A kávéóriás a napokban adott ki egy közleményt, melyben elismeri, hogy bizonyos italokhoz – főleg azok színe miatt – bogarakból készült kivonatot használ. Mindezt állítólag azért, hogy ezzel is csökkentse az italokhoz felhasznált mesterséges színezékek számát.
A cochineal-kivonatot egy olyan bogárnak köszönhetik egyébként, ami főleg Mexikóban és Dél-Amerikában honos, egyébként világszerte gyakran használják fel, a nőstény bogárnak összezúzzák a testét és az abból kinyert piros festékkel szinezik az ételeket és italokat.
Bár a dolog első hallásra valóban gyomorforgató, a szakemberek állítják, a hozzávaló valójában teljesen ártalmatlan. Csupán az arra érzékenyeknél válthat ki kis számban asztmát és allergiás rohamokat.
Nos, természetes alapanyag vagy sem, van akinek még így sem tetszik: a vegánok például biztos nem ihatják.
(Egyes értesülések szerint a hazánkban is kapható gyümölcsjoghurtok egy részét is hasonló módon színezik. - a szerk.)
A Starbucks Magyarország a hírre reagálva közölte: a magyarországi kávézóiban forgalmazott termékek egyike sem tartalmaz cochineal-kivonatot. (forrás: Hír24 / Élelmiszer Online)