Automata pizzafutárt tesztelnek Ausztráliában

A technológiai innovációkkal gyakran kísérletezgető Domino’s nevű amerikai étteremlánc fáradozik a hús-vér alkalmazottakat nélkülöző módszer kidolgozásán.

Ugyan még korántsem érte el a célját, a Domino’s nevű franchise egy ideje már komoly energiát fordít arra, hogy a pizzavásárlás általa nyújtott élményéből „szőröstül-bőröstül” kiiktassa a humán munkaerőt. 2014-ben például a cég bemutatta a „virtuális megrendelési asszisztensét" (virtual ordering assistant, vagyis DOM), amelynek keretében telefonon, egy elkeserítően ócska viccekkel operáló digitális hanggal társalogva lehet bejelenteni valamelyik étel iránti igényünket. 2015-ben aztán a Domino’s Easy Order rendszere végre (?) lehetővé tette az éhes vásárlók számára, hogy egyetlen emotikon (hangulatjel avagy szmájli) kitweetelésével (twitteres üzenetben való megjelentetésével) adhassák le a rendeléseiket.

A Domino’s Robotikus Egységének (Domino's Robotic Unit, DRU) színre lépése mind ezeknek az egyenes ágú, mondhatni belőlük fakadó következménye.


Ebben a hónapban a cég egy korlátozott hosszúságú, ausztráliai útszakaszon már ki is próbálta a földi házhozszállítás tökéletesen elszemélytelenített formáját. A Lifehacker Ausztrália szerint a DRU legfeljebb kicsit több mint 12 mérföld (tehát kb. 20 kilométer) per órás sebességre képes, vagyis nem kifejezetten autópályára szánják.

A DRU-t a Marathon Robotics fejlesztette; ez a cég már az Ausztrál Védelmi Erők számára is gyártott autonóm robotokat. Egy sajtóközleményben a Marathon így fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra, hogy mi is részt vállalhatunk a pizza-házhozszállítás technológiájának eme korát meghaladó innovációjában, amellyel időt spórolhatunk, és az árutovábbítást is hatékonyabban végezhetjük el.”

Bár a DRU még csak prototípus, a négykerekű robot már most önállóan elnavigál a kiszemelt küszöbökhöz. A járgány lézer alapú távérzékelést (Light Detection and Ranging, vagyis LIDAR) használ a tájékozódáshoz, illetve további szenzorokat vesz igénybe az akadályok közötti elmanőverezgetéshez. A gép elkülönített rekeszekkel oldja meg, hogy a gőzölgő pizza és a hűsítő ital ne lépjenek termikus kölcsönhatásba egymással. A rekeszeken zárak és kamerák biztosítják, hogy útközben az értékes lepényeknek lába keljen.

Az egyik legfontosabb előny ugyanakkor valószínűleg az, hogy a DRU nem számít borravalóra…


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.