A tőzsde mintájára áraz egy New York-i étterem

Vajon mennyi lehet az árfolyam egy korsó sörnek? Döntse el a piac, mondják egy új New York-i étterem vezetői, ahol az ételek és italok árai a tőzsdei árfolyamokhoz hasonlóan változnak majd - adta hírül az Origo.

Az Exchange Bar & Grill nevű étterem Manhattanben, a Grammercy Park közelében található, egy üzletekkel, kocsmákkal teli, hangulatos környéken. Az áprilisban nyíló étterem újítása, hogy az ételek árai minden irányban változhatnak, attól függően, hogy mennyire népszerű az adott fogás. Az elektronikus étlapokon pirossal villognak majd azok az árak, amelyek a kereslet függvényében változni fognak - írja a Reuters. A vendégek saját maguk alakíthatják az ételek és az italok árait, amelyek 25 centenként változhatnak, de az étterem vezetői szerint 2 dollárnál nagyobb változás aligha várható. Egy pohár Guinnes sör 6 dollárnál kezdődik, de kerülhet akár 8 dollárba is, vagy ugyanúgy megúszhatjuk 4 dollárból is. Ha egy ital, vagy étel népszerű a vendégek körében, az ára értelemszerűen emelkedni kezd, pontosan ugyanúgy mint a részvényárfolyamok a tőzsdén. Az áremelkedéssel párhuzamosan más, ezzel egyenértékű italok ára ugyanakkor csökken. Ha egy társaság nagyobb mennyiségben fogyaszt az egyik sörből, a többi vendég jól járhat, mert az egyéb fajták ára ilyenkor csökkenhet. A két tulajdonos, Levent Cakar és Damon Bae elismeri, hogy a tőzsde-ötlet egy ravasz trükk, de meggyőződésük, hogy a sörök és az ételek minősége lesz a döntő a vendégek szemében, nem az ár. Az ötlet szerintük csupán színt visz majd a vendéglő működésébe. A tulajdonosok úgy vélik, hogy a jó helyszín és a jó árak elegendőek lesznek a sikerhez. Az elmúlt év kifejezetten rosszul alakult a New York-i vendéglősök számára, mert a vendégek jóval kevesebbet fordítanak éttermi kiadásokra a válság miatt. A városban mintegy 23 ezer étterem van és minden évben körülbelül 4 ezer új egység nyílik. A hagyományos éttermek száma 2008-ról 2009-re egy év alatt 9 százalékkal csökkent New Yorkban.

A Vendég és Hotel Online megjegyzése a hírhez, hogy korábban Budapesten két helyen is próbálkoztak tőzsdei szisztémában alkoholárusítással. Az Andrássy úti Wall Street és a Szent István körúti Henry J.Beans Pub évekkel előzte meg a New York-i kezdeményezést.

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.