Ásatás miatt zárva

Az eredeti tervek szerint már idén tavasszal kinyitott volna a város egykor legfelkapottabb szabadtéri szórakozóhelye, a Rózsakert területén talált korakeresztény leletek azonban keresztülhúzták a számításokat. Mint azt Kóbor Miklós, a Pécsi Egyházmegye főépítésze a Pécsi Újságnak elmondta, a munka várhatóan csak hónapok múlva kezdődhet el, így idén még bizonyosan nem fogadnak vendégeket. Ha azonban elkészül, újra a város egyik legfelkapottabb vendéglője lehet. A korábbiakhoz képest viszont csendesebbek lesznek a mulatságok - írja a Pécsi Őjság.

A terület tulajdonosa a Pécsi Székeskáptalan, ám a Janus Pannonius utcai építményt a Pécsi Egyházmegye bérli. Az egykori vendéglátóhelyet is ők élesztenék újra, ám a tavaly indult beruházást a föld alatt talált Cella Trichora feltárása félbeszakította. A korakeresztény időszakból származó leletet végül visszatemették, így elviekben folytatódhat a Rózsakert felújítása - igaz, több hónapos késéssel. 

- Egyelőre nem lehet tudni, mikor indulhat újra a beruházás, a területet még csak pár napja vettük át a régészektől. Teljesen új építési terveket kell készítenünk, ez a folyamat minden bizonnyal több hónapot is igénybe vesz - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Kóbor Miklós, az egyházmegye főépítésze.

Korábban húszmillió forint körüli összegben határozták meg a vendéglő renoválásának költségeit, ám a végösszeg bizonyosan több lesz.

- A kiadásokat drasztikusan megemelte, hogy jelentős régészeti leletre bukkantak, hamarosan elkészülnek az erre vonatkozó számítások.

Mivel az építkezéssel várhatóan három hónap alatt végeznek, száz százalékos bizonyossággal kijelenthető: ebben az esztendőben nem nyit ki a Rózsakert Vendéglő. Ha azonban végre elkészül, újra Pécs kedvelt szabadtéri szórakozóhelye lesz.

- A régi Rózsakert előnyeit igyekszünk megtartani. Az építmény fedett és nyitott részből áll majd, sőt, az évekkel ezelőtti szolgáltatást bővíteni is szeretnénk, így a területen melegkonyhás étterem is nyílik.

A Pécsi Újságnak Garadnay Balázs püspöki helynök megerősítette: a vendéglő újranyitásáról nem tett le az egyházmegye. 

- A célunk, hogy a Rózsakert a pécsiek mellett a zarándokok és a turisták kedvelt helye legyen, az árakat ezért igyekszünk majd alacsonyan tartani - mondta, majd hozzátette: az új vendéglőt leginkább étteremként kell elképzelni, nem pedig zenés-táncos szórakozóhelyként.  (forrás: Pécsi Újság)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.