Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet.

A nyertes az Egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusának rendezvényszervezője. Mint lapunknak elmondta, szülőföldje a Mátra, amely sokat jelent neki, hiszen hazánk legmagasabb hegyének az aljában levő Domoszlón nevelkedett. Olyan családban nőtt fel, ahol szeretnek sütni és főzni. A versenykiírás szerint készítette el különleges desszertjét, amelynek feltétele volt, hogy a szőlővel vagy a borral legyen kapcsolatos.

Ezért borhabos csokoládétortával jelentkezett. Az édesség alapjaként szolgáló piskóta sütéséhez édesanyja családi receptjét használta fel. A tortát kétféle krémmel töltötte meg, a tetejére pedig félédes mátrai muskotályborból készült habot helyezett. A szakmai zsűri – melynek Nagy Zoltán főszakács és Magos Zoltán mesterszakács is tagja volt – Lukovszki Judit tortáját értékelte a legjobbnak. Ennek elismeréseként a szüreti napokon Gyöngyösre érkezett testvérvárosi delegációk ebédjéhez a Mátra új tortáját szolgálták fel a vendégeknek.

A győztes azt is elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek, és ha jövőre újra meghirdetik a versenyt, akkor ismét szeretne részt venni benne. Egyébként a szakmai zsűri támogatásával várhatóan Gyöngyös néhány cukrászdájában is kapható lesz a Mátra tortája, így a városba érkező vendégek is megkóstolhatják majd a különleges desszertet. Ezzel is szeretnék népszerűsíteni Gyöngyös új gasztronómiai különlegességét az érdeklődő turisták körében.

Lukovszki Judit a siker ellenére kitart a rendezvényszervezői munkájánál, amivel nagyon szeret foglalkozni. Ugyanakkor a sütést és a főzést továbbra is hobbiként műveli. A másik szerelme a színjátszás, miután tagja az immár több mint hatvan éves gyöngyösi Játékszínnek. Jelenleg anyukaként férjével neveli az egyéves kislányukat.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.