Az éttermek forgalma az elmúlt időszakban a COVID-19 vírusnak és az emiatt indokoltan bevezetett korlátozó intézkedéseknek köszönhetően drasztikusan csökkent. A szinte teljesen megszűnő helyben fogyasztás miatt az ételek házhozszállítása a zéttermek számára ma már nem csak jelentős, de kizárólagos bevételi forrást jelent. Az éttermi szektorban ugyanakkor magasak az állandó költségek - az előállításhoz szükséges alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, mind folyamatosan fizetendő összegek. Ráadásul az erőteljesen csökkenő vendégforgalom és a várhatóan lassan visszaálló kereslet nem csak jelenleg, hanem a közép-és hosszú távon is az éttermek fennmaradását veszélyeztetik. Több ezer magyar vállalkozás kerülhet ezáltal csődközeli helyzetbe.
Ugyanakkor jól látható, hogy a technológiai platformokon keresztül történő érintésmentes ételkiszállítás nagyban hozzájárulhat a kormány felelős társadalmi izolációra irányuló törekvéseihez. Az ételkiszállítás az ellátási lánc részeként nagy mértékben támogatja a szükséges érintkezések számának csökkentését, egyúttal biztosítja az otthon maradást felelősen választók minőségi ellátását az egészség megőrzéshez vagy akár a kedélyállapot javításhoz nélkülözhetetlen változatos étkezés területén is.
A jelenleg érvényben lévő ÁFA-törvény azonban különbséget tesz a helyben elfogyasztott és az elvitellel értékesített ételek ÁFA vonzatában, amely a jelenleg kialakult helyzetben nem indokolt. Ezért készült a Wolt ételszállító cég Varga Mihálynak megküldött levele, amelyben az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmának a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-ra csökkentését kéri. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához csatlakozott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, valamint 500 étterem tulajdonosais, akik így mintegy 2500 fő munkavállaló érdekeinek képviseletében kérik a kormány segítségét.
Forrás: Turizmus Online