Az osztrákok komolyan veszik az élelmiszerhulladék csökkentését

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékony felhasználásáért küzdő szervezet, az United Against Waste folyamatos aktivitással és korszerű tájékoztató anyagokkal ösztönzi az osztrák vendéglátóhelyeket a felelős hulladékgazdálkodásra.

Évi egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában - derül ki egy nemrég Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az Osztrák Ökológiai Intézet készített az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara megbízásából.A világ élelmiszertermelésének 30 %-át nem fogyasztják el. Az EU-ban évi 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezret a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszer kereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület már készített korábban tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. - olvasható a greeninfo.hu oldalon.

A szervezet most két szakmai anyagot is összeállított, mely azonnali javaslatokat fogalmaz meg a vendéglátás, a szállodaipar és a közétkeztetés számára egyaránt. A célzott intézkedéseknek köszönhetően ugyanis jelentősen és hosszútávon is csökkenthető az élelmiszerhulladék a konyhai üzemekben. A javaslattevők rámutattak arra, hogy más és más „hot spotok”, vannak a különféle ágazatokban, azaz olyan egységek, ahol kifejezetten nagy mennyiségű élelmiszerhulladék termelődik. A gasztronómiában például rendkívül nagy mennyiségű maradék keletkezik a vendégek tányérján meghagyott ételekből, a szállodákban pedig kimondottan sok a büféétkezéssel és itallal kapcsolatos szemét. Jelentős túltermelés jellemzi a kórházakat és az üzemi étkezdéket a nem kiadott ételekből. - foglalja össze az ÖGZ szaklap gasztronómia rovatában.

A mindennapokban a konyhákon már néhány kisebb intézkedés elég ahhoz, hogy kevesebb étel kerüljön a kukákba. A jelentősebb spórolási tippekről a United Against Waste szervezet egy szakadásmentes és vízálló posztert állított össze, mely a konyhákon is kifüggeszthető.

A Müncheni Weissen Brauhaus például 2008-ban még jelentős élelmiszerhulladékot termelt, melynek elszállíttatása és kezelése nagy terheket rótt az étteremre. Azonban az ételmaradék csökkentésére azt étterem vezetősége azt találta ki, hogy csökkentik a standard porciók méretét és zónaadagokat szolgálnak fel csökkentett, mintegy 3 eurós áron. A vendégek nagyon elégedettek voltak az új rendszerrel, az ételmaradékok mennyisége pedig 2008 óta a 60%-ra csökkent – nyilatkozta Otmar Mutzenbach étteremvezető.

A becslések szerint Magyarországon is évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba, míg az unióban mintegy 90 millió tonna. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2013-ban 500 karitatív szervezeten keresztül mintegy fél millió embernek juttatott el ingyenesen 5.000 tonna élelmiszer-adományt, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Magyarországon - egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint - a lakosság átlagosan évente több mint 160 ezer forintot költött élelmiszerekre, aminek jelentős része, körülbelül 16 ezer forint értékű áru a szemétben végezte. Országosan 400 ezer tonna, vagyis háztartásonként évente 100 kilogramm ennivaló ment a kukába. Az Európai Bizottság adatai szerint, az uniós háztartások által megvásárolt élelmiszerek 25 százaléka kerül a hulladékok közé.- tájékoztat a greeninfo.hu.

Az osztrákokhoz hasonló intézkedések és egyedi megoldások sokat segíthetnének a magyar élelmiszerhulladék csökkentésében is. Jelenleg az Ökolúció Alapítvány Felelős Gasztrohős programja jelentős szerepet vállal az éttermek ösztönzésében a felelős gazdálkodásra valamint a fenntartható vendéglátás kialakítására, melynek jelentős tényezője az élelmiszerhulladék csökkentése is. A szervezet tevékenységével komoly marketingtámogatást is nyújt azoknak az éttermeknek, akik csatlakoznak a programhoz. 

Forrás: ÖGZ

Forrás: greeninfo

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.