Az éttermi kiszállítás ÁFA-jának csökkentését kérik a kormánytól

A COVID-19 krízis hazai éttermekre mért súlyos következményeinek csökkentése érdekében éttermi partnereinek megsegítéséért kéri a Wolt ételszállító cég a kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmát a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-os adómértékre csökkentse. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához 500 étterem tulajdonosa valamint a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.

Az éttermek forgalma az elmúlt időszakban a COVID-19 vírusnak és az emiatt indokoltan bevezetett korlátozó intézkedéseknek köszönhetően drasztikusan csökkent. A szinte teljesen megszűnő helyben fogyasztás miatt az ételek házhozszállítása a zéttermek számára ma már nem csak jelentős, de kizárólagos bevételi forrást jelent. Az éttermi szektorban ugyanakkor magasak az állandó költségek - az előállításhoz szükséges alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, mind folyamatosan fizetendő összegek. Ráadásul az erőteljesen csökkenő vendégforgalom és a várhatóan lassan visszaálló kereslet nem csak jelenleg, hanem a közép-és hosszú távon is az éttermek fennmaradását veszélyeztetik. Több ezer magyar vállalkozás kerülhet ezáltal csődközeli helyzetbe.

Ugyanakkor jól látható, hogy a technológiai platformokon keresztül történő érintésmentes ételkiszállítás nagyban hozzájárulhat a kormány felelős társadalmi izolációra irányuló törekvéseihez. Az ételkiszállítás az ellátási lánc részeként nagy mértékben támogatja a szükséges érintkezések számának csökkentését, egyúttal biztosítja az otthon maradást felelősen választók minőségi ellátását az egészség megőrzéshez vagy akár a kedélyállapot javításhoz nélkülözhetetlen változatos étkezés területén is.

A jelenleg érvényben lévő ÁFA-törvény azonban különbséget tesz a helyben elfogyasztott és az elvitellel értékesített ételek ÁFA vonzatában, amely a jelenleg kialakult helyzetben nem indokolt. Ezért készült a Wolt ételszállító cég Varga Mihálynak megküldött levele, amelyben az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmának a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-ra csökkentését kéri. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához csatlakozott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, valamint 500 étterem tulajdonosais, akik így mintegy 2500 fő munkavállaló érdekeinek képviseletében kérik a kormány segítségét.

Forrás: Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.