Az osztrákok komolyan veszik az élelmiszerhulladék csökkentését

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékony felhasználásáért küzdő szervezet, az United Against Waste folyamatos aktivitással és korszerű tájékoztató anyagokkal ösztönzi az osztrák vendéglátóhelyeket a felelős hulladékgazdálkodásra.

Évi egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában - derül ki egy nemrég Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az Osztrák Ökológiai Intézet készített az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara megbízásából.A világ élelmiszertermelésének 30 %-át nem fogyasztják el. Az EU-ban évi 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezret a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszer kereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület már készített korábban tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. - olvasható a greeninfo.hu oldalon.

A szervezet most két szakmai anyagot is összeállított, mely azonnali javaslatokat fogalmaz meg a vendéglátás, a szállodaipar és a közétkeztetés számára egyaránt. A célzott intézkedéseknek köszönhetően ugyanis jelentősen és hosszútávon is csökkenthető az élelmiszerhulladék a konyhai üzemekben. A javaslattevők rámutattak arra, hogy más és más „hot spotok”, vannak a különféle ágazatokban, azaz olyan egységek, ahol kifejezetten nagy mennyiségű élelmiszerhulladék termelődik. A gasztronómiában például rendkívül nagy mennyiségű maradék keletkezik a vendégek tányérján meghagyott ételekből, a szállodákban pedig kimondottan sok a büféétkezéssel és itallal kapcsolatos szemét. Jelentős túltermelés jellemzi a kórházakat és az üzemi étkezdéket a nem kiadott ételekből. - foglalja össze az ÖGZ szaklap gasztronómia rovatában.

A mindennapokban a konyhákon már néhány kisebb intézkedés elég ahhoz, hogy kevesebb étel kerüljön a kukákba. A jelentősebb spórolási tippekről a United Against Waste szervezet egy szakadásmentes és vízálló posztert állított össze, mely a konyhákon is kifüggeszthető.

A Müncheni Weissen Brauhaus például 2008-ban még jelentős élelmiszerhulladékot termelt, melynek elszállíttatása és kezelése nagy terheket rótt az étteremre. Azonban az ételmaradék csökkentésére azt étterem vezetősége azt találta ki, hogy csökkentik a standard porciók méretét és zónaadagokat szolgálnak fel csökkentett, mintegy 3 eurós áron. A vendégek nagyon elégedettek voltak az új rendszerrel, az ételmaradékok mennyisége pedig 2008 óta a 60%-ra csökkent – nyilatkozta Otmar Mutzenbach étteremvezető.

A becslések szerint Magyarországon is évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba, míg az unióban mintegy 90 millió tonna. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2013-ban 500 karitatív szervezeten keresztül mintegy fél millió embernek juttatott el ingyenesen 5.000 tonna élelmiszer-adományt, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Magyarországon - egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint - a lakosság átlagosan évente több mint 160 ezer forintot költött élelmiszerekre, aminek jelentős része, körülbelül 16 ezer forint értékű áru a szemétben végezte. Országosan 400 ezer tonna, vagyis háztartásonként évente 100 kilogramm ennivaló ment a kukába. Az Európai Bizottság adatai szerint, az uniós háztartások által megvásárolt élelmiszerek 25 százaléka kerül a hulladékok közé.- tájékoztat a greeninfo.hu.

Az osztrákokhoz hasonló intézkedések és egyedi megoldások sokat segíthetnének a magyar élelmiszerhulladék csökkentésében is. Jelenleg az Ökolúció Alapítvány Felelős Gasztrohős programja jelentős szerepet vállal az éttermek ösztönzésében a felelős gazdálkodásra valamint a fenntartható vendéglátás kialakítására, melynek jelentős tényezője az élelmiszerhulladék csökkentése is. A szervezet tevékenységével komoly marketingtámogatást is nyújt azoknak az éttermeknek, akik csatlakoznak a programhoz. 

Forrás: ÖGZ

Forrás: greeninfo

Forrás: Vendég & Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.