Björn Frantzén legújabb étterme a japandi stílus előtt tiszteleg

Skandináv és japán hatások köszönnek vissza a Studio Frantzén étterem design-jában. A londoni Harrods áruházban található étterem enteriőrét a stockholmi Joyn Studio tervezte: vegyítve saját, jellegzetes skandináv stílusukat Európa legismertebb áruházának sikkes eleganciájával, némi japán minimalista hatással az egyre népszerűbb japandi-t képviselik.

Björn Frantzén nevéhez két, három Michelin-csillagos étterem is köthető. Stockholm, Bangkok és Szingapúr után pedig London ad otthont az étterem-család következő projektjének, 2024-re pedig egy marbella-i és két dubai egység nyitása is várható - adta hírül a Dining Guide.

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

A japandi mozaikszó egyre elterjedtebb használata is jelzi, mennyire felfutóban van a skandináv és a japán trendek ötvözése. A stílus jellegzetessége, hogy a skandináv minimalizmus találkozik a Távol-Kelet letisztult vonalaival egy természetes és visszafogott egészt alkotva. Mindkét kultúra előszeretettel használja a fát mint alapanyagot, ami melegséget ad az olykor élesebb, geometrikus formáknak. 

"El kellett mélyülnünk a huszadik század építészetének történetébe és örökségébe, hogy tökéletesre fejlesszük a koncepciót. Egy jellegzetesen északi gasztronómiai élményt akartunk nyújtani némi ázsiai hatással, ráadásul London egyik historikus épületében. "

 - mesélte a Joyn Studio egyik alapító tagja, Ida Wanler. 

Studio Frantzén, London / Fotó:  Åsa Liffner
Studio Frantzén, London / Fotó: Åsa Liffner

 

A londoni étterem két különböző berendezésű teremből áll. Az egyik teret szeparáltabb ülőfülkék és félkör alakú, magyar fenyőből készült szófák  teszik meghitté. A terem nagy belmagasságának köszönhetően a tér egyik legjellegzetesebb eleme a svéd Front Studio impozáns csillárja. A másik étkező helyiség közvetlenül a boros hűtőkhöz vezet. A bútorzat ultramarin kék padokból, papír ernyős lámpákból áll, a tér elrendezése pedig egységesen követi az étterem többi részének geometriai formáit és hangulatát.


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.