Alkoholfogyasztásra ösztönzi a japán fiatalokat az adóhivatal

Fiataloknak szóló, az alkoholfogyasztás népszerűsítését célzó kampányt indított a japán adóhatóság.

A "Sake Viva!" egy olyan verseny, ahol szlogent vagy más ötleteket keresnek, amivel vonzóvá tehetik az alkoholfogyasztást a 20-39 év közötti korosztály számára. Az ötleteket szeptember 9-ig várja az adóhivatal.

Azokat, akik bekerülnek a döntőbe, októberben szakértők segítik az ötletük tovább fejlesztésében, a végső győztest novemberben hirdetik ki, adja hírül az euronews.com portál.

 

Egy átlagos japán 1995-ben még évi 100 liter alkoholos italt fogyasztott, 2020-ra ez 75 literre, az ebből befolyó forgalmi-adóbevétel pedig 5 százalékról 1,7 százalékra csökkent . A további csökkenést a japán kormány az alkoholos italok árának emelésével próbálja ellensúlyozni.

A japán adóhivatal létrehozott a versenynek egy külön weboldalt, ahol arról írnak, hogy az alkoholfogyasztás csökkenése mögött az elöregedő társadalom és a világjárvány miatt megváltozott szokások állnak. Ezért a versennyel a népszerűsítésén túl az is a céljuk, hogy "újjáélesszék az ágazatot".

A japán kormányt amúgy sokan bírálják a kampány miatt. "Nagyon rossz reklám az országunknak", mondta Hoszaka Noboru, a "Nem az alkoholra" alkoholfogyasztást ellenző egyesület vezetője.

A kormány a kritikákra válaszul emlékeztette az embereket, hogy ne feledjék: mértékkel fogyasszanak alkoholt.

A teljes hír ITT található.

Forrás: Euronews


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.