Automata pizzafutárt tesztelnek Ausztráliában

A technológiai innovációkkal gyakran kísérletezgető Domino’s nevű amerikai étteremlánc fáradozik a hús-vér alkalmazottakat nélkülöző módszer kidolgozásán.

Ugyan még korántsem érte el a célját, a Domino’s nevű franchise egy ideje már komoly energiát fordít arra, hogy a pizzavásárlás általa nyújtott élményéből „szőröstül-bőröstül” kiiktassa a humán munkaerőt. 2014-ben például a cég bemutatta a „virtuális megrendelési asszisztensét" (virtual ordering assistant, vagyis DOM), amelynek keretében telefonon, egy elkeserítően ócska viccekkel operáló digitális hanggal társalogva lehet bejelenteni valamelyik étel iránti igényünket. 2015-ben aztán a Domino’s Easy Order rendszere végre (?) lehetővé tette az éhes vásárlók számára, hogy egyetlen emotikon (hangulatjel avagy szmájli) kitweetelésével (twitteres üzenetben való megjelentetésével) adhassák le a rendeléseiket.

A Domino’s Robotikus Egységének (Domino's Robotic Unit, DRU) színre lépése mind ezeknek az egyenes ágú, mondhatni belőlük fakadó következménye.


Ebben a hónapban a cég egy korlátozott hosszúságú, ausztráliai útszakaszon már ki is próbálta a földi házhozszállítás tökéletesen elszemélytelenített formáját. A Lifehacker Ausztrália szerint a DRU legfeljebb kicsit több mint 12 mérföld (tehát kb. 20 kilométer) per órás sebességre képes, vagyis nem kifejezetten autópályára szánják.

A DRU-t a Marathon Robotics fejlesztette; ez a cég már az Ausztrál Védelmi Erők számára is gyártott autonóm robotokat. Egy sajtóközleményben a Marathon így fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra, hogy mi is részt vállalhatunk a pizza-házhozszállítás technológiájának eme korát meghaladó innovációjában, amellyel időt spórolhatunk, és az árutovábbítást is hatékonyabban végezhetjük el.”

Bár a DRU még csak prototípus, a négykerekű robot már most önállóan elnavigál a kiszemelt küszöbökhöz. A járgány lézer alapú távérzékelést (Light Detection and Ranging, vagyis LIDAR) használ a tájékozódáshoz, illetve további szenzorokat vesz igénybe az akadályok közötti elmanőverezgetéshez. A gép elkülönített rekeszekkel oldja meg, hogy a gőzölgő pizza és a hűsítő ital ne lépjenek termikus kölcsönhatásba egymással. A rekeszeken zárak és kamerák biztosítják, hogy útközben az értékes lepényeknek lába keljen.

Az egyik legfontosabb előny ugyanakkor valószínűleg az, hogy a DRU nem számít borravalóra…


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.