Bországjárás

Tizennégy somlói pincészet - többek között a Györgykovács, a Kolonics, a Kreinbacher vagy a Laposa - összesen 42 borával ismerkedhetnek meg a Bországjárás elnevezésű borvidék-bemutatók látogatói október 22. és 29. között Debrecenben, Budapesten, majd Szegeden.

Régi igény a nem Budapesten lakók részéről, hogy ne csak fővárosi rendezvényeken lehessen megismerkedni a hazai borvidékekkel, borászokkal, mindemellett természetesen Budapest is kihagyhatatlan - mondta az eseményt szervező Magyar Kézműves Borok Kft. ügyvezetője a rendezvénysorozat elindításának indokairól az MTI-nek.
Sándor Zsolt felidézte, hogy először a tokaji borvidék bemutatkozását szervezték meg 2009-ben Tokaj Grand Tour néven, majd olyan új, magyarosabban hangzó elnevezést kerestek, amelybe más borvidékek is "beleférnek".
A főszervező szerint hasonló bemutatkozási lehetőségre mindegyik borvidéknek szüksége van, mert egy-egy borrégió pincészetei egyébként nem tudnak együtt megjelenni a tőlük távolabbi vidéki nagyvárosokban. "Más az, ha nem csupán egy pince boraiból, hanem szinte egy egész borvidék széles kínálatából lehet kóstolni, és közben meg lehet ismerkedni a borászokkal" - hangsúlyozta.
Somló a legkisebb magyar borvidék, ezért a tizennégy pincészetet felvonultató kóstoló meglehetősen jó áttekintést ad a hegy borairól - vélekedett Sándor Zsolt. Hozzátette: a terület különlegességét mindenekelőtt a talajszerkezet adja, amelytől olyan egyedi karaktert kap az itt készült bor, hogy száz közül fel lehet ismerni egy tisztességesen elkészített somlói tételt.
A jellemző szőlőfajtákról szólva megjegyezte, hogy a juhfarkot szinte mindenki ismeri, de nagyszerű olaszrizling, furmint és hárslevelű is terem a vulkáni tanúhegyen.
A Bországjárás október 22-én a debreceni Modembe, 27-én a budapesti Festetics Palotába, majd 29-én a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogat.
Az Agrármarketing Centrum támogatásával megrendezett sorozat mindhárom állomásán a Bogdán Családi Pincészet, a Csordás-Fodor Borház, a Dénes Hegybirtok, a Fazekas András Vino-Trans Kft., Fekete Béla, Györgykovács Imre, Kolonics Károly, a Kreinbacher Pincészet-Szent Ilona Borház, a Laposa Családi Pincészet, Spiegelberg István, Takács Lajos, a Hollóvár Pince, a Tornai Pincészet és a Várkapitány Pince mutatkozik be.
Sándor Zsolt tájékoztatása szerint a belépőt vásárlók szabadon kóstolhatnak a résztvevő pincészetek boraiból, és ha előre regisztráltak, meghallgathatják Mészáros Gabriella borakadémikus előadását a somlói borokról. A vendégek a rendezvény ideje alatt a Magyar Sajtmíves Céh tagjainak sajtkollekcióit és további különlegességeket kóstolhatnak; az első ötven jegyvásárló egy ingyenes mini borkurzuson is részt vehet.
Mint Sándor Zsolt elárulta, évek óta előkészület alatt van a Balaton-környéki borvidékek bemutatkozó túrája, de "ott toporog" Szekszárd és Eger is.
Részletes információkat a www.borszagjaras.hu honlapon találhatnak az érdeklődők. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.