Bepanaszolták a tokaji borászokat

A tokaji borászokat panaszolták be az UNESCO párizsi, világörökségi központjánál. Olyanok, akik a borászok többségével ellentéten támogatnák a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű megépítését - adta híül a Független Hírügynökség.

A panaszlevél aláírója szerint a termelők a vegyszerek használatával, a művelési módok megváltoztatásával ártanak azoknak az értékeknek, amelyek miatt a vidék megkapta a világörökségi címet. A borászok képviselője szerint már régóta a jelenlegi termelési módot alkalmazzák a borászatok.

A panaszlevelet jegyző Runda István, a 2008-ban bezárt cukorgyár szakszervezeti bizottságának elnöke volt. A Francesco Bandarin igazgatónak címzett beadványban egyebek mellett azt kifogásolja, hogy nem követik a hagyományokat, ezzel pedig károsítják a Tokaji Világörökség védendő értékeit a vegyszeres védekezést és gyomirtást végző, uniformizált nagybirtokok, valamint a fűtött borházakban, tartályos (reduktív) borkészítésre szakosodott borászatok. Mindezeken túl a termelők égetik a venyigét, ami szennyezi is a környezetet. Runda István a Független Hírügynökséggel azt közölte: célja nem a borászatok bemártása volt, hanem fel akarta hívni a figyelmet egy esetleges UNESCO-látogatás esetén azokra a megóvandó értékekre, amelyek miatt megkapta a világörökségi címet a térség. A Független Hírügynökség információi szerint egy szerencsi civil szervezet is hasonló tartalmú levelet küldött a világörökségi központba.

Minderre Takács András a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Egyesület ügyvezetője azt válaszolta: a borászat egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő mezőgazdasági ágazat. 2002-ben, amikor Tokaj és térsége a világörökség része lett, már a jelenlegi birtokviszonyok voltak és a mostani művelési módokat alkalmazták a termelők. Hozzátette: a borászatok törekvése, hogy az értékes, de korábban otthagyott területeket ismét művelés alá vonják, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a rendszerváltás után a tokaji bor ismét a világ élvonalába kerüljön. Mint hozzátette, hazánknak a szerencsi erőmű ügyében 2011. februárjáig kell nyilatkoznia az UNESCO-nak.

A szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű építésének terve 2007-ben derült ki, azóta a környékbeli borászatok számos helyen - egyebek mellett az UNESCO-nál - kifogásolták az eredetileg 50 megawattos erőmű megépítését. Ezt követően a beruházó, vagyis a Hujber Ottó vállalkozó nevével fémjelzett BHD Hőerőmű Zrt. - állításuk szerint - módosította a terveket és egyelőre egy 25 megawattos erőmű megépítését jelentette be. A negyvenmilliárd forintos beruházáshoz az összeg nagy részét hitelből kívánta fedezni a befektető, ami a Magyar Fejlesztési Banktól származna. (FH)


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.