Bogarakkal színez a Starbucks

A Starbucks elismerte, hogy egy népszerű, rózsaszín kávéjuk színét bogaraknak köszönhetik. A Starbucks Magyarország kávézóiban forgalmazott termékek egyike sem tartalmaz ilyen színezőanyagot - írja az Élelmiszer Online.

A kávéóriás a napokban adott ki egy közleményt, melyben elismeri, hogy bizonyos italokhoz – főleg azok színe miatt – bogarakból készült kivonatot használ. Mindezt állítólag azért, hogy ezzel is csökkentse az italokhoz felhasznált mesterséges színezékek számát.

A cochineal-kivonatot egy olyan bogárnak köszönhetik egyébként, ami főleg Mexikóban és Dél-Amerikában honos, egyébként világszerte gyakran használják fel, a nőstény bogárnak összezúzzák a testét és az abból kinyert piros festékkel szinezik az ételeket és italokat.

Bár a dolog első hallásra valóban gyomorforgató, a szakemberek állítják, a hozzávaló valójában teljesen ártalmatlan. Csupán az arra érzékenyeknél válthat ki kis számban asztmát és allergiás rohamokat.

Nos, természetes alapanyag vagy sem, van akinek még így sem tetszik: a vegánok például biztos nem ihatják.

(Egyes értesülések szerint a hazánkban is kapható gyümölcsjoghurtok egy részét is hasonló módon színezik. - a szerk.)

A Starbucks Magyarország a hírre reagálva közölte: a magyarországi kávézóiban forgalmazott termékek egyike sem tartalmaz cochineal-kivonatot. (forrás: Hír24 / Élelmiszer Online)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.