Akár ma is iható a világ legrégebbi bora

Németországban, Speyer városában, a Pfalzi Történeti Múzeumban található a világ legősibb bora, a Römische Wein von Speyer, azaz a speyeri bor. Az ital nagyjából 1700 éves.

És, annak ellenére, hogy nem néz ki túl gusztusosan, akár iható is lehet. Fogyasztása valószínűleg megfeküdné az ember gyomrát, viszont nem okozna semmilyen betegséget sejt szinten, írja az IFLScience nyomán a 24.hu portál.

A bort 1867-ben találták meg egy római kori sírban. A folyadék azért tudott ennyi éven át fennmaradni, mert az üveget viasszal zárták le dugó helyett. A dugó ennyi idő alatt elrothadt volna, a viasz viszont kiállta az évszázadok próbáját.

A palack tartalma persze csak egykor volt bornak nevezhető, mára valószínűleg elvesztette alkoholtartalmát, és egy teljesen másfajta szőlőszármazékká változott.Rejtély azonban, pontosan mivé alakult át, hiszen senki sem meri kinyitni az üveget, hogy megvizsgálja az italt.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a viasz eltávolítását nem élné túl a folyadék. Ludger Tekampe, a bor tárolásáért is felelős múzeumi részleg vezetője szerint nem lehet megjósolni, mi történne, ha a palack tartalma levegővel érintkezne.

A rómaiak a borokba olívaolajat kevertek, ezzel tartósították az italokat. Éppen ezért Monkia Christmann borokra szakosodott professzor úgy gondolja, a speyeri bor tulajdonképpen nem romlott meg, de nem is lenne jó élmény meginni. 

Forrás: IFLScience / 24.hu


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.