három éves skót prémium whisky 22-t, az északi határ mellett készülő King Roberts 20-at, az angol három éves St. George's 15,5-t, végezetül a skót Bruichladdich X4+3 mindössze 4,5 pontot.
Amikor az eredményeket kihirdették, az egyik bíráló és egyben a zsűri elnöke Charles MacLean whisky szakértő azt találta mondani: Ó Istenem. Ez egy áprilisi tréfa? Természetesen az eredmény nem csak őt lepte meg.
MacLean nem fukarkodott a kritikákban sem, míg a Kavalan-t trópusi gyümölcs dzsemnek titulálta, addig a csúfosan szereplő skót Bruichladdich X4+3-ot a következőképp jellemezte: „Nem étolaj. Nem dízel olaj. Varrógép olaj.”
A Kavalan-t 2008-ban kezdték el palackozni. A gyártó cég szóvivőjének elmondása szerint a malátát Skóciából szerzik be, a gyártáshoz használt kiváló minőségű víz a tajvani hegyekből ered, különleges zamatát pedig méz, mangó, zöld alma, vanília, körte, kókusz és csokoládé hozzáadásával alakítják ki.
Egyes magyar források tévesen írtak a verseny részleteiről: nem tajvani ivóversenyről van szó, illetve a vakteszt nem jelenti azt, hogy a zsűri bekötött szemmel vizsgálná az alkoholokat. (Times, Telegraph, Zipp)
A tajvani whisky jobb mint a skót?
A skóciai Burn’s Night fesztivál keretében a The Times által megrendezett whisky versenyen egy tajvani whisky legyőzte a három neves skót és az egy angol „versenyzőt” is - írja a Zipp.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.