Az éttermi kiszállítás ÁFA-jának csökkentését kérik a kormánytól

A COVID-19 krízis hazai éttermekre mért súlyos következményeinek csökkentése érdekében éttermi partnereinek megsegítéséért kéri a Wolt ételszállító cég a kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmát a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-os adómértékre csökkentse. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához 500 étterem tulajdonosa valamint a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.

Az éttermek forgalma az elmúlt időszakban a COVID-19 vírusnak és az emiatt indokoltan bevezetett korlátozó intézkedéseknek köszönhetően drasztikusan csökkent. A szinte teljesen megszűnő helyben fogyasztás miatt az ételek házhozszállítása a zéttermek számára ma már nem csak jelentős, de kizárólagos bevételi forrást jelent. Az éttermi szektorban ugyanakkor magasak az állandó költségek - az előállításhoz szükséges alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, mind folyamatosan fizetendő összegek. Ráadásul az erőteljesen csökkenő vendégforgalom és a várhatóan lassan visszaálló kereslet nem csak jelenleg, hanem a közép-és hosszú távon is az éttermek fennmaradását veszélyeztetik. Több ezer magyar vállalkozás kerülhet ezáltal csődközeli helyzetbe.

Ugyanakkor jól látható, hogy a technológiai platformokon keresztül történő érintésmentes ételkiszállítás nagyban hozzájárulhat a kormány felelős társadalmi izolációra irányuló törekvéseihez. Az ételkiszállítás az ellátási lánc részeként nagy mértékben támogatja a szükséges érintkezések számának csökkentését, egyúttal biztosítja az otthon maradást felelősen választók minőségi ellátását az egészség megőrzéshez vagy akár a kedélyállapot javításhoz nélkülözhetetlen változatos étkezés területén is.

A jelenleg érvényben lévő ÁFA-törvény azonban különbséget tesz a helyben elfogyasztott és az elvitellel értékesített ételek ÁFA vonzatában, amely a jelenleg kialakult helyzetben nem indokolt. Ezért készült a Wolt ételszállító cég Varga Mihálynak megküldött levele, amelyben az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmának a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-ra csökkentését kéri. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához csatlakozott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, valamint 500 étterem tulajdonosais, akik így mintegy 2500 fő munkavállaló érdekeinek képviseletében kérik a kormány segítségét.

Forrás: Turizmus Online


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.