Bországjárás

Tizennégy somlói pincészet - többek között a Györgykovács, a Kolonics, a Kreinbacher vagy a Laposa - összesen 42 borával ismerkedhetnek meg a Bországjárás elnevezésű borvidék-bemutatók látogatói október 22. és 29. között Debrecenben, Budapesten, majd Szegeden.

Régi igény a nem Budapesten lakók részéről, hogy ne csak fővárosi rendezvényeken lehessen megismerkedni a hazai borvidékekkel, borászokkal, mindemellett természetesen Budapest is kihagyhatatlan - mondta az eseményt szervező Magyar Kézműves Borok Kft. ügyvezetője a rendezvénysorozat elindításának indokairól az MTI-nek.
Sándor Zsolt felidézte, hogy először a tokaji borvidék bemutatkozását szervezték meg 2009-ben Tokaj Grand Tour néven, majd olyan új, magyarosabban hangzó elnevezést kerestek, amelybe más borvidékek is "beleférnek".
A főszervező szerint hasonló bemutatkozási lehetőségre mindegyik borvidéknek szüksége van, mert egy-egy borrégió pincészetei egyébként nem tudnak együtt megjelenni a tőlük távolabbi vidéki nagyvárosokban. "Más az, ha nem csupán egy pince boraiból, hanem szinte egy egész borvidék széles kínálatából lehet kóstolni, és közben meg lehet ismerkedni a borászokkal" - hangsúlyozta.
Somló a legkisebb magyar borvidék, ezért a tizennégy pincészetet felvonultató kóstoló meglehetősen jó áttekintést ad a hegy borairól - vélekedett Sándor Zsolt. Hozzátette: a terület különlegességét mindenekelőtt a talajszerkezet adja, amelytől olyan egyedi karaktert kap az itt készült bor, hogy száz közül fel lehet ismerni egy tisztességesen elkészített somlói tételt.
A jellemző szőlőfajtákról szólva megjegyezte, hogy a juhfarkot szinte mindenki ismeri, de nagyszerű olaszrizling, furmint és hárslevelű is terem a vulkáni tanúhegyen.
A Bországjárás október 22-én a debreceni Modembe, 27-én a budapesti Festetics Palotába, majd 29-én a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogat.
Az Agrármarketing Centrum támogatásával megrendezett sorozat mindhárom állomásán a Bogdán Családi Pincészet, a Csordás-Fodor Borház, a Dénes Hegybirtok, a Fazekas András Vino-Trans Kft., Fekete Béla, Györgykovács Imre, Kolonics Károly, a Kreinbacher Pincészet-Szent Ilona Borház, a Laposa Családi Pincészet, Spiegelberg István, Takács Lajos, a Hollóvár Pince, a Tornai Pincészet és a Várkapitány Pince mutatkozik be.
Sándor Zsolt tájékoztatása szerint a belépőt vásárlók szabadon kóstolhatnak a résztvevő pincészetek boraiból, és ha előre regisztráltak, meghallgathatják Mészáros Gabriella borakadémikus előadását a somlói borokról. A vendégek a rendezvény ideje alatt a Magyar Sajtmíves Céh tagjainak sajtkollekcióit és további különlegességeket kóstolhatnak; az első ötven jegyvásárló egy ingyenes mini borkurzuson is részt vehet.
Mint Sándor Zsolt elárulta, évek óta előkészület alatt van a Balaton-környéki borvidékek bemutatkozó túrája, de "ott toporog" Szekszárd és Eger is.
Részletes információkat a www.borszagjaras.hu honlapon találhatnak az érdeklődők. (MTI)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.