Automata pizzafutárt tesztelnek Ausztráliában

A technológiai innovációkkal gyakran kísérletezgető Domino’s nevű amerikai étteremlánc fáradozik a hús-vér alkalmazottakat nélkülöző módszer kidolgozásán.

Ugyan még korántsem érte el a célját, a Domino’s nevű franchise egy ideje már komoly energiát fordít arra, hogy a pizzavásárlás általa nyújtott élményéből „szőröstül-bőröstül” kiiktassa a humán munkaerőt. 2014-ben például a cég bemutatta a „virtuális megrendelési asszisztensét" (virtual ordering assistant, vagyis DOM), amelynek keretében telefonon, egy elkeserítően ócska viccekkel operáló digitális hanggal társalogva lehet bejelenteni valamelyik étel iránti igényünket. 2015-ben aztán a Domino’s Easy Order rendszere végre (?) lehetővé tette az éhes vásárlók számára, hogy egyetlen emotikon (hangulatjel avagy szmájli) kitweetelésével (twitteres üzenetben való megjelentetésével) adhassák le a rendeléseiket.

A Domino’s Robotikus Egységének (Domino's Robotic Unit, DRU) színre lépése mind ezeknek az egyenes ágú, mondhatni belőlük fakadó következménye.


Ebben a hónapban a cég egy korlátozott hosszúságú, ausztráliai útszakaszon már ki is próbálta a földi házhozszállítás tökéletesen elszemélytelenített formáját. A Lifehacker Ausztrália szerint a DRU legfeljebb kicsit több mint 12 mérföld (tehát kb. 20 kilométer) per órás sebességre képes, vagyis nem kifejezetten autópályára szánják.

A DRU-t a Marathon Robotics fejlesztette; ez a cég már az Ausztrál Védelmi Erők számára is gyártott autonóm robotokat. Egy sajtóközleményben a Marathon így fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra, hogy mi is részt vállalhatunk a pizza-házhozszállítás technológiájának eme korát meghaladó innovációjában, amellyel időt spórolhatunk, és az árutovábbítást is hatékonyabban végezhetjük el.”

Bár a DRU még csak prototípus, a négykerekű robot már most önállóan elnavigál a kiszemelt küszöbökhöz. A járgány lézer alapú távérzékelést (Light Detection and Ranging, vagyis LIDAR) használ a tájékozódáshoz, illetve további szenzorokat vesz igénybe az akadályok közötti elmanőverezgetéshez. A gép elkülönített rekeszekkel oldja meg, hogy a gőzölgő pizza és a hűsítő ital ne lépjenek termikus kölcsönhatásba egymással. A rekeszeken zárak és kamerák biztosítják, hogy útközben az értékes lepényeknek lába keljen.

Az egyik legfontosabb előny ugyanakkor valószínűleg az, hogy a DRU nem számít borravalóra…


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.