Bemutatkozik az Egri csillag

(MTI) - Első ízben rendeznek Egerben fesztivált a borvidék új zászlósbora, a bikavér fehér "párjául" szánt Egri csillag jegyében; a rendezvényt április 8-án az egri várban tartják - jelentették be a szervezők a hevesi megyeszékhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Egri csillag első évjáratának ünnepélyes "bontására" - hagyományteremtő céllal - egyszerre öt helyszínen kerül sor március 15-én. Eger mellett Budapesten és Debrecenben, illetve a szlovákiai Érsekújváron és Eger finn testvérvárosában, Poriban rendeznek borbemutatókat.
Az április 8-i, rangos kulturális műsorral kísért fesztiválon 13 egri borász kínálja majd 46 féle borát.
Mint azt Habis László, Eger polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a város marketingjének meghatározó eleme a bor, ezért az önkormányzat együttműködik a borvidék borászaival az egységes városmarketing kialakításában. Az ő kezdeményezésükre született az Egri csillag fesztivál is; ez annál is inkább időszerű, mert a piac oldaláról élénk érdeklődés mutatkozik egy fehér egri cuvée, vagyis házasított bor iránt - mondta a polgármester.
Gál Tibor, a bemutatkozó borászok egyike emlékeztetett arra, hogy 2010-ben pályázaton választották ki a borvidék új zászlósborának elnevezését, majd a szabadalmi hivatalnál levédették az Egri csillag szóösszetételt.
Az Egri csillag olyan védett eredetű száraz házasított bor, amely legalább négy szőlőfajta felhasználásával készül. Egyben ez a világon az első, márkanévvel ellátott fehér cuvée bor. Közlése szerint a bor bevezetésére annál is inkább szükség volt, mert a közhiedelemmel ellentétben az egri borvidéken jellemzően nem kék szőlőfajták teremnek, sőt a terület ültetvényeinek fele fehér szőlő. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.