Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet.

A nyertes az Egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusának rendezvényszervezője. Mint lapunknak elmondta, szülőföldje a Mátra, amely sokat jelent neki, hiszen hazánk legmagasabb hegyének az aljában levő Domoszlón nevelkedett. Olyan családban nőtt fel, ahol szeretnek sütni és főzni. A versenykiírás szerint készítette el különleges desszertjét, amelynek feltétele volt, hogy a szőlővel vagy a borral legyen kapcsolatos.

Ezért borhabos csokoládétortával jelentkezett. Az édesség alapjaként szolgáló piskóta sütéséhez édesanyja családi receptjét használta fel. A tortát kétféle krémmel töltötte meg, a tetejére pedig félédes mátrai muskotályborból készült habot helyezett. A szakmai zsűri – melynek Nagy Zoltán főszakács és Magos Zoltán mesterszakács is tagja volt – Lukovszki Judit tortáját értékelte a legjobbnak. Ennek elismeréseként a szüreti napokon Gyöngyösre érkezett testvérvárosi delegációk ebédjéhez a Mátra új tortáját szolgálták fel a vendégeknek.

A győztes azt is elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek, és ha jövőre újra meghirdetik a versenyt, akkor ismét szeretne részt venni benne. Egyébként a szakmai zsűri támogatásával várhatóan Gyöngyös néhány cukrászdájában is kapható lesz a Mátra tortája, így a városba érkező vendégek is megkóstolhatják majd a különleges desszertet. Ezzel is szeretnék népszerűsíteni Gyöngyös új gasztronómiai különlegességét az érdeklődő turisták körében.

Lukovszki Judit a siker ellenére kitart a rendezvényszervezői munkájánál, amivel nagyon szeret foglalkozni. Ugyanakkor a sütést és a főzést továbbra is hobbiként műveli. A másik szerelme a színjátszás, miután tagja az immár több mint hatvan éves gyöngyösi Játékszínnek. Jelenleg anyukaként férjével neveli az egyéves kislányukat.


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?