Björn Frantzén legújabb étterme a japandi stílus előtt tiszteleg

Skandináv és japán hatások köszönnek vissza a Studio Frantzén étterem design-jában. A londoni Harrods áruházban található étterem enteriőrét a stockholmi Joyn Studio tervezte: vegyítve saját, jellegzetes skandináv stílusukat Európa legismertebb áruházának sikkes eleganciájával, némi japán minimalista hatással az egyre népszerűbb japandi-t képviselik.

Björn Frantzén nevéhez két, három Michelin-csillagos étterem is köthető. Stockholm, Bangkok és Szingapúr után pedig London ad otthont az étterem-család következő projektjének, 2024-re pedig egy marbella-i és két dubai egység nyitása is várható - adta hírül a Dining Guide.

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

A japandi mozaikszó egyre elterjedtebb használata is jelzi, mennyire felfutóban van a skandináv és a japán trendek ötvözése. A stílus jellegzetessége, hogy a skandináv minimalizmus találkozik a Távol-Kelet letisztult vonalaival egy természetes és visszafogott egészt alkotva. Mindkét kultúra előszeretettel használja a fát mint alapanyagot, ami melegséget ad az olykor élesebb, geometrikus formáknak. 

"El kellett mélyülnünk a huszadik század építészetének történetébe és örökségébe, hogy tökéletesre fejlesszük a koncepciót. Egy jellegzetesen északi gasztronómiai élményt akartunk nyújtani némi ázsiai hatással, ráadásul London egyik historikus épületében. "

 - mesélte a Joyn Studio egyik alapító tagja, Ida Wanler. 

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

 

A londoni étterem két különböző berendezésű teremből áll. Az egyik teret szeparáltabb ülőfülkék és félkör alakú, magyar fenyőből készült szófák  teszik meghitté. A terem nagy belmagasságának köszönhetően a tér egyik legjellegzetesebb eleme a svéd Front Studio impozáns csillárja. A másik étkező helyiség közvetlenül a boros hűtőkhöz vezet. A bútorzat ultramarin kék padokból, papír ernyős lámpákból áll, a tér elrendezése pedig egységesen követi az étterem többi részének geometriai formáit és hangulatát.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.