Borászok is perelik a MAL Zrt-t

Több borász és vállalkozó 5,2 milliárd forint értékben indított helytállási pert a Mal Zrt. ellen. A per ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A pertársaság jogi képviselője szerint a borászok attól tartanak, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt kevesebb bort tudnak eladni, illetve kevesebb vendég érkezik a Somló-hegyre. A Mal Zrt. ügyvédje közölte, hogy összesen harminc per indul a cég ellen.

A károsodás veszélyére tekintettel ötmilliárd forint értékben biztosítékadás iránt indítottak peres eljárást somlói borászok a Mal Zrt. ellen - közölte az InfoRádióval a pertársaság jogi képviselője. Illés Géza ügyvéd kiemelte: jelenleg egy forintot sem követelnek, de azt kérik, hogy a bíróság a felperesek javára a cég egyes vagyontárgyaira, ingatlanjaira és egyéb üzleti érdekeltségeire jegyeztessen be biztosítékot, annak érdekében, ha a jövőben bekövetkezik valamilyen károsodás a tavaly őszi iszapkatasztrófából kifolyólag, akkor valamivel egyszerűbb eljárás során lehessen érvényesíteni a kárigényeket.

A felperesei pertársaság földtulajdonosokat, valamint a bortermelésben és borturisztikában érdekelt vállalkozásokat tömöríti. A cégek több pályázati támogatást nyertek el a somlói borvidék infrastruktúrájának fejlesztésére, az ötmilliárd forintot pedig a beruházási érték alapján számították ki - közölte az ügyvéd. Illés Géza hozzátette: ha a pályázatban vállalt feltételeket nem tudják vállalni, akkor vissza kell fizetni a támogatást.

Fennáll annak a veszélye, hogy lehetnek olyan következményei az ipari katasztrófának, amelyek hátrányosak lesznek a borvidéknek - emelte ki az ügyvéd. Illés Géza kifejtette: azt nem állítják, hogy már bármilyen károsodás történt volna, semmilyen kár nem érte a cégeket, de a jövőben elképzelhető, hogy olyan vizsgálati eredmény születik, ami a katasztrófából eredően ilyen kihatással jár. (forrás: Inforádió)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.