Átadták a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat

A versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal séf díjnyertes ételében nem csupán személyes meggyőződését, de örökségét is megjelenítette.

Egy szingapúri fiatal séf kapta a közönségdíjat a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyén. A prémium ásványvízmárka által indított séfverseny 2023. október 4-5. között, Milánóban zajló nagydöntője előtt átadott díjat az Ázsiát képviselő Ian Goh bárányos fogásával érdemelte ki. 

 

Az ásványvízmárka kezdeményezésével olyan nemzetközi fiatal séftehetségeket kíván felkutatni, akik a jövőben a gasztronómia fejlődésének vezető alakjaivá válhatnak. A fődíj mellett a versenyzők között három tematikus díjat is kiosztanak. Ezek egyike a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj, amelyet az a séf nyer el, aki a leginkább képes megmutatni személyes hitvallását az elkészített ételén keresztül, és akire a FineDiningLovers.com olvasói közül a legtöbben szavaznak.

Ebben az évben ezt az elismerést a szingapúri Ian Goh nyerte el, az „Örökölt bárány” elnevezésű ételével. A fogás elkészítésében mentora, a szingapúri Michelin-csillagos Nae:um Étterem konyhafőnök-helyettese, Louis Han segítette a fiatal séfet. Ian Goh bárányos ételével lenyűgözte a szavazóközönséget, és 14 másik, a világ minden tájáról érkező tehetséges döntős versenyzőt utasított maga mögé.

Ez az étel egyszerre tiszteleg a bárány iránti szeretetem és a hajnani örökségem előtt” – mondta a díjnyertes fogásról Goh, aki azt is elárulta, nem is lehetett volna tökéletesebb mentora Louis Han séfnél, hiszen 2016-ban ő maga is ugyanezért a címért versenyzett.

„Hosszú órákat töltöttünk együtt. Tapasztalatával és tudásával pedig nem csak a szakmai felkészülésben segített, de megtanított arra is, hogyan legyen nagyobb önbizalmam és mentális állóképességem. Nagyszerű élmény részt venni a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyén, ami lehetőséget teremt a fiatal séfek számára, hogy megmutassák, mi rejlik bennük.”

Valeria Raimondi, a Fine Dining Lovers főszerkesztője örömét fejezte ki, hogy a magazin olvasóinak szavazatai alapján idén Ian Goh kapta a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat, mivel “ez a díj az étel üzenetére, rejtett történetére és az általa közvetített értékekre fókuszál, ezzel is bizonyítva, hogy a kortárs konyhaművészet túlmutat az innovatív technikákon és a kifinomult alapanyagokon”. Valeria Raimondi azt is hozzátette: „Mind tudjuk, mennyire fontos az erőteljes identitás, különösen egy fiatal séf számára, aki a nemzetközi gasztronómiai palettán szeretne feltűnni.”

Az ásványvízmárka kiemelt figyelmet fordít a gasztronómiai tehetségek következő generációjának oktatására, ezért a S.Pellegrino Young Chef Academy keretében inspiráló workshopok sorozatát hozta létre, amelyeken a három tematikus díj fiatal döntősei is lehetőséget kapnak, hogy az iparág szempontjából leglényegesebb témákat járják körbe. Ilyen volt az " Identitás a tányéron” kerekasztal-beszélgetés is, amelynek során a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj döntősei a nemzetközi séfközösség ismert tagjaival - Henrique Sa Pessoa, Peter Gilmore, DeAille Tam, Selassie Atadika és Debora Fadul szakértőkkel, valamint Paola Miglio gasztronómiai újságíróval – vitatták meg, hogy a séfek miként vihetik bele saját identitásukat és személyiségüket az általuk készített ételekbe. A beszélgetés moderátora Tom Jenkins, a Fine Dining Lovers újságírója és az Akadémia képviselője volt. Hogyan segít a főzés a séfek identitásának kialakításában, és hogyan teszi lehetővé számukra, hogy kifejezzék magukat? Hogyan lehet újítani a konyhában anélkül, hogy szem elől tévesztenék hivatásuk elsődleges feladatát, a jó étkezések megteremtését, valamint miként maradhatnak séfként egyediek? Ez csak néhány azon kérdések közül, amelyekre a séfek a tapasztalataik alapján keresték a válaszokat, és amelyek inspiráló vitát váltottak ki.

"A séfek életük különböző szakaszaiban, eltérő módon jutnak el a főzéshez, így nincs két egyforma karrierút. Ám amint rájönnek, hogy az ételeken keresztül kifejezhetik önmagukat, és beszélhetnek az őket formáról élményekről, akkor gyakorlatilag a konyhaművészet függőjévé válnak. Ahhoz, hogy megőrizhessék egyediségüket, fontos, hogy hűek maradjanak önmagukhoz, és kizárják a zajokat - ez nem azt jelenti, hogy a közösségi média nem hasznos eszköz, de a vezető séfek azt tanácsolják a fiataloknak, hogy ne hagyják magukat túlzottan befolyásolni az online térben látottak által. A szakácsművészetük egyedisége teszi őket azzá, akik - ebben mindenki egyetért -, ez a legnagyobb erősségük. Az innováció pedig nem csak a tányérra kerülő ételben nyilvánulhat meg; abban is újíthatnak a séfek, ahogyan az emberekkel bánnak, hiszen közös törekvésünk, hogy egy mindenki számára jobb iparágat hozzunk létre" - emelte ki Tom Jenkins a beszélgetés legfontosabb üzenetét.

A versenyzőkről és a nagydöntőről további információk a verseny weboldalán olvashatók >>

Forrás: S.Pellegrino


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.