Borászok is perelik a MAL Zrt-t

Több borász és vállalkozó 5,2 milliárd forint értékben indított helytállási pert a Mal Zrt. ellen. A per ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A pertársaság jogi képviselője szerint a borászok attól tartanak, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt kevesebb bort tudnak eladni, illetve kevesebb vendég érkezik a Somló-hegyre. A Mal Zrt. ügyvédje közölte, hogy összesen harminc per indul a cég ellen.

A károsodás veszélyére tekintettel ötmilliárd forint értékben biztosítékadás iránt indítottak peres eljárást somlói borászok a Mal Zrt. ellen - közölte az InfoRádióval a pertársaság jogi képviselője. Illés Géza ügyvéd kiemelte: jelenleg egy forintot sem követelnek, de azt kérik, hogy a bíróság a felperesek javára a cég egyes vagyontárgyaira, ingatlanjaira és egyéb üzleti érdekeltségeire jegyeztessen be biztosítékot, annak érdekében, ha a jövőben bekövetkezik valamilyen károsodás a tavaly őszi iszapkatasztrófából kifolyólag, akkor valamivel egyszerűbb eljárás során lehessen érvényesíteni a kárigényeket.

A felperesei pertársaság földtulajdonosokat, valamint a bortermelésben és borturisztikában érdekelt vállalkozásokat tömöríti. A cégek több pályázati támogatást nyertek el a somlói borvidék infrastruktúrájának fejlesztésére, az ötmilliárd forintot pedig a beruházási érték alapján számították ki - közölte az ügyvéd. Illés Géza hozzátette: ha a pályázatban vállalt feltételeket nem tudják vállalni, akkor vissza kell fizetni a támogatást.

Fennáll annak a veszélye, hogy lehetnek olyan következményei az ipari katasztrófának, amelyek hátrányosak lesznek a borvidéknek - emelte ki az ügyvéd. Illés Géza kifejtette: azt nem állítják, hogy már bármilyen károsodás történt volna, semmilyen kár nem érte a cégeket, de a jövőben elképzelhető, hogy olyan vizsgálati eredmény születik, ami a katasztrófából eredően ilyen kihatással jár. (forrás: Inforádió)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.