Bemutatkoztak hazánk ikonikus ízei

A magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése redukált és következetes üzenetekkel, azaz ikonikus magyar ételek folyamatos és következetes bemutatásával és kommunikációval érhető el.

Ennek érdekében, többkörös egyeztetést követően egyetértési nyilatkozatot írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a gasztronómiában meghatározó szereplők. Ez alapján az MTÜ a jövőbeni gasztroturisztikai és kommunikációs felületein a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe a hazai és nemzetközi megjelenések és további kezdeményezések alkalmával.

Magyarország ikonikus ételei a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módozat hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a fogyasztó, a turista számára.

Az ételek kiválasztását és a séfek meghatározását követően a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület közösen az alábbi szakembereket kérte fel az ételekhez illő borok kiválasztására: Gál Helga, bor- és gasztronómiai tanácsadó (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Gervai János, sommelier (Stand Étterem), Pongrácz Péter, sommelier (Costes Downtown), Tüü Péter, sommelier (Laurel Budapest), valamint Varga Norbert, sommelier (Magyar Sommelier Szövetség).

A szeptember elején aláírt nyilatkozatot jóváhagyta a Magyar Bocused’Or Akadémia Egyesület, a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft., a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az október 28-i Turizmus Summit menüsora már ezeket a kiemelt ételkülönlegességeket tartalmazta, az alábbiakban szerepeltetett séfek reprezentálásában. A rendezvény ételsora:

 

Étel

Séf

Borpárosítás

Kacsamáj, meggy, briós

Szulló Szabina

Bodrog Borműhely (Tokaj) – Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013

Körözött, háromszínű-faszénen grillezett paprikasaláta

Dudás Szabolcs

Jásdi Pince (Csopak) – Lőczedombi Olaszrizling, 2017

Gulyás

Széll Tamás

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Eger) – Hangács Egri Bikavér Grand Superior, 2017

Halászlé

Jahni László

Heimann Családi Birtok (Szekszárd) – Kadarka, 2018

Töltött káposzta

Barna Ádám

Balassa István (Tokaj) – Betsek Furmint, 2016

Csirkepaprikás, galuska

Sárközi Ákos

Weninger Pincészet (Sopron) – Steiner Kékfrankos, 2015

Szarvasgerinc, erdei gombákkal

Pesti István

Heumann Pincészet (Villány) – Trinitás Villányi Franc, 2015

Tojásos nokedli, saláta

Veres István

Somlói Apátsági Pincészet (Somló) – Juhfark, 2017

Somlói

Kolonics Zoltán

Szepsy Pincészet (Tokaj) – Szamorodni, 2013

Dobostorta

Mihályi László

Béres Szőlőbirtok (Tokaj) – Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2011

 

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.