Áthatja a környezettudatottság a Sziget Fesztivált

A Sziget a kezdetektől fontosnak tartja a fenntartható fesztiválozást, idén azonban hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval segítik a látogatók körében is népszerűsíteni a környezettudatosságot. Vezérelv az újrahasznosítás, de számos fontos területen igyekeznek jó példákkal segíteni, és aktív közreműködésre serkenteni a rendezvény keretein belül.

A szervezők tehát az eddigieknél is hangsúlyosabb programtervvel rukkoltak elő a Hajógyári-sziget és környezetének megóvása érdekében. Három alappillérből álló program szemléletformáló kommunikációs akciókkal, a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának növelésével és partnerségi akciókkal kívánja elérni a kitűzött környezetvédelmi célokat.

A fesztivál helyszínén 3 Recycling Center lesz telepítve, ahol ALU/PET hulladékok gyűjtésére, elektronikai hulladékok gyűjtésére, és elemgyűjtésre lesz lehetőség. Mind a 3 pont újrahasznosított bútorokkal lesz berendezve, ahol az újrahasznosítás jegyében Upcycling design és reparáló műhelyeket indítanak. Iparművész fiatalok a szigetlakók megunt, elszakadt, eltört tárgyait alakítják át valami újdonsággá. Sátorból divatos fesztivál kiegészítő? Bármi megtörténhet! Ezeken kívül további 6 kemping recepción lehet leadni alu és pet hulladékot, ajándékokért cserébe.

Az ösztönzést segíti, hogy mindenki, aki részt vesz valamilyen tevékenységben, a #szigetrecycling hashteg használatával merchandising bónokat, kitűzőket, és almát kaphat ajándékba. A legjobban teljesítő szponzorok és céges partnerek pedig Zöld díjat nyernek.

Ezen kívül az összes árustól kizárólag papírzacskókban vásárolhatunk majd, de úgy tűnik, a műanyag evőeszközök és tányérok kora is le fog áldozni. Helyette komposztálható és újrahasznosított eszközöket vezetnek be a büfék jelentős részében, például fából készült villával, papír tányérból ehetjük majd a streetfood ételeket.

A szelektív hulladékgyűjtésre sem lesz kifogás többé az, hogy kilométereket kell gyalogolni a gyűjtőkonténerekhez. A helyszínen 100 db gyűjtő lesz kihelyezve a fesztiválozók számára közönségforgalmi területeken, valamint az üzemi területeken (étkeztetőhelyek, kocsmák, backstage-k, dolgozói területek: technikai bázis, csomagmegőrzők, pénztárak) is lesz lehetőség a hulladékot szelektíven gyűjteni. A szervezők további 100 db csikkgyűjtő hordót is felállítanak szerte a Szigeten és a hagyományos szemétgyűjtőkből is több, mintegy 500 db lesz a fesztivál területén.

Az újrahasznosítás jegyében és a fesztivál humanitárius szellemiségéhez kapcsolódik a szervezők tavaly indított kampánya, melyben arra kérik a fesztiválozókat, hogy az általuk már nem használt sátrakat, takarókat, matracokat gyűjtsék össze azoknak az Európába érkező menekülteknek, akik olykor kénytelenek a szabad ég alatt meghúzódni. A fesztivál szervezői az utolsó napon hátrahagyott kempingeszközöket önkéntesek bevonásával összegyűjtik, és jótékonysági szervezetek adják át.


#szigetrecycling


Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön a SVÉT villásreggeli

Jön a SVÉT villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.