Badacsonyi csúcsok a New York Palotában

A világjárvány okozta egy év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, április 9-én csaknem félszáz kiállítóval és 160 válogatott borral ismét a patinás budapesti New York Palota Róma termébe költözött egy napra Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony - tájékoztatta lapunkat a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület.

Az immáron tizenegyedik alkalommal megtartott Badacsony New Yorkban esemény idei szlogenje az „Életre hívunk” volt, ami a tavaszt, a megújulást, az életkedvet és a derűt rejtette magában. Ez valóban igaz volt a rendezvényre is, aminek látogatottsága – az előzetes várakozásokat is túlszárnyalva – csúcsokat döntött, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs érdeklődött a kiváló badacsonyi vulkánikus borok és a borosgazdák iránt.


„Az összefogás, az egymás iránti tisztelet, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit ismét megmutatta az esemény során, milyen páratlan értékek, adottságok, borok, színes és gazdag kínálat rejlik a Badacsonyi borvidéken. Nem csak a Borbély Családi Pincészet, hanem minden borvidéki szereplő számára is kiemelt fontosságú ez a rendezvény.” – méltatta az eseményt a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

„Hatalmas érdeklődés övezte a rendezvényt, amelynek célja elhozni Badacsonyt egy napra a fővárosba, és megmutatni az érdeklődők számára mit tud összességében ez a páratlan szépségű és adottságú borvidék, valamint hol tart a vendéglátás és a borászkodás. Ezzel is bízva abban, hogy felkeltjük minél több ember érdeklődését, hogy akár több napra is személyesen ellátogasson Badacsonyba.” – tette hozzá Dunai János, az a’Capella Szőlőbirtok tulajdonosa, a szervező bizottság tagja.

A pezsgéssel teli teremben a borok kóstolása és a borászokkal való jókedvű beszélgetések mellett a látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is, hiszen a borászatokon kívül szállás- és vendéglátóhelyek, valamint programhelyszínek képviselői is várták a vidék rajongóit. Ezzel is gazdag ízelítőt kapva a badacsonyi térség attrakcióiról, bortúráiról, és programkínálatáról. A Badacsony New Yorkban esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület- Tourinform Iroda segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához. Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, mivel számos program, minőségi szálláshelyek, vendéglátóhelyek várják őket nyitott ajtókkal, egész évben.


„Az egész napos teltház, a kiváló hangulat, és a szakma, valamint a nagyközönség részéről a komoly érdeklődés ösztönzően tud hatni, főleg egy olyan borászat számára, mint a miénk, aki első alkalommal vett részt az eseményen.” – mondta Illés Anita, a 2020-ban alakult Illés Borászat tulajdonosa. Hasonlóan vélekedett a szintén első alkalommal a rendezvényen megjelenő Sellyei Gábor, a Sellyei Család Kézműves Borászat tulajdonosa, aki hozzátette, hogy megtisztelő volt számukra az a nyitottság és kíváncsiság, amit a közönség tanúsított a borászatuk iránt. Mint mondta: „Öröm volt ilyen értő borkedvelő közönségnek mesélni a munkánkról. Ilyen nagy érdeklődést eddig egyetlen egy olyan boros eseményen sem tapasztaltunk, ahol eddig kiállítóként vettünk részt.”

A New York Palota Róma termében borkóstolás közben a badacsonyi életérzést garantálta az óriás kivetítőkön folyamatosan futó borvidéki fotókból készült összeállítás. Folytatva az eddigi hagyományokat, természetesen most sem maradtak el a kóstolót kísérő szakmai programok. Ezúttal a jelentkezők Dr. Csizmadia András bor és ételpárosait, illetve Dr. Mészáros Gabriella által kiválasztott badacsonyi érlelt borokat ismerhették meg a mesterkurzusokon.


„A borvidék borai étellel való párosítása univerzális lehetőségeket biztosítanak, és ezt a mesterkurzusomra összeválogatott tételei is bebizonyították. A borok egyre szebbek, az olaszrizlingből egészen elképesztő minőségű borok születnek, akárcsak a kéknyelűből és a zeus szőlőfajtákból, de a nemzetközi fajtákból, mint például a sauvignon blanc, is találni kiválókat.” – méltatta a badacsonyi borok fejlődését és nagyszerűségét Dr. Csizmadia András.


Badacsony ezzel a sikeres rendezvénnyel is öregbítette hírnevét, ismét megmutatva, hogyha igazán karakteres, minerális fehérborokra vágyik az utazó, mindenképpen megéri felkeresni a borvidéket és személyesen is megtapasztalni ennek szépségét.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.