Bepanaszolták a tokaji borászokat

A tokaji borászokat panaszolták be az UNESCO párizsi, világörökségi központjánál. Olyanok, akik a borászok többségével ellentéten támogatnák a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű megépítését - adta híül a Független Hírügynökség.

A panaszlevél aláírója szerint a termelők a vegyszerek használatával, a művelési módok megváltoztatásával ártanak azoknak az értékeknek, amelyek miatt a vidék megkapta a világörökségi címet. A borászok képviselője szerint már régóta a jelenlegi termelési módot alkalmazzák a borászatok.

A panaszlevelet jegyző Runda István, a 2008-ban bezárt cukorgyár szakszervezeti bizottságának elnöke volt. A Francesco Bandarin igazgatónak címzett beadványban egyebek mellett azt kifogásolja, hogy nem követik a hagyományokat, ezzel pedig károsítják a Tokaji Világörökség védendő értékeit a vegyszeres védekezést és gyomirtást végző, uniformizált nagybirtokok, valamint a fűtött borházakban, tartályos (reduktív) borkészítésre szakosodott borászatok. Mindezeken túl a termelők égetik a venyigét, ami szennyezi is a környezetet. Runda István a Független Hírügynökséggel azt közölte: célja nem a borászatok bemártása volt, hanem fel akarta hívni a figyelmet egy esetleges UNESCO-látogatás esetén azokra a megóvandó értékekre, amelyek miatt megkapta a világörökségi címet a térség. A Független Hírügynökség információi szerint egy szerencsi civil szervezet is hasonló tartalmú levelet küldött a világörökségi központba.

Minderre Takács András a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Egyesület ügyvezetője azt válaszolta: a borászat egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő mezőgazdasági ágazat. 2002-ben, amikor Tokaj és térsége a világörökség része lett, már a jelenlegi birtokviszonyok voltak és a mostani művelési módokat alkalmazták a termelők. Hozzátette: a borászatok törekvése, hogy az értékes, de korábban otthagyott területeket ismét művelés alá vonják, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a rendszerváltás után a tokaji bor ismét a világ élvonalába kerüljön. Mint hozzátette, hazánknak a szerencsi erőmű ügyében 2011. februárjáig kell nyilatkoznia az UNESCO-nak.

A szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű építésének terve 2007-ben derült ki, azóta a környékbeli borászatok számos helyen - egyebek mellett az UNESCO-nál - kifogásolták az eredetileg 50 megawattos erőmű megépítését. Ezt követően a beruházó, vagyis a Hujber Ottó vállalkozó nevével fémjelzett BHD Hőerőmű Zrt. - állításuk szerint - módosította a terveket és egyelőre egy 25 megawattos erőmű megépítését jelentette be. A negyvenmilliárd forintos beruházáshoz az összeg nagy részét hitelből kívánta fedezni a befektető, ami a Magyar Fejlesztési Banktól származna. (FH)


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.

Interjú

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.