Bországjárás

Tizennégy somlói pincészet - többek között a Györgykovács, a Kolonics, a Kreinbacher vagy a Laposa - összesen 42 borával ismerkedhetnek meg a Bországjárás elnevezésű borvidék-bemutatók látogatói október 22. és 29. között Debrecenben, Budapesten, majd Szegeden.

Régi igény a nem Budapesten lakók részéről, hogy ne csak fővárosi rendezvényeken lehessen megismerkedni a hazai borvidékekkel, borászokkal, mindemellett természetesen Budapest is kihagyhatatlan - mondta az eseményt szervező Magyar Kézműves Borok Kft. ügyvezetője a rendezvénysorozat elindításának indokairól az MTI-nek.
Sándor Zsolt felidézte, hogy először a tokaji borvidék bemutatkozását szervezték meg 2009-ben Tokaj Grand Tour néven, majd olyan új, magyarosabban hangzó elnevezést kerestek, amelybe más borvidékek is "beleférnek".
A főszervező szerint hasonló bemutatkozási lehetőségre mindegyik borvidéknek szüksége van, mert egy-egy borrégió pincészetei egyébként nem tudnak együtt megjelenni a tőlük távolabbi vidéki nagyvárosokban. "Más az, ha nem csupán egy pince boraiból, hanem szinte egy egész borvidék széles kínálatából lehet kóstolni, és közben meg lehet ismerkedni a borászokkal" - hangsúlyozta.
Somló a legkisebb magyar borvidék, ezért a tizennégy pincészetet felvonultató kóstoló meglehetősen jó áttekintést ad a hegy borairól - vélekedett Sándor Zsolt. Hozzátette: a terület különlegességét mindenekelőtt a talajszerkezet adja, amelytől olyan egyedi karaktert kap az itt készült bor, hogy száz közül fel lehet ismerni egy tisztességesen elkészített somlói tételt.
A jellemző szőlőfajtákról szólva megjegyezte, hogy a juhfarkot szinte mindenki ismeri, de nagyszerű olaszrizling, furmint és hárslevelű is terem a vulkáni tanúhegyen.
A Bországjárás október 22-én a debreceni Modembe, 27-én a budapesti Festetics Palotába, majd 29-én a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogat.
Az Agrármarketing Centrum támogatásával megrendezett sorozat mindhárom állomásán a Bogdán Családi Pincészet, a Csordás-Fodor Borház, a Dénes Hegybirtok, a Fazekas András Vino-Trans Kft., Fekete Béla, Györgykovács Imre, Kolonics Károly, a Kreinbacher Pincészet-Szent Ilona Borház, a Laposa Családi Pincészet, Spiegelberg István, Takács Lajos, a Hollóvár Pince, a Tornai Pincészet és a Várkapitány Pince mutatkozik be.
Sándor Zsolt tájékoztatása szerint a belépőt vásárlók szabadon kóstolhatnak a résztvevő pincészetek boraiból, és ha előre regisztráltak, meghallgathatják Mészáros Gabriella borakadémikus előadását a somlói borokról. A vendégek a rendezvény ideje alatt a Magyar Sajtmíves Céh tagjainak sajtkollekcióit és további különlegességeket kóstolhatnak; az első ötven jegyvásárló egy ingyenes mini borkurzuson is részt vehet.
Mint Sándor Zsolt elárulta, évek óta előkészület alatt van a Balaton-környéki borvidékek bemutatkozó túrája, de "ott toporog" Szekszárd és Eger is.
Részletes információkat a www.borszagjaras.hu honlapon találhatnak az érdeklődők. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.