A tőzsde mintájára áraz egy New York-i étterem

Vajon mennyi lehet az árfolyam egy korsó sörnek? Döntse el a piac, mondják egy új New York-i étterem vezetői, ahol az ételek és italok árai a tőzsdei árfolyamokhoz hasonlóan változnak majd - adta hírül az Origo.

Az Exchange Bar & Grill nevű étterem Manhattanben, a Grammercy Park közelében található, egy üzletekkel, kocsmákkal teli, hangulatos környéken. Az áprilisban nyíló étterem újítása, hogy az ételek árai minden irányban változhatnak, attól függően, hogy mennyire népszerű az adott fogás. Az elektronikus étlapokon pirossal villognak majd azok az árak, amelyek a kereslet függvényében változni fognak - írja a Reuters. A vendégek saját maguk alakíthatják az ételek és az italok árait, amelyek 25 centenként változhatnak, de az étterem vezetői szerint 2 dollárnál nagyobb változás aligha várható. Egy pohár Guinnes sör 6 dollárnál kezdődik, de kerülhet akár 8 dollárba is, vagy ugyanúgy megúszhatjuk 4 dollárból is. Ha egy ital, vagy étel népszerű a vendégek körében, az ára értelemszerűen emelkedni kezd, pontosan ugyanúgy mint a részvényárfolyamok a tőzsdén. Az áremelkedéssel párhuzamosan más, ezzel egyenértékű italok ára ugyanakkor csökken. Ha egy társaság nagyobb mennyiségben fogyaszt az egyik sörből, a többi vendég jól járhat, mert az egyéb fajták ára ilyenkor csökkenhet. A két tulajdonos, Levent Cakar és Damon Bae elismeri, hogy a tőzsde-ötlet egy ravasz trükk, de meggyőződésük, hogy a sörök és az ételek minősége lesz a döntő a vendégek szemében, nem az ár. Az ötlet szerintük csupán színt visz majd a vendéglő működésébe. A tulajdonosok úgy vélik, hogy a jó helyszín és a jó árak elegendőek lesznek a sikerhez. Az elmúlt év kifejezetten rosszul alakult a New York-i vendéglősök számára, mert a vendégek jóval kevesebbet fordítanak éttermi kiadásokra a válság miatt. A városban mintegy 23 ezer étterem van és minden évben körülbelül 4 ezer új egység nyílik. A hagyományos éttermek száma 2008-ról 2009-re egy év alatt 9 százalékkal csökkent New Yorkban.

A Vendég és Hotel Online megjegyzése a hírhez, hogy korábban Budapesten két helyen is próbálkoztak tőzsdei szisztémában alkoholárusítással. Az Andrássy úti Wall Street és a Szent István körúti Henry J.Beans Pub évekkel előzte meg a New York-i kezdeményezést.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.