Bálnahúson cseperedik a japán diák

Több ezer japán általános- és középiskola étkezdéjének menüjén szerepel bálnahús - állapította meg egy, a Kyodo japán hírügynökség által közzétett felmérés.

A felmérés szerint csaknem 30 ezer japán általános- és középiskolában van menza, és ezekből több mint 5300-ban évente legalább egyszer ott szerepelt az étlapon a bálnahús 2010 tavaszáig. Japánban 1960-as és 70-es években megszokott volt, hogy a gyerekek cetek húsából készített ételeket ettek, és volt olyan év, amikor a feltálalt húsok mennyisége elérte a 220 ezer tonnát.

Az 1990-es évekre a nemzetközi vadászati tilalom miatt ezer tonnára csökkent a mennyiség, ezért a bálnahús lassan kiszorult a menzákról. Mostanában azonban ismét megjelent az iskolások étlapján, miután megint fokozódott a tengeri emlősök vadászata. A nemzetközi moratóriumnak ugyanis van egy kiskapuja, amely engedi az állatok tudományos célú megölését.

Erre hivatkozva folyik a vadászat, a bálnahús eladását azonban már nem rejtegetik Japánban. Így kerül boltokba, éttermekbe és az iskolákba a cetek húsa. Ez utóbbi helyekre a települési önkormányzatok révén, és a piaci ár harmadáért jut el az állatvédők által hevesen ellenzett bálnavadászatból származó hús.

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.