Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet.

A nyertes az Egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusának rendezvényszervezője. Mint lapunknak elmondta, szülőföldje a Mátra, amely sokat jelent neki, hiszen hazánk legmagasabb hegyének az aljában levő Domoszlón nevelkedett. Olyan családban nőtt fel, ahol szeretnek sütni és főzni. A versenykiírás szerint készítette el különleges desszertjét, amelynek feltétele volt, hogy a szőlővel vagy a borral legyen kapcsolatos.

Ezért borhabos csokoládétortával jelentkezett. Az édesség alapjaként szolgáló piskóta sütéséhez édesanyja családi receptjét használta fel. A tortát kétféle krémmel töltötte meg, a tetejére pedig félédes mátrai muskotályborból készült habot helyezett. A szakmai zsűri – melynek Nagy Zoltán főszakács és Magos Zoltán mesterszakács is tagja volt – Lukovszki Judit tortáját értékelte a legjobbnak. Ennek elismeréseként a szüreti napokon Gyöngyösre érkezett testvérvárosi delegációk ebédjéhez a Mátra új tortáját szolgálták fel a vendégeknek.

A győztes azt is elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek, és ha jövőre újra meghirdetik a versenyt, akkor ismét szeretne részt venni benne. Egyébként a szakmai zsűri támogatásával várhatóan Gyöngyös néhány cukrászdájában is kapható lesz a Mátra tortája, így a városba érkező vendégek is megkóstolhatják majd a különleges desszertet. Ezzel is szeretnék népszerűsíteni Gyöngyös új gasztronómiai különlegességét az érdeklődő turisták körében.

Lukovszki Judit a siker ellenére kitart a rendezvényszervezői munkájánál, amivel nagyon szeret foglalkozni. Ugyanakkor a sütést és a főzést továbbra is hobbiként műveli. A másik szerelme a színjátszás, miután tagja az immár több mint hatvan éves gyöngyösi Játékszínnek. Jelenleg anyukaként férjével neveli az egyéves kislányukat.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.