Antiloppörkölt és jackfruitpálinka

A helyi piac sikeres szereplője az ugandai-magyar mintafarm. A két kultúra találkozásából egy soha nem látott pálinkafajta is létrejött.

Magyar üzleti delegáció tárgyal Kampalában a magyar-ugandai gazdasági együttműködés lehetőségeiről. A sikeres tárgyalások során nyilvánvalóvá vált, hogy az ugandai mezőgazdaság széles körű üzleti lehetőségeket biztosít a magyar vállalkozásoknak. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) által az ugandai Kapekében üzemeltetett mintafarm már az ugandai piac sikeres szereplője.

A delegáció ellátogatott a Kapekébe, és többek között megkóstolta a farm egyik különleges termékét, a jackfuit pálinkát is. A farm nem csupán termelőegység, hanem szolgáltatóközpont is, mondta Máthé Attila agronómus. A helyi gazdáknak bérmunkába végzett gabonaszárítás mellett a jövőben a farm feltehetően együtt fog működni a helyi egyetemek agrártanszékeivel is. A farmon a konyhakerti művelés mellett nagyrészt kukoricát termesztenek, de a passiógyümölcs is jellegzetes termény. Érdekesség, hogy a farm által nevelt fenyőfák fontos építkezési alapanyagot biztosítanak a helyi gazdáknak. A farmon ezen felül kecskéket és sertéseket is nevelnek.


A farm tervezi egy prémium kategóriás pálinka termékcsalád bevezetését, amely a helyi trópusi gyümölcsöket használná alapanyagul. A kísérletek azt mutatják, a jackfuit nevű, nálunk ismeretlen gyümölcsből kiváló és nagy mennyiségű pálinka készíthető, míg például a mangó nem jó alapanyag, mivel sok nyers gyümölcs szükséges egy kevés párlat elkészítéséhez. A helyiek visszajelzései azt mutatják, sikeres lesz a termék.

A farm mellett épül a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a HTCC közös egészségügyi központja. "A létesítmény kiemelt jelentőségét az adja, hogy Uganda ezen régiójában ezer emberre egy orvos jut" – mondta Szíjjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete. A magyar delegáció tagjai nem csupán a pálinkát kóstolták meg, de Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnökének társaságában bejárták a farmot, és az antilopból készült pörköltből is ettek.


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.