Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet.

A nyertes az Egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusának rendezvényszervezője. Mint lapunknak elmondta, szülőföldje a Mátra, amely sokat jelent neki, hiszen hazánk legmagasabb hegyének az aljában levő Domoszlón nevelkedett. Olyan családban nőtt fel, ahol szeretnek sütni és főzni. A versenykiírás szerint készítette el különleges desszertjét, amelynek feltétele volt, hogy a szőlővel vagy a borral legyen kapcsolatos.

Ezért borhabos csokoládétortával jelentkezett. Az édesség alapjaként szolgáló piskóta sütéséhez édesanyja családi receptjét használta fel. A tortát kétféle krémmel töltötte meg, a tetejére pedig félédes mátrai muskotályborból készült habot helyezett. A szakmai zsűri – melynek Nagy Zoltán főszakács és Magos Zoltán mesterszakács is tagja volt – Lukovszki Judit tortáját értékelte a legjobbnak. Ennek elismeréseként a szüreti napokon Gyöngyösre érkezett testvérvárosi delegációk ebédjéhez a Mátra új tortáját szolgálták fel a vendégeknek.

A győztes azt is elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek, és ha jövőre újra meghirdetik a versenyt, akkor ismét szeretne részt venni benne. Egyébként a szakmai zsűri támogatásával várhatóan Gyöngyös néhány cukrászdájában is kapható lesz a Mátra tortája, így a városba érkező vendégek is megkóstolhatják majd a különleges desszertet. Ezzel is szeretnék népszerűsíteni Gyöngyös új gasztronómiai különlegességét az érdeklődő turisták körében.

Lukovszki Judit a siker ellenére kitart a rendezvényszervezői munkájánál, amivel nagyon szeret foglalkozni. Ugyanakkor a sütést és a főzést továbbra is hobbiként műveli. A másik szerelme a színjátszás, miután tagja az immár több mint hatvan éves gyöngyösi Játékszínnek. Jelenleg anyukaként férjével neveli az egyéves kislányukat.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.