Björn Frantzén legújabb étterme a japandi stílus előtt tiszteleg

Skandináv és japán hatások köszönnek vissza a Studio Frantzén étterem design-jában. A londoni Harrods áruházban található étterem enteriőrét a stockholmi Joyn Studio tervezte: vegyítve saját, jellegzetes skandináv stílusukat Európa legismertebb áruházának sikkes eleganciájával, némi japán minimalista hatással az egyre népszerűbb japandi-t képviselik.

Björn Frantzén nevéhez két, három Michelin-csillagos étterem is köthető. Stockholm, Bangkok és Szingapúr után pedig London ad otthont az étterem-család következő projektjének, 2024-re pedig egy marbella-i és két dubai egység nyitása is várható - adta hírül a Dining Guide.

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

A japandi mozaikszó egyre elterjedtebb használata is jelzi, mennyire felfutóban van a skandináv és a japán trendek ötvözése. A stílus jellegzetessége, hogy a skandináv minimalizmus találkozik a Távol-Kelet letisztult vonalaival egy természetes és visszafogott egészt alkotva. Mindkét kultúra előszeretettel használja a fát mint alapanyagot, ami melegséget ad az olykor élesebb, geometrikus formáknak. 

"El kellett mélyülnünk a huszadik század építészetének történetébe és örökségébe, hogy tökéletesre fejlesszük a koncepciót. Egy jellegzetesen északi gasztronómiai élményt akartunk nyújtani némi ázsiai hatással, ráadásul London egyik historikus épületében. "

 - mesélte a Joyn Studio egyik alapító tagja, Ida Wanler. 

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

 

A londoni étterem két különböző berendezésű teremből áll. Az egyik teret szeparáltabb ülőfülkék és félkör alakú, magyar fenyőből készült szófák  teszik meghitté. A terem nagy belmagasságának köszönhetően a tér egyik legjellegzetesebb eleme a svéd Front Studio impozáns csillárja. A másik étkező helyiség közvetlenül a boros hűtőkhöz vezet. A bútorzat ultramarin kék padokból, papír ernyős lámpákból áll, a tér elrendezése pedig egységesen követi az étterem többi részének geometriai formáit és hangulatát.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.