Ásatás miatt zárva

Az eredeti tervek szerint már idén tavasszal kinyitott volna a város egykor legfelkapottabb szabadtéri szórakozóhelye, a Rózsakert területén talált korakeresztény leletek azonban keresztülhúzták a számításokat. Mint azt Kóbor Miklós, a Pécsi Egyházmegye főépítésze a Pécsi Újságnak elmondta, a munka várhatóan csak hónapok múlva kezdődhet el, így idén még bizonyosan nem fogadnak vendégeket. Ha azonban elkészül, újra a város egyik legfelkapottabb vendéglője lehet. A korábbiakhoz képest viszont csendesebbek lesznek a mulatságok - írja a Pécsi Őjság.

A terület tulajdonosa a Pécsi Székeskáptalan, ám a Janus Pannonius utcai építményt a Pécsi Egyházmegye bérli. Az egykori vendéglátóhelyet is ők élesztenék újra, ám a tavaly indult beruházást a föld alatt talált Cella Trichora feltárása félbeszakította. A korakeresztény időszakból származó leletet végül visszatemették, így elviekben folytatódhat a Rózsakert felújítása - igaz, több hónapos késéssel. 

- Egyelőre nem lehet tudni, mikor indulhat újra a beruházás, a területet még csak pár napja vettük át a régészektől. Teljesen új építési terveket kell készítenünk, ez a folyamat minden bizonnyal több hónapot is igénybe vesz - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Kóbor Miklós, az egyházmegye főépítésze.

Korábban húszmillió forint körüli összegben határozták meg a vendéglő renoválásának költségeit, ám a végösszeg bizonyosan több lesz.

- A kiadásokat drasztikusan megemelte, hogy jelentős régészeti leletre bukkantak, hamarosan elkészülnek az erre vonatkozó számítások.

Mivel az építkezéssel várhatóan három hónap alatt végeznek, száz százalékos bizonyossággal kijelenthető: ebben az esztendőben nem nyit ki a Rózsakert Vendéglő. Ha azonban végre elkészül, újra Pécs kedvelt szabadtéri szórakozóhelye lesz.

- A régi Rózsakert előnyeit igyekszünk megtartani. Az építmény fedett és nyitott részből áll majd, sőt, az évekkel ezelőtti szolgáltatást bővíteni is szeretnénk, így a területen melegkonyhás étterem is nyílik.

A Pécsi Újságnak Garadnay Balázs püspöki helynök megerősítette: a vendéglő újranyitásáról nem tett le az egyházmegye. 

- A célunk, hogy a Rózsakert a pécsiek mellett a zarándokok és a turisták kedvelt helye legyen, az árakat ezért igyekszünk majd alacsonyan tartani - mondta, majd hozzátette: az új vendéglőt leginkább étteremként kell elképzelni, nem pedig zenés-táncos szórakozóhelyként.  (forrás: Pécsi Újság)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.