Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

A Bustanicán, a világ legnagyobb beltéri vertikális farmján, 95 százalékos vízmegtakarítás mellett naponta 3 tonna zöldséget tudnak betakarítani. Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Az Emirates vendéglátásra szakosodott leányvállalata felvásárolta a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmot. A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldséget – többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat -, fűszernövényt, mikrozöldséget, termesztenek.

Emirates Bustanica, a világ legnagyobb vertikális farmja. / Fotó: Emirates
Emirates Bustanica, a világ legnagyobb vertikális farmja. / Fotó: Emirates

A gigantikus méretű vertikális farm nem csupán a régió élelmiszerbiztonságának növeléséhez, de hatékony vízgazdálkodásához is hozzájárul, mivel a növénytermesztés során 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés esetében.

Az Emirates Bustanica működését a csúcstechnológia – mint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia -, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, amelyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. A farmon egész évben folyik a gazdálkodás, naponta áltagosan 3 tonna zöldséget takarítanak be.

Emirates Bustanica - vertikális farm / fotó: Emirates
Emirates Bustanica - vertikális farm / fotó: Emirates

Mivel nem használnak sem növényvédő szereket, sem gyomírtókat, a tápanyagokban gazdag termés olyan frissen és tisztán kerül a fogyasztókhoz, hogy közvetlenül a csomagolásból lehet fogyasztani. Az Emirates Bustanica fenntarthatósági elkötelezettségét bizonyítja, hogy az év elején Dubajban megrendezett ENSZ éghajlatváltozási konferencia hivatalos élelmiszer-beszállítója volt.

A vertikális farm friss terményeit az Emirates és más légitársaságok utasai a fedélzeten felszolgált ételekben már közel két éve kóstolhatják, az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók pedig a szupermarketekben vásárolhatják meg a Bustanica zöldségeit.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.