A Vadállatok és a belőlük készült termékek kereskedelmét ellenőrző nemzetközi szervezet, a TRAFFIC egy Hanoiban készült vadállat-kereskedelmi riportjában nemrég azt mutatta meg, hogy a megkérdezettek 47 százaléka használt már vadállatokból származó termékeket, legyen az étel, egészségügyi termék vagy dekorációs tárgy. Az eladott vadállatot tartalmazó termékek közül az ételkülönlegességek voltak a legnépszerűbbek. A vadállatokat tartalmazó termékek használóinak 82 százaléka állította, hogy már ettek védett állatot, vagy abból készült húskészítményt. A legtöbb ember ezeket az ételeket Hanoiban vagy annak külvárosában lévő éttermekben fogyasztotta. A válaszadók állítása szerint a vadonból szerzett termékek népszerűsége nő, és a termékek egyre megfizethetőbbek. Vietnámi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a lakosság kielégíthetetlen étvágya a vadállatok iránt rengeteg ritka fajt a kihalás szélére sodort. A WWF és a TRAFFIC ezért figyelemfelkeltő kampányt szervezett, hogy felhívja a figyelmet a vadon élő fajok védelmére. Ennek része az a kampány, amelyben számos étterem vállalta, hogy vendégeinek többet nem szolgálnak föl védett állatokból készített ételeket. A résztvevő éttermeket a kint vagy bent feltüntetett logóról lehet felismerni. Három vietnámi utazási iroda – az Intrepid, a Buffalo Tours és az I-Travel – is részt vesz a kezdeményezésben azzal, hogy ügyfeleiknek a zöld éttermeket javasolják, illetve az ilyen éttermek listáját honlapjukon is feltűntetik. Julianne Becker, a project koordinátora szerint a vadon élő állatok nagy mennyiségben kerülnek emberi fogyasztásra Vietnámban, különösen Hanoiban, de úgy tűnik, hogy az emberek vadállatokkal szembeni álláspontja változóban van, és a lakosság egyre nagyobb része kiáll az állatok védelme mellett. (WWF Magyarország - NG Online)
Állatvédő éttermek – Nincs több tigris és medve!
Hanoiban több mint 150 étterem csatlakozott a „zöld étterem” kampányhoz. Ebben vállalják, hogy nem készítenek többé veszélyeztetett fajokból készült ételeket.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.