A tőzsde mintájára áraz egy New York-i étterem

Vajon mennyi lehet az árfolyam egy korsó sörnek? Döntse el a piac, mondják egy új New York-i étterem vezetői, ahol az ételek és italok árai a tőzsdei árfolyamokhoz hasonlóan változnak majd - adta hírül az Origo.

Az Exchange Bar & Grill nevű étterem Manhattanben, a Grammercy Park közelében található, egy üzletekkel, kocsmákkal teli, hangulatos környéken. Az áprilisban nyíló étterem újítása, hogy az ételek árai minden irányban változhatnak, attól függően, hogy mennyire népszerű az adott fogás. Az elektronikus étlapokon pirossal villognak majd azok az árak, amelyek a kereslet függvényében változni fognak - írja a Reuters. A vendégek saját maguk alakíthatják az ételek és az italok árait, amelyek 25 centenként változhatnak, de az étterem vezetői szerint 2 dollárnál nagyobb változás aligha várható. Egy pohár Guinnes sör 6 dollárnál kezdődik, de kerülhet akár 8 dollárba is, vagy ugyanúgy megúszhatjuk 4 dollárból is. Ha egy ital, vagy étel népszerű a vendégek körében, az ára értelemszerűen emelkedni kezd, pontosan ugyanúgy mint a részvényárfolyamok a tőzsdén. Az áremelkedéssel párhuzamosan más, ezzel egyenértékű italok ára ugyanakkor csökken. Ha egy társaság nagyobb mennyiségben fogyaszt az egyik sörből, a többi vendég jól járhat, mert az egyéb fajták ára ilyenkor csökkenhet. A két tulajdonos, Levent Cakar és Damon Bae elismeri, hogy a tőzsde-ötlet egy ravasz trükk, de meggyőződésük, hogy a sörök és az ételek minősége lesz a döntő a vendégek szemében, nem az ár. Az ötlet szerintük csupán színt visz majd a vendéglő működésébe. A tulajdonosok úgy vélik, hogy a jó helyszín és a jó árak elegendőek lesznek a sikerhez. Az elmúlt év kifejezetten rosszul alakult a New York-i vendéglősök számára, mert a vendégek jóval kevesebbet fordítanak éttermi kiadásokra a válság miatt. A városban mintegy 23 ezer étterem van és minden évben körülbelül 4 ezer új egység nyílik. A hagyományos éttermek száma 2008-ról 2009-re egy év alatt 9 százalékkal csökkent New Yorkban.

A Vendég és Hotel Online megjegyzése a hírhez, hogy korábban Budapesten két helyen is próbálkoztak tőzsdei szisztémában alkoholárusítással. Az Andrássy úti Wall Street és a Szent István körúti Henry J.Beans Pub évekkel előzte meg a New York-i kezdeményezést.

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.