Borászok is perelik a MAL Zrt-t

Több borász és vállalkozó 5,2 milliárd forint értékben indított helytállási pert a Mal Zrt. ellen. A per ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A pertársaság jogi képviselője szerint a borászok attól tartanak, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt kevesebb bort tudnak eladni, illetve kevesebb vendég érkezik a Somló-hegyre. A Mal Zrt. ügyvédje közölte, hogy összesen harminc per indul a cég ellen.

A károsodás veszélyére tekintettel ötmilliárd forint értékben biztosítékadás iránt indítottak peres eljárást somlói borászok a Mal Zrt. ellen - közölte az InfoRádióval a pertársaság jogi képviselője. Illés Géza ügyvéd kiemelte: jelenleg egy forintot sem követelnek, de azt kérik, hogy a bíróság a felperesek javára a cég egyes vagyontárgyaira, ingatlanjaira és egyéb üzleti érdekeltségeire jegyeztessen be biztosítékot, annak érdekében, ha a jövőben bekövetkezik valamilyen károsodás a tavaly őszi iszapkatasztrófából kifolyólag, akkor valamivel egyszerűbb eljárás során lehessen érvényesíteni a kárigényeket.

A felperesei pertársaság földtulajdonosokat, valamint a bortermelésben és borturisztikában érdekelt vállalkozásokat tömöríti. A cégek több pályázati támogatást nyertek el a somlói borvidék infrastruktúrájának fejlesztésére, az ötmilliárd forintot pedig a beruházási érték alapján számították ki - közölte az ügyvéd. Illés Géza hozzátette: ha a pályázatban vállalt feltételeket nem tudják vállalni, akkor vissza kell fizetni a támogatást.

Fennáll annak a veszélye, hogy lehetnek olyan következményei az ipari katasztrófának, amelyek hátrányosak lesznek a borvidéknek - emelte ki az ügyvéd. Illés Géza kifejtette: azt nem állítják, hogy már bármilyen károsodás történt volna, semmilyen kár nem érte a cégeket, de a jövőben elképzelhető, hogy olyan vizsgálati eredmény születik, ami a katasztrófából eredően ilyen kihatással jár. (forrás: Inforádió)


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.