Aki kimaradt – lemarad

Előre borítékolhattuk, hogy nem mindennapi lesz ez az előadásokkal, interaktív bemutatókkal, szakmai workshoppal, esti bor- és pálinkakóstolós vacsorával, valamint éjfél utánig tartó zenés-táncos bulival és másnap délelőtti laza wellnessezéssel fűszerezett két nap a Hármas-Kőrös holtága mentén, de hogy ennyire jól sikerül, és mindenki szuperlatívuszokban beszél róla, aki csak ott volt – ez minden reményünket felülmúlta. Lássuk hát, miből maradt ki, aki ezúttal nem tartott velünk…

Bár a naptár már szeptembert mutat, igazi nyári forróságban gurul be a Cityrama egyik bérelhető kisbuszával a csapat egy része Szarvasra, ahol csatlakozik a saját autóval érkezőkhöz. Az ebédet követően mindenki a tökéletesen behűtött konferenciaterembe vonul át, ahol először a ház igazgatója, Bogdán Tamás, majd a tulajdonosok nevében Szalontai Enikő és a ház teljes belső- és külsőépítészeti, valamint designmegoldásaiért felelős Bálint Ágnes építész-tervezőművész köszönti a megjelent szakmabelieket, éttermeseket, szállodásokat.

Első pillantásra nyilvánvaló, ezúttal nem a projektor, mikrofon és laptop szentháromsága uralja majd a szakmai prezentációkat, hiszen már az első megszólaló, Dálnoki Attila, a Progast kelet-magyarországi képviselője a legújabb trendeknek megfelelően felterített asztalok mellett mutatja be a porceláncsaládot, amelynek megalkotásánál a természet ihlette a tervezőket. Mivel a világon mindenütt megnőtt a biotermékek iránti kereslet, a széria tagjai ez igény alapján, a természetes vonalak mentén születtek. Kissé szabálytalan vonalvezetés, a természet színeit visszahozó árnyalatok – nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelenthessük: a Progast által forgalmazott legújabb wellness-porceláncsalád igazi sikertörténet lesz idehaza is.

Az első előadáshoz kapcsolódva Magony Zoltán, a Bevlo cég társtulajdonosa szintén felterített asztalokat, illetve a legújabb textilezési trendeket mutatja be. Ő a jelenlétét annak is köszönheti, hogy az apartmanházakkal bővülő négycsillagos szarvasi ház teljes textilezését is ők végezték és végzik most is: a narancs, a bordó, a fekete, a barna, különleges anyagok játékos harmóniáját megtekintjük a valóságban is a prezentációkat követő házbejáráskor.

A következő előadó, Kardos György Miele szakértő cége szintén kapcsolódik a szarvasi házhoz, hiszen professzionális mosogatógépük „serénykedik” nap mint nap a konyhában. A víz összetételéről, keménységről, lágyságról, vízben oldott ásványi sókról, vízkőről, textilek elszíneződéséről szól a részletes beszámoló. És persze a kézenfekvő megoldásról, amely ioncsere elvén történő vízlágyítás képében érkezhet egy-egy házba.

„Miért fizessek 10 000 forintot egy képzésért, ráadásul vegyem ki az alkalmazottat egy teljes napra a munkából?” „Biztos fontos a továbbképzés, de nálunk tíz éve jól megy a halászlé, a marhapörkölt, a rántott hús – dehogy fogunk mi szuvidálni!” – ilyen és ehhez hasonló provokatív kérdésekre válaszol Haász Ákos, a METRO Horeca-ágazatának vezetője annak okán, hogy speciális képzést nyújtó oktatóbázisuk most ünnepli egyéves születésnapját. Jó tudni, hogy a budaörsiek mindegyik szakképzése akkreditált, azaz a cégek a szakképzési alap terhére elszámolhatják. Majd az iskola egyik oktatója, a halkereskedő, see food szakoktató Szabó Béla mutatja be vadonatúj könyvét, amely természetesen a kopoltyúsokról szól. Záporoznak a kérdések. Például mi az igazság a pangasiusszal? Hová tűnt a scampi? Elér-e a higanymérgezés Magyarországig?

Amíg a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Étterem csapata átrendezi a helyiséget a cukrászati bemutatóhoz, addig a hallgatóság átsétál a régi faházak helyén épülő 12 darab, 4-6 személyes apartmanházhoz, amelyek a legújabb készház-technológiával készülnek, és amelyeknek mind más és más, álomszerű a berendezésük. A kivitelezés is teljes egészében Bálint Ágnes fantáziáját és többek közt a Bevlo nem mindennapi kollekcióját dicséri. A séta után a Zila csapata – amely idén a Magyarország tortájaként ismert kecskeméti barackos tortát is megalkotta – Czeglédi Tamás irányítása és Farkas Vilmos cukrász ügyes keze által különféle tányérdesszertek díszítését mutatja be. Kiderül, hogy a megszórásos díszítések, a bő tejszínhabkoronák már a múlté, helyettük mostanában „mindent visz” a plezir!

Meggyőzés vendéglátó-ipari helyzetekben: három jellemző szituáció ízekre szedése és közös újraelkészítése – Folk György szakmai vezető tanácsadó és Honti György színész közreműködésével egyfajta együtt gondolkodás, sajátos szerepjáték következik. A főszereplő a szállodai és éttermi szakember és ügyfele, a rendezvényszervező és a termékét kínáló beszállító. Ismerős a szituáció? Nem véletlenül, ez a szituációs tréning az életről szól.

A vacsora fogásai egyértelműen Pauló Zsolt és csapata tudását dicsérik, a hozzávaló italokról, ciderről, borokról, pálinkáról ezúttal többen is gondoskodnak klubunk különleges találkozóján. Evés-ivás közben játékos gasztrokvíz élesíti az elmét, majd indul a retrodiszkó, és amikor éjfélt üt az óra, még kevés az olyan vendég, akit a szarvasi klubtalálkozó vége felé az ágyban találni.

                                          x x x

Buli, bor, tánc, késői reggeli és délig tartó wellnessprogram – aki ezúttal nem tartott velünk, kérdezze meg attól, milyen volt, aki ott járt…


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.