Ásatás miatt zárva

Az eredeti tervek szerint már idén tavasszal kinyitott volna a város egykor legfelkapottabb szabadtéri szórakozóhelye, a Rózsakert területén talált korakeresztény leletek azonban keresztülhúzták a számításokat. Mint azt Kóbor Miklós, a Pécsi Egyházmegye főépítésze a Pécsi Újságnak elmondta, a munka várhatóan csak hónapok múlva kezdődhet el, így idén még bizonyosan nem fogadnak vendégeket. Ha azonban elkészül, újra a város egyik legfelkapottabb vendéglője lehet. A korábbiakhoz képest viszont csendesebbek lesznek a mulatságok - írja a Pécsi Őjság.

A terület tulajdonosa a Pécsi Székeskáptalan, ám a Janus Pannonius utcai építményt a Pécsi Egyházmegye bérli. Az egykori vendéglátóhelyet is ők élesztenék újra, ám a tavaly indult beruházást a föld alatt talált Cella Trichora feltárása félbeszakította. A korakeresztény időszakból származó leletet végül visszatemették, így elviekben folytatódhat a Rózsakert felújítása - igaz, több hónapos késéssel. 

- Egyelőre nem lehet tudni, mikor indulhat újra a beruházás, a területet még csak pár napja vettük át a régészektől. Teljesen új építési terveket kell készítenünk, ez a folyamat minden bizonnyal több hónapot is igénybe vesz - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Kóbor Miklós, az egyházmegye főépítésze.

Korábban húszmillió forint körüli összegben határozták meg a vendéglő renoválásának költségeit, ám a végösszeg bizonyosan több lesz.

- A kiadásokat drasztikusan megemelte, hogy jelentős régészeti leletre bukkantak, hamarosan elkészülnek az erre vonatkozó számítások.

Mivel az építkezéssel várhatóan három hónap alatt végeznek, száz százalékos bizonyossággal kijelenthető: ebben az esztendőben nem nyit ki a Rózsakert Vendéglő. Ha azonban végre elkészül, újra Pécs kedvelt szabadtéri szórakozóhelye lesz.

- A régi Rózsakert előnyeit igyekszünk megtartani. Az építmény fedett és nyitott részből áll majd, sőt, az évekkel ezelőtti szolgáltatást bővíteni is szeretnénk, így a területen melegkonyhás étterem is nyílik.

A Pécsi Újságnak Garadnay Balázs püspöki helynök megerősítette: a vendéglő újranyitásáról nem tett le az egyházmegye. 

- A célunk, hogy a Rózsakert a pécsiek mellett a zarándokok és a turisták kedvelt helye legyen, az árakat ezért igyekszünk majd alacsonyan tartani - mondta, majd hozzátette: az új vendéglőt leginkább étteremként kell elképzelni, nem pedig zenés-táncos szórakozóhelyként.  (forrás: Pécsi Újság)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.