Borkóstolás az út szélén

Megdöbbentő cikket közöl októberi számában a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja. Mit kapunk Hegyalján tokaji bor helyett?

A lap szerzői tizenöt „termelői kimérésben” vásároltak félédes-édes bort néhány Tokaj-hegyaljai településen, pontosabban Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mád, Tállya, Sátoraljaújhely településeken.

Az eredmény legalább is elgondolkódtató. Valamennyi bort olyan helyen vették, ahol ki volt írva, hogy bor eladó, tehát nem üvegbe palackozott borokról van szó. Ezeket a borokat megkóstolták és értékelték, mikrobiológiailag tesztelték, illetve a főbb borászati paramétereket ellenőrizték laboratóriumban.

A literenkénti ár változatos volt, 600 és 1200 forint között változott. A 15-ből 13 tétel új PET palackba volt csomagolva, mindössze két helyen lett ásványvizes palackba töltve. A 13 PET palackos közül 4-et a vásárláskor töltöttek meg, a többi 9 db előre kiszerelt csomagolású volt. A helyben töltés eredményeként is, csak 9 esetben szerepelt a műanyag palackon az alkoholtartalom feltüntetése. Három címkén az eltarthatóság is fel volt tüntetve. Szintén három (másik három) címkén a palackozás időpontját is feltüntették. Kilenc címkén a „szulfitot is tartalmaz” feliratot is olvashattak. Kilenc terméken az OBI engedélyszám is szerepelt.

„A kóstolást a Kutatóintézetben végeztük – írják a cikk szerzői. A cél a fogyaszthatóság megállapítása volt. Három borról állapította meg a szubjektív vizsgálat, hogy egyáltalán fogyasztásra alkalmas. A maradék 12 esetében a következő megállapítások születtek:

1 tétel szappan ízű, 1 tétel poloska ízű, 1 tétel erősen hordó ízű, 1 tétel erősen kén ízű, 2 tétel íztelen, 3 tétel vizes cukor ízű és 3 tétel nem meghatározhatóan rossz ízű.

Végeredményként megállapítható, hogy a 3 fogyasztható közül is mindössze egyetlen mutatott Tokaji jegyeket, éppen az egyik vizes palackba töltött. Természetesen a kóstolás szubjektív véleményen alapul, mások talán mást éreztek volna.”

Az alkoholtartalom két esetben nem érte el az édes boroknál előírt mértéket. A laboratóriumi vizsgálatok alapján 3 esetben nem érte el a cukorszint az adott bortípusra előírt mértéket.

Összességében a 15-ből 5 bor felelt meg a jelenlegi előírásoknak, ami a kémiai paramétereket illeti. Sok tanulságot levonhatnánk a fentiek alapján-.. Ezt azonban nem tesszük, hiszen aki ezt az írást elolvassa, maga is véleményt alkothat az ellenőrzéssel, a Tokaji bor hírnevével, a házi borok Tokajit „öregbítő” szerepével kapcsolatosan – írják a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja, a Szőlő-levél szerzői.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.