Arany a somlói Kreinbachernek

Rekordszámú nevezés, arany a pezsgők világbajnokságán a Kreinbacher Birtok magnum pezsgőjének.

Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével zajlott le idén a világ legrangosabb pezsgőversenye, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC). Magyarországról a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője kapott aranyérmet és további két ezüstöt is elhoztak.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszigorúbb nemzetközi verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. A zsűritagok az alapító Tom Stevensonnal az élen, mind elismert specialisták, kimagasló kóstolási tapasztalattal. A két héten át tartó vakkóstoló során céljuk, hogy a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki és mindhárom bíra egyetértése szükséges az éremhez.

A versenyt idén hetedik éve rendezték meg, 2020-ban rekordszámú, 1073 nevezés érkezett be a világ mintegy 30 országából. Ebből mindössze 19 ország került fel az éremtáblázatra, összesen 128 arany és 237 ezüst született. A zsűri ezek közül választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7-11. között, ezúttal online hirdetik majd ki.

Magnum pezsgőé a siker

A hazai mezőnyből a somlói Kreinbacher Birtok pezsgőit díjazták egy aranyéremmel és két ezüsttel.

Az aranyérmes Brut Classic 2016 Magnum tradicionális módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. Különlegessége, hogy 1,5 literes, a pezsgő fejlődése szempontjából legoptimálisabb méretű palackban, három évig érlelték. Így lendületesebb, gazdagabb aromájú és lágyabb habzású pezsgő született meg. A tétel elegáns karkaterét a furmintra és chardonnay-ra jellemző gyümölcsösség mellett a finom érlelési jegyek adják.

A Kreinbacher két további pezsgője ezüstérmes: a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum, amely a Birtok legkiválóbb tételének évjáratos, hosszabban érlelt változata.

A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt Blanc de Blancs és Classic Brut pezsgőjükkel.

Champagne-é és Olaszországé a legtöbb érem

A CSWWC 2020 nemzetközi mezőnyében Franciaország és Olaszország egyaránt 47 aranyérmet szerzett. A tradicionális pezsgők szülőhelye, a franciaországi Champagne mellett az olasz Trento és Franciacorta régiók pezsgői is szépen szerepeltek.

A champagne-ok között ismét tarolt a Louis Roederer, ők érdemelték ki az Év Pezsgőkészítője címet. A presztízs cuvée-k között a Cristal hat arannyal tűnt ki a mezőnyből. A csúcskategóriában aranyéremmel szerepeltek a Kreinbacher forgalmazásában itthon is elérhető házak: a hihetetlen részletgazdagságú Rare Champagne három aranyat kapott, a klasszikus eleganciát képviselő Deutz háztól az Amour de Deutz Rosé 2009-et díjazták.

Az Oscar és a cannesi filmfesztivál kedvenceként ismert Piper-Heidsieck két aranyat érdemelt ki.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.
A pulyka reneszánsza a konyhában

A pulyka reneszánsza a konyhában 

A főzés és étkezés kétségtelenül összehozza az embereket, ezért is volt külön öröm, hogy a Magyar Pulykaszövetség meghívott minket egy közös főzésre a Gallicoop-pal a Chefparade konyhájába.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Megvan a világ legjobb sajtja

Megvan a világ legjobb sajtja 

Idén 47 országból 4786 különböző sajtot értékelt a 240 fős zsűri.
Badacsonyi sikerek a Vince gálán

Badacsonyi sikerek a Vince gálán 

Hazánk egyik legrangosabb boros elismerésén a győzteseket idén is a szakma és a közönség választotta ki.
Hamarosan gazdára találnak a Michelin-csillagok

Hamarosan gazdára találnak a Michelin-csillagok 

December 10-én vehetik át Michelin-elismeréseiket a legkiválóbb hazai éttermek.
Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár

Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár 

A Champagne For You tulajdonosa, Kiszely Katalin mesélt nekünk, aki a pezsgők szeretetét üzleti vállalkozássá és életérzéssé formálta.
New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket

New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket 

A világ legszebb kávéháza most ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját.
Jön a Bordói November Nagykóstoló

Jön a Bordói November Nagykóstoló 

Pop-up előadások minden ízlésnek!

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.