Ennek érdekében, többkörös egyeztetést követően egyetértési nyilatkozatot írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a gasztronómiában meghatározó szereplők. Ez alapján az MTÜ a jövőbeni gasztroturisztikai és kommunikációs felületein a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe a hazai és nemzetközi megjelenések és további kezdeményezések alkalmával.
Magyarország ikonikus ételei a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módozat hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a fogyasztó, a turista számára.
Az ételek kiválasztását és a séfek meghatározását követően a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület közösen az alábbi szakembereket kérte fel az ételekhez illő borok kiválasztására: Gál Helga, bor- és gasztronómiai tanácsadó (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Gervai János, sommelier (Stand Étterem), Pongrácz Péter, sommelier (Costes Downtown), Tüü Péter, sommelier (Laurel Budapest), valamint Varga Norbert, sommelier (Magyar Sommelier Szövetség).
A szeptember elején aláírt nyilatkozatot jóváhagyta a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület, a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft., a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Az október 28-i Turizmus Summit menüsora már ezeket a kiemelt ételkülönlegességeket tartalmazta, az alábbiakban szerepeltetett séfek reprezentálásában. A rendezvény ételsora:
Étel |
Séf |
Borpárosítás |
Kacsamáj, meggy, briós |
Szulló Szabina |
Bodrog Borműhely (Tokaj) – Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013 |
Körözött, háromszínű-faszénen grillezett paprikasaláta |
Dudás Szabolcs |
Jásdi Pince (Csopak) – Lőczedombi Olaszrizling, 2017 |
Gulyás |
Széll Tamás |
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Eger) – Hangács Egri Bikavér Grand Superior, 2017 |
Halászlé |
Jahni László |
Heimann Családi Birtok (Szekszárd) – Kadarka, 2018 |
Töltött káposzta |
Barna Ádám |
Balassa István (Tokaj) – Betsek Furmint, 2016 |
Csirkepaprikás, galuska |
Sárközi Ákos |
Weninger Pincészet (Sopron) – Steiner Kékfrankos, 2015 |
Szarvasgerinc, erdei gombákkal |
Pesti István |
Heumann Pincészet (Villány) – Trinitás Villányi Franc, 2015 |
Tojásos nokedli, saláta |
Veres István |
Somlói Apátsági Pincészet (Somló) – Juhfark, 2017 |
Somlói |
Kolonics Zoltán |
Szepsy Pincészet (Tokaj) – Szamorodni, 2013 |
Dobostorta |
Mihályi László |
Béres Szőlőbirtok (Tokaj) – Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2011 |