Átadták a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat

A versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal séf díjnyertes ételében nem csupán személyes meggyőződését, de örökségét is megjelenítette.

Egy szingapúri fiatal séf kapta a közönségdíjat a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyén. A prémium ásványvízmárka által indított séfverseny 2023. október 4-5. között, Milánóban zajló nagydöntője előtt átadott díjat az Ázsiát képviselő Ian Goh bárányos fogásával érdemelte ki. 

 

Az ásványvízmárka kezdeményezésével olyan nemzetközi fiatal séftehetségeket kíván felkutatni, akik a jövőben a gasztronómia fejlődésének vezető alakjaivá válhatnak. A fődíj mellett a versenyzők között három tematikus díjat is kiosztanak. Ezek egyike a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj, amelyet az a séf nyer el, aki a leginkább képes megmutatni személyes hitvallását az elkészített ételén keresztül, és akire a FineDiningLovers.com olvasói közül a legtöbben szavaznak.

Ebben az évben ezt az elismerést a szingapúri Ian Goh nyerte el, az „Örökölt bárány” elnevezésű ételével. A fogás elkészítésében mentora, a szingapúri Michelin-csillagos Nae:um Étterem konyhafőnök-helyettese, Louis Han segítette a fiatal séfet. Ian Goh bárányos ételével lenyűgözte a szavazóközönséget, és 14 másik, a világ minden tájáról érkező tehetséges döntős versenyzőt utasított maga mögé.

Ez az étel egyszerre tiszteleg a bárány iránti szeretetem és a hajnani örökségem előtt” – mondta a díjnyertes fogásról Goh, aki azt is elárulta, nem is lehetett volna tökéletesebb mentora Louis Han séfnél, hiszen 2016-ban ő maga is ugyanezért a címért versenyzett.

„Hosszú órákat töltöttünk együtt. Tapasztalatával és tudásával pedig nem csak a szakmai felkészülésben segített, de megtanított arra is, hogyan legyen nagyobb önbizalmam és mentális állóképességem. Nagyszerű élmény részt venni a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyén, ami lehetőséget teremt a fiatal séfek számára, hogy megmutassák, mi rejlik bennük.”

Valeria Raimondi, a Fine Dining Lovers főszerkesztője örömét fejezte ki, hogy a magazin olvasóinak szavazatai alapján idén Ian Goh kapta a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat, mivel “ez a díj az étel üzenetére, rejtett történetére és az általa közvetített értékekre fókuszál, ezzel is bizonyítva, hogy a kortárs konyhaművészet túlmutat az innovatív technikákon és a kifinomult alapanyagokon”. Valeria Raimondi azt is hozzátette: „Mind tudjuk, mennyire fontos az erőteljes identitás, különösen egy fiatal séf számára, aki a nemzetközi gasztronómiai palettán szeretne feltűnni.”

Az ásványvízmárka kiemelt figyelmet fordít a gasztronómiai tehetségek következő generációjának oktatására, ezért a S.Pellegrino Young Chef Academy keretében inspiráló workshopok sorozatát hozta létre, amelyeken a három tematikus díj fiatal döntősei is lehetőséget kapnak, hogy az iparág szempontjából leglényegesebb témákat járják körbe. Ilyen volt az " Identitás a tányéron” kerekasztal-beszélgetés is, amelynek során a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj döntősei a nemzetközi séfközösség ismert tagjaival - Henrique Sa Pessoa, Peter Gilmore, DeAille Tam, Selassie Atadika és Debora Fadul szakértőkkel, valamint Paola Miglio gasztronómiai újságíróval – vitatták meg, hogy a séfek miként vihetik bele saját identitásukat és személyiségüket az általuk készített ételekbe. A beszélgetés moderátora Tom Jenkins, a Fine Dining Lovers újságírója és az Akadémia képviselője volt. Hogyan segít a főzés a séfek identitásának kialakításában, és hogyan teszi lehetővé számukra, hogy kifejezzék magukat? Hogyan lehet újítani a konyhában anélkül, hogy szem elől tévesztenék hivatásuk elsődleges feladatát, a jó étkezések megteremtését, valamint miként maradhatnak séfként egyediek? Ez csak néhány azon kérdések közül, amelyekre a séfek a tapasztalataik alapján keresték a válaszokat, és amelyek inspiráló vitát váltottak ki.

"A séfek életük különböző szakaszaiban, eltérő módon jutnak el a főzéshez, így nincs két egyforma karrierút. Ám amint rájönnek, hogy az ételeken keresztül kifejezhetik önmagukat, és beszélhetnek az őket formáról élményekről, akkor gyakorlatilag a konyhaművészet függőjévé válnak. Ahhoz, hogy megőrizhessék egyediségüket, fontos, hogy hűek maradjanak önmagukhoz, és kizárják a zajokat - ez nem azt jelenti, hogy a közösségi média nem hasznos eszköz, de a vezető séfek azt tanácsolják a fiataloknak, hogy ne hagyják magukat túlzottan befolyásolni az online térben látottak által. A szakácsművészetük egyedisége teszi őket azzá, akik - ebben mindenki egyetért -, ez a legnagyobb erősségük. Az innováció pedig nem csak a tányérra kerülő ételben nyilvánulhat meg; abban is újíthatnak a séfek, ahogyan az emberekkel bánnak, hiszen közös törekvésünk, hogy egy mindenki számára jobb iparágat hozzunk létre" - emelte ki Tom Jenkins a beszélgetés legfontosabb üzenetét.

A versenyzőkről és a nagydöntőről további információk a verseny weboldalán olvashatók >>

Forrás: S.Pellegrino


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.