Régi igény a nem Budapesten lakók részéről, hogy ne csak fővárosi rendezvényeken lehessen megismerkedni a hazai borvidékekkel, borászokkal, mindemellett természetesen Budapest is kihagyhatatlan - mondta az eseményt szervező Magyar Kézműves Borok Kft. ügyvezetője a rendezvénysorozat elindításának indokairól az MTI-nek.
Sándor Zsolt felidézte, hogy először a tokaji borvidék bemutatkozását szervezték meg 2009-ben Tokaj Grand Tour néven, majd olyan új, magyarosabban hangzó elnevezést kerestek, amelybe más borvidékek is "beleférnek".
A főszervező szerint hasonló bemutatkozási lehetőségre mindegyik borvidéknek szüksége van, mert egy-egy borrégió pincészetei egyébként nem tudnak együtt megjelenni a tőlük távolabbi vidéki nagyvárosokban. "Más az, ha nem csupán egy pince boraiból, hanem szinte egy egész borvidék széles kínálatából lehet kóstolni, és közben meg lehet ismerkedni a borászokkal" - hangsúlyozta.
Somló a legkisebb magyar borvidék, ezért a tizennégy pincészetet felvonultató kóstoló meglehetősen jó áttekintést ad a hegy borairól - vélekedett Sándor Zsolt. Hozzátette: a terület különlegességét mindenekelőtt a talajszerkezet adja, amelytől olyan egyedi karaktert kap az itt készült bor, hogy száz közül fel lehet ismerni egy tisztességesen elkészített somlói tételt.
A jellemző szőlőfajtákról szólva megjegyezte, hogy a juhfarkot szinte mindenki ismeri, de nagyszerű olaszrizling, furmint és hárslevelű is terem a vulkáni tanúhegyen.
A Bországjárás október 22-én a debreceni Modembe, 27-én a budapesti Festetics Palotába, majd 29-én a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogat.
Az Agrármarketing Centrum támogatásával megrendezett sorozat mindhárom állomásán a Bogdán Családi Pincészet, a Csordás-Fodor Borház, a Dénes Hegybirtok, a Fazekas András Vino-Trans Kft., Fekete Béla, Györgykovács Imre, Kolonics Károly, a Kreinbacher Pincészet-Szent Ilona Borház, a Laposa Családi Pincészet, Spiegelberg István, Takács Lajos, a Hollóvár Pince, a Tornai Pincészet és a Várkapitány Pince mutatkozik be.
Sándor Zsolt tájékoztatása szerint a belépőt vásárlók szabadon kóstolhatnak a résztvevő pincészetek boraiból, és ha előre regisztráltak, meghallgathatják Mészáros Gabriella borakadémikus előadását a somlói borokról. A vendégek a rendezvény ideje alatt a Magyar Sajtmíves Céh tagjainak sajtkollekcióit és további különlegességeket kóstolhatnak; az első ötven jegyvásárló egy ingyenes mini borkurzuson is részt vehet.
Mint Sándor Zsolt elárulta, évek óta előkészület alatt van a Balaton-környéki borvidékek bemutatkozó túrája, de "ott toporog" Szekszárd és Eger is.
Részletes információkat a www.borszagjaras.hu honlapon találhatnak az érdeklődők. (MTI)
Bországjárás
Tizennégy somlói pincészet - többek között a Györgykovács, a Kolonics, a Kreinbacher vagy a Laposa - összesen 42 borával ismerkedhetnek meg a Bországjárás elnevezésű borvidék-bemutatók látogatói október 22. és 29. között Debrecenben, Budapesten, majd Szegeden.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.