A torma a főszereplő a debreceni Gourmet-n

A létavértesi torma kerül a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján - hangzott el a gasztronómiai eseményt beharangozó keddi debreceni sajtótájékoztatón.

Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere hangsúlyozta: a város turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amely évről évre egyre több vendéget vonz Debrecenbe. Hozzátette: az első rendezvényen a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga.

Balogh Károly főszervező kiemelte, hogy az első fesztivál közönségének mintegy 80 százalékát még a debreceni lakosok adták, de tavaly már sok gasztroturista érkezett az ország más részeiről is, és céljuk, hogy a fesztivál híre külföldön is minél több emberhez eljusson. Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják a Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb étel, illetve a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg - tette hozzá. A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve idén is lehetővé teszik, hogy a tanulók a rendezvény alatt a résztvevő éttermeknél gyakornokoskodjanak, és a DSZC-vel közösen elindítanak egy ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon együtt főzhet a sztárséfekkel - mondta a főszervező.

Heit Lóránd létavértesi tormatermelő szerint a minőségi, háztáji alapanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be a hazai gasztronómiában. Létavértes és néhány másik környező település, Álmosd, Bagamér, Kokad és Monostorpályi gazdái 1200 hektáron termesztik a tormát, és az európai piacokra kerülő mennyiség mintegy 90 százalékát állítják elő - fűzte hozzá. A háromnapos gasztronómiai fesztiválon 18 étterem kínálatát kóstolhatják majd a Nagyerdőbe kilátogatók.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.