Borkóstolás az út szélén

Megdöbbentő cikket közöl októberi számában a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja. Mit kapunk Hegyalján tokaji bor helyett?

A lap szerzői tizenöt „termelői kimérésben” vásároltak félédes-édes bort néhány Tokaj-hegyaljai településen, pontosabban Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mád, Tállya, Sátoraljaújhely településeken.

Az eredmény legalább is elgondolkódtató. Valamennyi bort olyan helyen vették, ahol ki volt írva, hogy bor eladó, tehát nem üvegbe palackozott borokról van szó. Ezeket a borokat megkóstolták és értékelték, mikrobiológiailag tesztelték, illetve a főbb borászati paramétereket ellenőrizték laboratóriumban.

A literenkénti ár változatos volt, 600 és 1200 forint között változott. A 15-ből 13 tétel új PET palackba volt csomagolva, mindössze két helyen lett ásványvizes palackba töltve. A 13 PET palackos közül 4-et a vásárláskor töltöttek meg, a többi 9 db előre kiszerelt csomagolású volt. A helyben töltés eredményeként is, csak 9 esetben szerepelt a műanyag palackon az alkoholtartalom feltüntetése. Három címkén az eltarthatóság is fel volt tüntetve. Szintén három (másik három) címkén a palackozás időpontját is feltüntették. Kilenc címkén a „szulfitot is tartalmaz” feliratot is olvashattak. Kilenc terméken az OBI engedélyszám is szerepelt.

„A kóstolást a Kutatóintézetben végeztük – írják a cikk szerzői. A cél a fogyaszthatóság megállapítása volt. Három borról állapította meg a szubjektív vizsgálat, hogy egyáltalán fogyasztásra alkalmas. A maradék 12 esetében a következő megállapítások születtek:

1 tétel szappan ízű, 1 tétel poloska ízű, 1 tétel erősen hordó ízű, 1 tétel erősen kén ízű, 2 tétel íztelen, 3 tétel vizes cukor ízű és 3 tétel nem meghatározhatóan rossz ízű.

Végeredményként megállapítható, hogy a 3 fogyasztható közül is mindössze egyetlen mutatott Tokaji jegyeket, éppen az egyik vizes palackba töltött. Természetesen a kóstolás szubjektív véleményen alapul, mások talán mást éreztek volna.”

Az alkoholtartalom két esetben nem érte el az édes boroknál előírt mértéket. A laboratóriumi vizsgálatok alapján 3 esetben nem érte el a cukorszint az adott bortípusra előírt mértéket.

Összességében a 15-ből 5 bor felelt meg a jelenlegi előírásoknak, ami a kémiai paramétereket illeti. Sok tanulságot levonhatnánk a fentiek alapján-.. Ezt azonban nem tesszük, hiszen aki ezt az írást elolvassa, maga is véleményt alkothat az ellenőrzéssel, a Tokaji bor hírnevével, a házi borok Tokajit „öregbítő” szerepével kapcsolatosan – írják a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja, a Szőlő-levél szerzői.


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.