Antiloppörkölt és jackfruitpálinka

A helyi piac sikeres szereplője az ugandai-magyar mintafarm. A két kultúra találkozásából egy soha nem látott pálinkafajta is létrejött.

Magyar üzleti delegáció tárgyal Kampalában a magyar-ugandai gazdasági együttműködés lehetőségeiről. A sikeres tárgyalások során nyilvánvalóvá vált, hogy az ugandai mezőgazdaság széles körű üzleti lehetőségeket biztosít a magyar vállalkozásoknak. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) által az ugandai Kapekében üzemeltetett mintafarm már az ugandai piac sikeres szereplője.

A delegáció ellátogatott a Kapekébe, és többek között megkóstolta a farm egyik különleges termékét, a jackfuit pálinkát is. A farm nem csupán termelőegység, hanem szolgáltatóközpont is, mondta Máthé Attila agronómus. A helyi gazdáknak bérmunkába végzett gabonaszárítás mellett a jövőben a farm feltehetően együtt fog működni a helyi egyetemek agrártanszékeivel is. A farmon a konyhakerti művelés mellett nagyrészt kukoricát termesztenek, de a passiógyümölcs is jellegzetes termény. Érdekesség, hogy a farm által nevelt fenyőfák fontos építkezési alapanyagot biztosítanak a helyi gazdáknak. A farmon ezen felül kecskéket és sertéseket is nevelnek.


A farm tervezi egy prémium kategóriás pálinka termékcsalád bevezetését, amely a helyi trópusi gyümölcsöket használná alapanyagul. A kísérletek azt mutatják, a jackfuit nevű, nálunk ismeretlen gyümölcsből kiváló és nagy mennyiségű pálinka készíthető, míg például a mangó nem jó alapanyag, mivel sok nyers gyümölcs szükséges egy kevés párlat elkészítéséhez. A helyiek visszajelzései azt mutatják, sikeres lesz a termék.

A farm mellett épül a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a HTCC közös egészségügyi központja. "A létesítmény kiemelt jelentőségét az adja, hogy Uganda ezen régiójában ezer emberre egy orvos jut" – mondta Szíjjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete. A magyar delegáció tagjai nem csupán a pálinkát kóstolták meg, de Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnökének társaságában bejárták a farmot, és az antilopból készült pörköltből is ettek.


Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.