Balaton után Pesten is Paletta

Változatos ebédmenü, balatoni nyarat idéző ízek, törzshelygyanús hangulat a 9. kerületben – a megnyitó napján teszteltük a budapesti Palettát.

"Aki szeret, etet" – ez Bezerics Dani hitvallása, így nőtt fel, felmenői borászok, gazdálkodók, vendéglátók. November 24-én pénteken este nyitotta meg harmadik éttermét a fenti szellemben, Keszthely és Balatonboglár után ezúttal a fővárosban. A nyitás napján elmentem kipróbálni, hogy hogy működik az újhullámos balatoni életérzés egy 9. kerületi üzlethelyiségben.

Balatonon azért jók a Paletta éttermek, mert szuper, környékbeli alapanyagokból kínálnak olyan pofonegyszerű, – ennek ellenére a tó körül mégis sok helyen pocsék minőségben összerakott – ételeket, mint a hamburger vagy a rántott sajt. Budapest belvárosában azért ezzel nehéz lenne csúcsra törni, így itt egy kifinomultabb bisztrókonyhát visz a séf, Várszegi Bence. 12 évig dolgozott Angliában, abból négy évet a Ramsay csoportnál, most jött haza, hogy a Palettában főzzön.

Szóval hamburgert ne keress a pesti étlapjukon, de ettől még a balatoni életérzés és alapanyagok megmaradtak. Amit csak tudnak a Balatonról szereznek be, egyrészt mert így a leginkább önazonos a hely, másrészt hogy ezzel is támogassák a helyi termelőket. Egyelőre az alapanyagok 70-80 százaléka balatoni, baromfit például sajnos még nem találtak megfelelőt.

Nem csak az alapanyagok jönnek innen, de az ételek stílusa is a magyar tengert idézi. Van például lángos (a fenti képen láthatod milyen formában), vagy éppen palacsinta is. A balatoni gasztrohagyományok jóval sokszínűbbek mint elsőre gondolnánk – magyarázza Bezerics Dani. Többféle hatás érvényesül a Bakonytól, a zalai paraszti konyha hagyományain át a somogyi vidék ízeiig. A tervek szerint ezeket a hagyományokat eleveníti fel, és egészíti ki újdonságokkal a budapesti Paletta.

 "Olyan étterem volt az álmom, ahol két-három frissen, becsületesen elkészített, az átlagosnál mégis izgalmasabb étellel jól laksz, mint mondjuk a Kővirágban Köveskálon" – mondja a tulajdonos. Kis 30 fős új éttermének berendezésében a fehér és a natúr fa dominál, a tányérokon, padlón felbukkanó kék szín a Balatont idézi. Az egész hely nagyon barátságos, otthonos, környékbelieknek törzshelygyanús.

Ez eddig mind szép és jó, de mi a francnak budapesti étterem annak, akinek a balatoni vendéglátás a szívügye, ráadásul két helyet már működtet is a tó partján? Leginkább azért, hogy a téli hónapokban meg tudjon valamiből élni. A balatoni Paletták ugyanis kikötői épületekben működnek, a téli szünet után március 15-én nyitnak majd meg újra.

És hogy konkrétan mit lehet itt enni?

Hétköznapokon ebédmenüvel készülnek, az első héten lesz például currys karfiolleves, lassan sült tarja, túrós palacsinta szőlőlekvárral, cukkinikrémleves bébi spenóttal, marhahúsos lasagne sajtmártással. A naponta változó menü mellett három állandóan választható főétel is lesz: a rántott fledermaus mustáros kurmplipürével és házi savanyúsággal, a híres rántott sajt Nemesbükkről, párolt rizzsel, és a boglári harcsa fish and chips konfitált hópehely burgonyával és zöldborsó majonézzel. Hétköznap este és hétvégén á la carte menüről lehet válogatni, ezt gyakran frissítik majd, összeállításánál a szezonalitást és a kedvüket követik.

Forrás: Index


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.