Bemutatkoztak hazánk ikonikus ízei

A magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése redukált és következetes üzenetekkel, azaz ikonikus magyar ételek folyamatos és következetes bemutatásával és kommunikációval érhető el.

Ennek érdekében, többkörös egyeztetést követően egyetértési nyilatkozatot írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a gasztronómiában meghatározó szereplők. Ez alapján az MTÜ a jövőbeni gasztroturisztikai és kommunikációs felületein a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe a hazai és nemzetközi megjelenések és további kezdeményezések alkalmával.

Magyarország ikonikus ételei a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módozat hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a fogyasztó, a turista számára.

Az ételek kiválasztását és a séfek meghatározását követően a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület közösen az alábbi szakembereket kérte fel az ételekhez illő borok kiválasztására: Gál Helga, bor- és gasztronómiai tanácsadó (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Gervai János, sommelier (Stand Étterem), Pongrácz Péter, sommelier (Costes Downtown), Tüü Péter, sommelier (Laurel Budapest), valamint Varga Norbert, sommelier (Magyar Sommelier Szövetség).

A szeptember elején aláírt nyilatkozatot jóváhagyta a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület, a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft., a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az október 28-i Turizmus Summit menüsora már ezeket a kiemelt ételkülönlegességeket tartalmazta, az alábbiakban szerepeltetett séfek reprezentálásában. A rendezvény ételsora:

 

Étel

Séf

Borpárosítás

Kacsamáj, meggy, briós

Szulló Szabina

Bodrog Borműhely (Tokaj) – Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013

Körözött, háromszínű-faszénen grillezett paprikasaláta

Dudás Szabolcs

Jásdi Pince (Csopak) – Lőczedombi Olaszrizling, 2017

Gulyás

Széll Tamás

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Eger) – Hangács Egri Bikavér Grand Superior, 2017

Halászlé

Jahni László

Heimann Családi Birtok (Szekszárd) – Kadarka, 2018

Töltött káposzta

Barna Ádám

Balassa István (Tokaj) – Betsek Furmint, 2016

Csirkepaprikás, galuska

Sárközi Ákos

Weninger Pincészet (Sopron) – Steiner Kékfrankos, 2015

Szarvasgerinc, erdei gombákkal

Pesti István

Heumann Pincészet (Villány) – Trinitás Villányi Franc, 2015

Tojásos nokedli, saláta

Veres István

Somlói Apátsági Pincészet (Somló) – Juhfark, 2017

Somlói

Kolonics Zoltán

Szepsy Pincészet (Tokaj) – Szamorodni, 2013

Dobostorta

Mihályi László

Béres Szőlőbirtok (Tokaj) – Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2011

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.