Akár ma is iható a világ legrégebbi bora

Németországban, Speyer városában, a Pfalzi Történeti Múzeumban található a világ legősibb bora, a Römische Wein von Speyer, azaz a speyeri bor. Az ital nagyjából 1700 éves.

És, annak ellenére, hogy nem néz ki túl gusztusosan, akár iható is lehet. Fogyasztása valószínűleg megfeküdné az ember gyomrát, viszont nem okozna semmilyen betegséget sejt szinten, írja az IFLScience nyomán a 24.hu portál.

A bort 1867-ben találták meg egy római kori sírban. A folyadék azért tudott ennyi éven át fennmaradni, mert az üveget viasszal zárták le dugó helyett. A dugó ennyi idő alatt elrothadt volna, a viasz viszont kiállta az évszázadok próbáját.

A palack tartalma persze csak egykor volt bornak nevezhető, mára valószínűleg elvesztette alkoholtartalmát, és egy teljesen másfajta szőlőszármazékká változott.Rejtély azonban, pontosan mivé alakult át, hiszen senki sem meri kinyitni az üveget, hogy megvizsgálja az italt.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a viasz eltávolítását nem élné túl a folyadék. Ludger Tekampe, a bor tárolásáért is felelős múzeumi részleg vezetője szerint nem lehet megjósolni, mi történne, ha a palack tartalma levegővel érintkezne.

A rómaiak a borokba olívaolajat kevertek, ezzel tartósították az italokat. Éppen ezért Monkia Christmann borokra szakosodott professzor úgy gondolja, a speyeri bor tulajdonképpen nem romlott meg, de nem is lenne jó élmény meginni. 

Forrás: IFLScience / 24.hu


Határokon átívelő ízek – két séf, három alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.