Borkóstolás az út szélén

Megdöbbentő cikket közöl októberi számában a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja. Mit kapunk Hegyalján tokaji bor helyett?

A lap szerzői tizenöt „termelői kimérésben” vásároltak félédes-édes bort néhány Tokaj-hegyaljai településen, pontosabban Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mád, Tállya, Sátoraljaújhely településeken.

Az eredmény legalább is elgondolkódtató. Valamennyi bort olyan helyen vették, ahol ki volt írva, hogy bor eladó, tehát nem üvegbe palackozott borokról van szó. Ezeket a borokat megkóstolták és értékelték, mikrobiológiailag tesztelték, illetve a főbb borászati paramétereket ellenőrizték laboratóriumban.

A literenkénti ár változatos volt, 600 és 1200 forint között változott. A 15-ből 13 tétel új PET palackba volt csomagolva, mindössze két helyen lett ásványvizes palackba töltve. A 13 PET palackos közül 4-et a vásárláskor töltöttek meg, a többi 9 db előre kiszerelt csomagolású volt. A helyben töltés eredményeként is, csak 9 esetben szerepelt a műanyag palackon az alkoholtartalom feltüntetése. Három címkén az eltarthatóság is fel volt tüntetve. Szintén három (másik három) címkén a palackozás időpontját is feltüntették. Kilenc címkén a „szulfitot is tartalmaz” feliratot is olvashattak. Kilenc terméken az OBI engedélyszám is szerepelt.

„A kóstolást a Kutatóintézetben végeztük – írják a cikk szerzői. A cél a fogyaszthatóság megállapítása volt. Három borról állapította meg a szubjektív vizsgálat, hogy egyáltalán fogyasztásra alkalmas. A maradék 12 esetében a következő megállapítások születtek:

1 tétel szappan ízű, 1 tétel poloska ízű, 1 tétel erősen hordó ízű, 1 tétel erősen kén ízű, 2 tétel íztelen, 3 tétel vizes cukor ízű és 3 tétel nem meghatározhatóan rossz ízű.

Végeredményként megállapítható, hogy a 3 fogyasztható közül is mindössze egyetlen mutatott Tokaji jegyeket, éppen az egyik vizes palackba töltött. Természetesen a kóstolás szubjektív véleményen alapul, mások talán mást éreztek volna.”

Az alkoholtartalom két esetben nem érte el az édes boroknál előírt mértéket. A laboratóriumi vizsgálatok alapján 3 esetben nem érte el a cukorszint az adott bortípusra előírt mértéket.

Összességében a 15-ből 5 bor felelt meg a jelenlegi előírásoknak, ami a kémiai paramétereket illeti. Sok tanulságot levonhatnánk a fentiek alapján-.. Ezt azonban nem tesszük, hiszen aki ezt az írást elolvassa, maga is véleményt alkothat az ellenőrzéssel, a Tokaji bor hírnevével, a házi borok Tokajit „öregbítő” szerepével kapcsolatosan – írják a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászat Kutatóintézet elektronikus havilapja, a Szőlő-levél szerzői.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.