A víz alatt vacsorázhatunk a Tisza-tavi Ökocentrumban

Az egymilliomodik látogató fogadására készül az idén a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol új programok várják a látogatókat - közölte a poroszlói létesítményt üzemeltető Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiss János elmondta: számításaik szerint az ötéves ökocentrumban június végén vagy július első felében fog belépőjegyet váltani az egymilliomodik látogató. A létesítményt 2015-ben 201 ezer 640 vendég, 2016-ban 209 ezer 285 ember látogatta meg.

Térhatású természetfilm és új kiadványok

Az igazgató az újdonságok között említette, hogy a főépület fölszintjén található 3D-s moziban térhatású természetfilmet láthatnak a Tisza-tó természeti értékei iránt érdeklődők. A kezdetektől vetített eredeti filmet mintegy 300 ezer ember látta. Az új film bemutatója február 24-én lesz, a vendégek március 1-jétől láthatják.

Az ökocentrum két új kiadvánnyal is jelentkezik a március 2-án kezdődő Budapesti utazás kiállításon. A Tisza-tavi élmények Poroszlón eseménynaptár 2017 tartalmazza a részletes programot, a Tisza-tavi vakáció 2017 című kiadvány 11 tó körüli település látnivalóit mutatja be. Az ügyvezető elmondta, tavasszal bővül a látogatóközpont kínálata, egyebek mellett a térségre jellemző rovarokat bemutató diorámával és környezetismereti puzzle-lel, továbbá érintőképernyős információs terminálokat, interaktív településtérképet is telepítenek. Teljesen megújul a tájház melletti halászskanzen, a korábbi szitakötőház átalakításával kistestű madarakat bemutató röpde létesül - tájékoztatott. Új program a vacsora a víz alatt szolgáltatás, amelyet a Kormorán étteremmel közösen kínálnak pároknak az óriásakvárium víz alatti alagútjában.



Részvétel az állatok etetésében

Tavasztól bevezetik a hajnali belépőjegyet, amely lehetővé teszi, hogy a vendégek részt vegyenek a birkák, kecskék, dámszarvasok, baromfik etetésében, ellátásában.

Az új programokat az ökocentrumot működtető önkormányzati tulajdonú Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. idén is saját forrásból tervezi megvalósítani mintegy 40-50 millió forintból. Az ügyvezető igazgató hozzátette: folyamatosan keresik a pályázati és támogatási lehetőségeket a látogatóközpont további, ennél jelentősebb fejlesztéséhez is. A 2012-ben mintegy 2,2 milliárd forintos beruházással, több mint 1,9 milliárd forintos európai uniós támogatással elkészült központot a poroszlói önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló kft. üzemelteti. A beruházás megvalósításához az önerőt kötvénykibocsátással a község önkormányzata biztosította. Az ökocentrum a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be, amelyet egy hét méter hosszú, 4,5 tonna súlyú víz alatti alagút is segíti. Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy 7 hektáros, szabadidőparkként funkcionáló tóparti kert közepén található.

Forrás: MTI


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.