Borválasztási útmutató

Az ünnepekig alig néhány nap van már csak hátra, és egyre sürgetőbb a kérdés, hogy milyen ételek, italok kerüljenek az asztalra, vagy, hogy milyen ajándékot válasszunk szeretteinknek. Szikszai István, a Magyar Sommelier Club alapító tagjának, tanácsai segítségével a Csányi Pincészet meg szeretné könnyíteni a borválasztást, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy kellemesen teljenek az ünnepek.

Az elsődleges kérdés, hogy milyen alkalomra választunk bort. A könnyed koktélpartikhoz, a falatkaszerűen tálalt ételekhez egy üde, gyümölcsös vörös, esetleg egy könnyű rosé az ideális választás. A tematikájában is komolyabb, tartalmasabb vacsorákhoz karakteresebb bort válasszunk, így a testes vörösbor ideális lehet.

„A legfőbb különbség egy vacsora, ahol bort is felszolgálnak, illetve egy borvacsora között, hogy az előbbi esetén az ételsorhoz illő bort választunk, míg utóbbi esetben a borokhoz passzoló ételeket, fogásokat válogatunk” – magyarázta a sommelier.

Borlap a karácsonyi vacsora mellé

Szikszai István segítségével összegyűjtöttük, hogy a hagyományos karácsonyi menüsor mellé milyen borok illenek. Természetesen a javaslataink nem egyetemes érvényűek, hiszen mindenki a saját ízlésvilágának, a saját családi tradícióinak megfelelően készíti el az ünnepi menüt, és így a fűszeresebb, markánsabb ételekhez, vagy pont a lágyabb ízvilághoz mást kell választanunk.

• Halászlé – A magyarországi karácsonyi vacsorák elengedhetetlen első fogása, ami mellé a szakértő szerint friss, fiatal vörösbort érdemes beszereznünk, például Kékfrankost, Portugiesert vagy Pinot Noirt.
• Töltött káposzta – A kellemesen fűszeres káposztához a sommelier elmondása szerint a legjobb választás a hagyományos testes fehérbor, pl. egy palack Olaszrizling vagy Hárslevelű, s hasonlóan jó döntés lehet, ha egy palack üde, gyümölcsös rosét választunk hozzá.
• Bejgli, mákosguba – Amennyiben a mákot meghagyjuk kesernyésen, karakteresen a süteményekben, úgy a tökéletes kísérője a száraz, testes vörösbor, például bordeaux-i cuvée-k vagy a fajta jellegzetes borai (pl.: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vagy Merlot). Ha valaki az édesebb desszerteket kedveli, úgy érdemes hozzá desszertbort, például egy kellemes aszút vagy késői szüretből készült borokat választani.

Bor, mámor, zene

A borvacsorák kivételével minden esetben az alkalomhoz, illetve az adott ételhez, programhoz kell igazítani a bort. Nincs ez másként akkor sem, amikor szórakozáshoz keresünk alkalmas kísérőt. Ha lendületes, pörgős zene mellé kell választanunk bort, válasszuk a könnyű, friss és gyümölcsösebb borokat, például egy üde rosét. Ha komolyabb zene mellé keresünk valamit, úgy érdemes egy testes, zamatosabb vörösbort választani.

Hogyan válasszunk ajándékba bort?

A bort elsősorban a személyhez, másodsorban alkalomhoz érdemes választani, tehát a legfontosabb, hogy ismerjük azt, akinek ajándékba szánjuk az italt. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal, lendületes életmódot folytató hölgynek másféle bort kell keresni, mint egy idősödő, ínyenc úrnak. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen bor lenne az ideális, érdemes szakértő tanácsát kérnünk!

„Igen pozitív tendencia, hogy az emberek körülbelül fele valamelyest ért a borválasztáshoz, és a többségük egy étteremben, vagy szakboltban segítséget kér, vásárlás előtt. Az embereket érdekli a borozás, és egyre többször olvasnak, nézelődnek, tájékozódnak a témában” – mondta Szikszai István.

Forrás: Élelmiszer Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.