Balaton után Pesten is Paletta

Változatos ebédmenü, balatoni nyarat idéző ízek, törzshelygyanús hangulat a 9. kerületben – a megnyitó napján teszteltük a budapesti Palettát.

"Aki szeret, etet" – ez Bezerics Dani hitvallása, így nőtt fel, felmenői borászok, gazdálkodók, vendéglátók. November 24-én pénteken este nyitotta meg harmadik éttermét a fenti szellemben, Keszthely és Balatonboglár után ezúttal a fővárosban. A nyitás napján elmentem kipróbálni, hogy hogy működik az újhullámos balatoni életérzés egy 9. kerületi üzlethelyiségben.

Balatonon azért jók a Paletta éttermek, mert szuper, környékbeli alapanyagokból kínálnak olyan pofonegyszerű, – ennek ellenére a tó körül mégis sok helyen pocsék minőségben összerakott – ételeket, mint a hamburger vagy a rántott sajt. Budapest belvárosában azért ezzel nehéz lenne csúcsra törni, így itt egy kifinomultabb bisztrókonyhát visz a séf, Várszegi Bence. 12 évig dolgozott Angliában, abból négy évet a Ramsay csoportnál, most jött haza, hogy a Palettában főzzön.

Szóval hamburgert ne keress a pesti étlapjukon, de ettől még a balatoni életérzés és alapanyagok megmaradtak. Amit csak tudnak a Balatonról szereznek be, egyrészt mert így a leginkább önazonos a hely, másrészt hogy ezzel is támogassák a helyi termelőket. Egyelőre az alapanyagok 70-80 százaléka balatoni, baromfit például sajnos még nem találtak megfelelőt.

Nem csak az alapanyagok jönnek innen, de az ételek stílusa is a magyar tengert idézi. Van például lángos (a fenti képen láthatod milyen formában), vagy éppen palacsinta is. A balatoni gasztrohagyományok jóval sokszínűbbek mint elsőre gondolnánk – magyarázza Bezerics Dani. Többféle hatás érvényesül a Bakonytól, a zalai paraszti konyha hagyományain át a somogyi vidék ízeiig. A tervek szerint ezeket a hagyományokat eleveníti fel, és egészíti ki újdonságokkal a budapesti Paletta.

 "Olyan étterem volt az álmom, ahol két-három frissen, becsületesen elkészített, az átlagosnál mégis izgalmasabb étellel jól laksz, mint mondjuk a Kővirágban Köveskálon" – mondja a tulajdonos. Kis 30 fős új éttermének berendezésében a fehér és a natúr fa dominál, a tányérokon, padlón felbukkanó kék szín a Balatont idézi. Az egész hely nagyon barátságos, otthonos, környékbelieknek törzshelygyanús.

Ez eddig mind szép és jó, de mi a francnak budapesti étterem annak, akinek a balatoni vendéglátás a szívügye, ráadásul két helyet már működtet is a tó partján? Leginkább azért, hogy a téli hónapokban meg tudjon valamiből élni. A balatoni Paletták ugyanis kikötői épületekben működnek, a téli szünet után március 15-én nyitnak majd meg újra.

És hogy konkrétan mit lehet itt enni?

Hétköznapokon ebédmenüvel készülnek, az első héten lesz például currys karfiolleves, lassan sült tarja, túrós palacsinta szőlőlekvárral, cukkinikrémleves bébi spenóttal, marhahúsos lasagne sajtmártással. A naponta változó menü mellett három állandóan választható főétel is lesz: a rántott fledermaus mustáros kurmplipürével és házi savanyúsággal, a híres rántott sajt Nemesbükkről, párolt rizzsel, és a boglári harcsa fish and chips konfitált hópehely burgonyával és zöldborsó majonézzel. Hétköznap este és hétvégén á la carte menüről lehet válogatni, ezt gyakran frissítik majd, összeállításánál a szezonalitást és a kedvüket követik.

Forrás: Index


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.