A tőzsde mintájára áraz egy New York-i étterem

Vajon mennyi lehet az árfolyam egy korsó sörnek? Döntse el a piac, mondják egy új New York-i étterem vezetői, ahol az ételek és italok árai a tőzsdei árfolyamokhoz hasonlóan változnak majd - adta hírül az Origo.

Az Exchange Bar & Grill nevű étterem Manhattanben, a Grammercy Park közelében található, egy üzletekkel, kocsmákkal teli, hangulatos környéken. Az áprilisban nyíló étterem újítása, hogy az ételek árai minden irányban változhatnak, attól függően, hogy mennyire népszerű az adott fogás. Az elektronikus étlapokon pirossal villognak majd azok az árak, amelyek a kereslet függvényében változni fognak - írja a Reuters. A vendégek saját maguk alakíthatják az ételek és az italok árait, amelyek 25 centenként változhatnak, de az étterem vezetői szerint 2 dollárnál nagyobb változás aligha várható. Egy pohár Guinnes sör 6 dollárnál kezdődik, de kerülhet akár 8 dollárba is, vagy ugyanúgy megúszhatjuk 4 dollárból is. Ha egy ital, vagy étel népszerű a vendégek körében, az ára értelemszerűen emelkedni kezd, pontosan ugyanúgy mint a részvényárfolyamok a tőzsdén. Az áremelkedéssel párhuzamosan más, ezzel egyenértékű italok ára ugyanakkor csökken. Ha egy társaság nagyobb mennyiségben fogyaszt az egyik sörből, a többi vendég jól járhat, mert az egyéb fajták ára ilyenkor csökkenhet. A két tulajdonos, Levent Cakar és Damon Bae elismeri, hogy a tőzsde-ötlet egy ravasz trükk, de meggyőződésük, hogy a sörök és az ételek minősége lesz a döntő a vendégek szemében, nem az ár. Az ötlet szerintük csupán színt visz majd a vendéglő működésébe. A tulajdonosok úgy vélik, hogy a jó helyszín és a jó árak elegendőek lesznek a sikerhez. Az elmúlt év kifejezetten rosszul alakult a New York-i vendéglősök számára, mert a vendégek jóval kevesebbet fordítanak éttermi kiadásokra a válság miatt. A városban mintegy 23 ezer étterem van és minden évben körülbelül 4 ezer új egység nyílik. A hagyományos éttermek száma 2008-ról 2009-re egy év alatt 9 százalékkal csökkent New Yorkban.

A Vendég és Hotel Online megjegyzése a hírhez, hogy korábban Budapesten két helyen is próbálkoztak tőzsdei szisztémában alkoholárusítással. Az Andrássy úti Wall Street és a Szent István körúti Henry J.Beans Pub évekkel előzte meg a New York-i kezdeményezést.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.