A víz alatt vacsorázhatunk a Tisza-tavi Ökocentrumban

Az egymilliomodik látogató fogadására készül az idén a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol új programok várják a látogatókat - közölte a poroszlói létesítményt üzemeltető Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiss János elmondta: számításaik szerint az ötéves ökocentrumban június végén vagy július első felében fog belépőjegyet váltani az egymilliomodik látogató. A létesítményt 2015-ben 201 ezer 640 vendég, 2016-ban 209 ezer 285 ember látogatta meg.

Térhatású természetfilm és új kiadványok

Az igazgató az újdonságok között említette, hogy a főépület fölszintjén található 3D-s moziban térhatású természetfilmet láthatnak a Tisza-tó természeti értékei iránt érdeklődők. A kezdetektől vetített eredeti filmet mintegy 300 ezer ember látta. Az új film bemutatója február 24-én lesz, a vendégek március 1-jétől láthatják.

Az ökocentrum két új kiadvánnyal is jelentkezik a március 2-án kezdődő Budapesti utazás kiállításon. A Tisza-tavi élmények Poroszlón eseménynaptár 2017 tartalmazza a részletes programot, a Tisza-tavi vakáció 2017 című kiadvány 11 tó körüli település látnivalóit mutatja be. Az ügyvezető elmondta, tavasszal bővül a látogatóközpont kínálata, egyebek mellett a térségre jellemző rovarokat bemutató diorámával és környezetismereti puzzle-lel, továbbá érintőképernyős információs terminálokat, interaktív településtérképet is telepítenek. Teljesen megújul a tájház melletti halászskanzen, a korábbi szitakötőház átalakításával kistestű madarakat bemutató röpde létesül - tájékoztatott. Új program a vacsora a víz alatt szolgáltatás, amelyet a Kormorán étteremmel közösen kínálnak pároknak az óriásakvárium víz alatti alagútjában.



Részvétel az állatok etetésében

Tavasztól bevezetik a hajnali belépőjegyet, amely lehetővé teszi, hogy a vendégek részt vegyenek a birkák, kecskék, dámszarvasok, baromfik etetésében, ellátásában.

Az új programokat az ökocentrumot működtető önkormányzati tulajdonú Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. idén is saját forrásból tervezi megvalósítani mintegy 40-50 millió forintból. Az ügyvezető igazgató hozzátette: folyamatosan keresik a pályázati és támogatási lehetőségeket a látogatóközpont további, ennél jelentősebb fejlesztéséhez is. A 2012-ben mintegy 2,2 milliárd forintos beruházással, több mint 1,9 milliárd forintos európai uniós támogatással elkészült központot a poroszlói önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló kft. üzemelteti. A beruházás megvalósításához az önerőt kötvénykibocsátással a község önkormányzata biztosította. Az ökocentrum a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be, amelyet egy hét méter hosszú, 4,5 tonna súlyú víz alatti alagút is segíti. Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy 7 hektáros, szabadidőparkként funkcionáló tóparti kert közepén található.

Forrás: MTI


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?