Björn Frantzén legújabb étterme a japandi stílus előtt tiszteleg

Skandináv és japán hatások köszönnek vissza a Studio Frantzén étterem design-jában. A londoni Harrods áruházban található étterem enteriőrét a stockholmi Joyn Studio tervezte: vegyítve saját, jellegzetes skandináv stílusukat Európa legismertebb áruházának sikkes eleganciájával, némi japán minimalista hatással az egyre népszerűbb japandi-t képviselik.

Björn Frantzén nevéhez két, három Michelin-csillagos étterem is köthető. Stockholm, Bangkok és Szingapúr után pedig London ad otthont az étterem-család következő projektjének, 2024-re pedig egy marbella-i és két dubai egység nyitása is várható - adta hírül a Dining Guide.

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

A japandi mozaikszó egyre elterjedtebb használata is jelzi, mennyire felfutóban van a skandináv és a japán trendek ötvözése. A stílus jellegzetessége, hogy a skandináv minimalizmus találkozik a Távol-Kelet letisztult vonalaival egy természetes és visszafogott egészt alkotva. Mindkét kultúra előszeretettel használja a fát mint alapanyagot, ami melegséget ad az olykor élesebb, geometrikus formáknak. 

"El kellett mélyülnünk a huszadik század építészetének történetébe és örökségébe, hogy tökéletesre fejlesszük a koncepciót. Egy jellegzetesen északi gasztronómiai élményt akartunk nyújtani némi ázsiai hatással, ráadásul London egyik historikus épületében. "

 - mesélte a Joyn Studio egyik alapító tagja, Ida Wanler. 

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

 

A londoni étterem két különböző berendezésű teremből áll. Az egyik teret szeparáltabb ülőfülkék és félkör alakú, magyar fenyőből készült szófák  teszik meghitté. A terem nagy belmagasságának köszönhetően a tér egyik legjellegzetesebb eleme a svéd Front Studio impozáns csillárja. A másik étkező helyiség közvetlenül a boros hűtőkhöz vezet. A bútorzat ultramarin kék padokból, papír ernyős lámpákból áll, a tér elrendezése pedig egységesen követi az étterem többi részének geometriai formáit és hangulatát.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.