Automata pizzafutárt tesztelnek Ausztráliában

A technológiai innovációkkal gyakran kísérletezgető Domino’s nevű amerikai étteremlánc fáradozik a hús-vér alkalmazottakat nélkülöző módszer kidolgozásán.

Ugyan még korántsem érte el a célját, a Domino’s nevű franchise egy ideje már komoly energiát fordít arra, hogy a pizzavásárlás általa nyújtott élményéből „szőröstül-bőröstül” kiiktassa a humán munkaerőt. 2014-ben például a cég bemutatta a „virtuális megrendelési asszisztensét" (virtual ordering assistant, vagyis DOM), amelynek keretében telefonon, egy elkeserítően ócska viccekkel operáló digitális hanggal társalogva lehet bejelenteni valamelyik étel iránti igényünket. 2015-ben aztán a Domino’s Easy Order rendszere végre (?) lehetővé tette az éhes vásárlók számára, hogy egyetlen emotikon (hangulatjel avagy szmájli) kitweetelésével (twitteres üzenetben való megjelentetésével) adhassák le a rendeléseiket.

A Domino’s Robotikus Egységének (Domino's Robotic Unit, DRU) színre lépése mind ezeknek az egyenes ágú, mondhatni belőlük fakadó következménye.


Ebben a hónapban a cég egy korlátozott hosszúságú, ausztráliai útszakaszon már ki is próbálta a földi házhozszállítás tökéletesen elszemélytelenített formáját. A Lifehacker Ausztrália szerint a DRU legfeljebb kicsit több mint 12 mérföld (tehát kb. 20 kilométer) per órás sebességre képes, vagyis nem kifejezetten autópályára szánják.

A DRU-t a Marathon Robotics fejlesztette; ez a cég már az Ausztrál Védelmi Erők számára is gyártott autonóm robotokat. Egy sajtóközleményben a Marathon így fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra, hogy mi is részt vállalhatunk a pizza-házhozszállítás technológiájának eme korát meghaladó innovációjában, amellyel időt spórolhatunk, és az árutovábbítást is hatékonyabban végezhetjük el.”

Bár a DRU még csak prototípus, a négykerekű robot már most önállóan elnavigál a kiszemelt küszöbökhöz. A járgány lézer alapú távérzékelést (Light Detection and Ranging, vagyis LIDAR) használ a tájékozódáshoz, illetve további szenzorokat vesz igénybe az akadályok közötti elmanőverezgetéshez. A gép elkülönített rekeszekkel oldja meg, hogy a gőzölgő pizza és a hűsítő ital ne lépjenek termikus kölcsönhatásba egymással. A rekeszeken zárak és kamerák biztosítják, hogy útközben az értékes lepényeknek lába keljen.

Az egyik legfontosabb előny ugyanakkor valószínűleg az, hogy a DRU nem számít borravalóra…


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.