Borkóstolás az út szélén

Megdöbbentő cikket közöl októberi számában a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja. Mit kapunk Hegyalján tokaji bor helyett?

A lap szerzői tizenöt „termelői kimérésben” vásároltak félédes-édes bort néhány Tokaj-hegyaljai településen, pontosabban Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mád, Tállya, Sátoraljaújhely településeken.

Az eredmény legalább is elgondolkódtató. Valamennyi bort olyan helyen vették, ahol ki volt írva, hogy bor eladó, tehát nem üvegbe palackozott borokról van szó. Ezeket a borokat megkóstolták és értékelték, mikrobiológiailag tesztelték, illetve a főbb borászati paramétereket ellenőrizték laboratóriumban.

A literenkénti ár változatos volt, 600 és 1200 forint között változott. A 15-ből 13 tétel új PET palackba volt csomagolva, mindössze két helyen lett ásványvizes palackba töltve. A 13 PET palackos közül 4-et a vásárláskor töltöttek meg, a többi 9 db előre kiszerelt csomagolású volt. A helyben töltés eredményeként is, csak 9 esetben szerepelt a műanyag palackon az alkoholtartalom feltüntetése. Három címkén az eltarthatóság is fel volt tüntetve. Szintén három (másik három) címkén a palackozás időpontját is feltüntették. Kilenc címkén a „szulfitot is tartalmaz” feliratot is olvashattak. Kilenc terméken az OBI engedélyszám is szerepelt.

„A kóstolást a Kutatóintézetben végeztük – írják a cikk szerzői. A cél a fogyaszthatóság megállapítása volt. Három borról állapította meg a szubjektív vizsgálat, hogy egyáltalán fogyasztásra alkalmas. A maradék 12 esetében a következő megállapítások születtek:

1 tétel szappan ízű, 1 tétel poloska ízű, 1 tétel erősen hordó ízű, 1 tétel erősen kén ízű, 2 tétel íztelen, 3 tétel vizes cukor ízű és 3 tétel nem meghatározhatóan rossz ízű.

Végeredményként megállapítható, hogy a 3 fogyasztható közül is mindössze egyetlen mutatott Tokaji jegyeket, éppen az egyik vizes palackba töltött. Természetesen a kóstolás szubjektív véleményen alapul, mások talán mást éreztek volna.”

Az alkoholtartalom két esetben nem érte el az édes boroknál előírt mértéket. A laboratóriumi vizsgálatok alapján 3 esetben nem érte el a cukorszint az adott bortípusra előírt mértéket.

Összességében a 15-ből 5 bor felelt meg a jelenlegi előírásoknak, ami a kémiai paramétereket illeti. Sok tanulságot levonhatnánk a fentiek alapján-.. Ezt azonban nem tesszük, hiszen aki ezt az írást elolvassa, maga is véleményt alkothat az ellenőrzéssel, a Tokaji bor hírnevével, a házi borok Tokajit „öregbítő” szerepével kapcsolatosan – írják a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja, a Szőlő-levél szerzői.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.