Borutak helyett borösvények?

BorÉrt elnevezéssel félnapos szakmai konferenciát szerveztek a Vajdahunyad Várban január 26-án, ahol fő témaként a hazai borturizmus létjogosultsága szerepelt.

Többek közt elhangzotta magyar borok többsége sokkal értékesebb beltartalommal bír, mint mondjuk egynéhány osztrák, szlovén vagy német tétel, mégis, ez utóbbiak köré komoly turisztikai ágazatot szerveznek.

A magyar borászati ágazat megérdemelné, hogy a pincegazdaságok és a bort szerető potenciális turisták közé egy fajsúlyos szervezet beékelődjön. Azonban ma még egyelőre nincs ilyen.

 

A szakmai rész egyik fő kérdése így hangzott: Mi a siker útja a pincétől a vásárló poharáig? Hiszen a fogyasztók általában nem a bort, hanem a hozzá kapcsolható élményt keresik.   

Kiemelt célként szerepelt a fiatalok megszólítása, ezért a tematikus nap szervezői a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve a korábbi évekhez képest még szélesebb körben és kedvezményt kínálva szólították meg a diákokat, a kulturált borfogyasztás jegyében.

A konferencia keretében a kerekasztal beszélgetésen szóba kerültek a friss trendek, fogyasztói preferenciák, új fogyasztók, a gasztronómia szerepe a borturizmusban, bemutatkoztak borvidékek, és szó esett az oktatás szerepéről a minőségi borturizmus megteremtésében.

Több tucatnyi kiállító - pincészetetek, turisztikai szakemberek, szolgáltatók, oktatási intézmények, önkormányzatok szállásadók, turisztikai attrakciók tulajdonosai képviseltették magukat, a határon túlról is. Ebből bizonyára profitáltak a jelenlévők, hiszen a kapcsolatok kialakítása nélkül nem sikerülne a borturizmus fellendítése. A rendezvény főszereplője idén a Kunsági borvidék volt.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.