Bemutatkoztak hazánk ikonikus ízei

A magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése redukált és következetes üzenetekkel, azaz ikonikus magyar ételek folyamatos és következetes bemutatásával és kommunikációval érhető el.

Ennek érdekében, többkörös egyeztetést követően egyetértési nyilatkozatot írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a gasztronómiában meghatározó szereplők. Ez alapján az MTÜ a jövőbeni gasztroturisztikai és kommunikációs felületein a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe a hazai és nemzetközi megjelenések és további kezdeményezések alkalmával.

Magyarország ikonikus ételei a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módozat hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a fogyasztó, a turista számára.

Az ételek kiválasztását és a séfek meghatározását követően a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület közösen az alábbi szakembereket kérte fel az ételekhez illő borok kiválasztására: Gál Helga, bor- és gasztronómiai tanácsadó (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Gervai János, sommelier (Stand Étterem), Pongrácz Péter, sommelier (Costes Downtown), Tüü Péter, sommelier (Laurel Budapest), valamint Varga Norbert, sommelier (Magyar Sommelier Szövetség).

A szeptember elején aláírt nyilatkozatot jóváhagyta a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület, a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft., a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az október 28-i Turizmus Summit menüsora már ezeket a kiemelt ételkülönlegességeket tartalmazta, az alábbiakban szerepeltetett séfek reprezentálásában. A rendezvény ételsora:

 

Étel

Séf

Borpárosítás

Kacsamáj, meggy, briós

Szulló Szabina

Bodrog Borműhely (Tokaj) – Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013

Körözött, háromszínű-faszénen grillezett paprikasaláta

Dudás Szabolcs

Jásdi Pince (Csopak) – Lőczedombi Olaszrizling, 2017

Gulyás

Széll Tamás

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Eger) – Hangács Egri Bikavér Grand Superior, 2017

Halászlé

Jahni László

Heimann Családi Birtok (Szekszárd) – Kadarka, 2018

Töltött káposzta

Barna Ádám

Balassa István (Tokaj) – Betsek Furmint, 2016

Csirkepaprikás, galuska

Sárközi Ákos

Weninger Pincészet (Sopron) – Steiner Kékfrankos, 2015

Szarvasgerinc, erdei gombákkal

Pesti István

Heumann Pincészet (Villány) – Trinitás Villányi Franc, 2015

Tojásos nokedli, saláta

Veres István

Somlói Apátsági Pincészet (Somló) – Juhfark, 2017

Somlói

Kolonics Zoltán

Szepsy Pincészet (Tokaj) – Szamorodni, 2013

Dobostorta

Mihályi László

Béres Szőlőbirtok (Tokaj) – Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2011

 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.