Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere hangsúlyozta: a város turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amely évről évre egyre több vendéget vonz Debrecenbe. Hozzátette: az első rendezvényen a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga.
Balogh Károly főszervező kiemelte, hogy az első fesztivál közönségének mintegy 80 százalékát még a debreceni lakosok adták, de tavaly már sok gasztroturista érkezett az ország más részeiről is, és céljuk, hogy a fesztivál híre külföldön is minél több emberhez eljusson. Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják a Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb étel, illetve a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg - tette hozzá. A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve idén is lehetővé teszik, hogy a tanulók a rendezvény alatt a résztvevő éttermeknél gyakornokoskodjanak, és a DSZC-vel közösen elindítanak egy ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon együtt főzhet a sztárséfekkel - mondta a főszervező.
Heit Lóránd létavértesi tormatermelő szerint a minőségi, háztáji alapanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be a hazai gasztronómiában. Létavértes és néhány másik környező település, Álmosd, Bagamér, Kokad és Monostorpályi gazdái 1200 hektáron termesztik a tormát, és az európai piacokra kerülő mennyiség mintegy 90 százalékát állítják elő - fűzte hozzá. A háromnapos gasztronómiai fesztiválon 18 étterem kínálatát kóstolhatják majd a Nagyerdőbe kilátogatók.
Forrás: Vendég & Hotel/MTI