Állatvédő éttermek – Nincs több tigris és medve!

Hanoiban több mint 150 étterem csatlakozott a „zöld étterem” kampányhoz. Ebben vállalják, hogy nem készítenek többé veszélyeztetett fajokból készült ételeket.

A Vadállatok és a belőlük készült termékek kereskedelmét ellenőrző nemzetközi szervezet, a TRAFFIC egy Hanoiban készült vadállat-kereskedelmi riportjában nemrég azt mutatta meg, hogy a megkérdezettek 47 százaléka használt már vadállatokból származó termékeket, legyen az étel, egészségügyi termék vagy dekorációs tárgy. Az eladott vadállatot tartalmazó termékek közül az ételkülönlegességek voltak a legnépszerűbbek. A vadállatokat tartalmazó termékek használóinak 82 százaléka állította, hogy már ettek védett állatot, vagy abból készült húskészítményt. A legtöbb ember ezeket az ételeket Hanoiban vagy annak külvárosában lévő éttermekben fogyasztotta. A válaszadók állítása szerint a vadonból szerzett termékek népszerűsége nő, és a termékek egyre megfizethetőbbek. Vietnámi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a lakosság kielégíthetetlen étvágya a vadállatok iránt rengeteg ritka fajt a kihalás szélére sodort. A WWF és a TRAFFIC ezért figyelemfelkeltő kampányt szervezett, hogy felhívja a figyelmet a vadon élő fajok védelmére. Ennek része az a kampány, amelyben számos étterem vállalta, hogy vendégeinek többet nem szolgálnak föl védett állatokból készített ételeket. A résztvevő éttermeket a kint vagy bent feltüntetett logóról lehet felismerni. Három vietnámi utazási iroda – az Intrepid, a Buffalo Tours és az I-Travel – is részt vesz a kezdeményezésben azzal, hogy ügyfeleiknek a zöld éttermeket javasolják, illetve az ilyen éttermek listáját honlapjukon is feltűntetik. Julianne Becker, a project koordinátora szerint a vadon élő állatok nagy mennyiségben kerülnek emberi fogyasztásra Vietnámban, különösen Hanoiban, de úgy tűnik, hogy az emberek vadállatokkal szembeni álláspontja változóban van, és a lakosság egyre nagyobb része kiáll az állatok védelme mellett. (WWF Magyarország - NG Online)

Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.