Az elsődleges kérdés, hogy milyen alkalomra választunk bort. A könnyed koktélpartikhoz, a falatkaszerűen tálalt ételekhez egy üde, gyümölcsös vörös, esetleg egy könnyű rosé az ideális választás. A tematikájában is komolyabb, tartalmasabb vacsorákhoz karakteresebb bort válasszunk, így a testes vörösbor ideális lehet.
„A legfőbb különbség egy vacsora, ahol bort is felszolgálnak, illetve egy borvacsora között, hogy az előbbi esetén az ételsorhoz illő bort választunk, míg utóbbi esetben a borokhoz passzoló ételeket, fogásokat válogatunk” – magyarázta a sommelier.
Borlap a karácsonyi vacsora mellé
Szikszai István segítségével összegyűjtöttük, hogy a hagyományos karácsonyi menüsor mellé milyen borok illenek. Természetesen a javaslataink nem egyetemes érvényűek, hiszen mindenki a saját ízlésvilágának, a saját családi tradícióinak megfelelően készíti el az ünnepi menüt, és így a fűszeresebb, markánsabb ételekhez, vagy pont a lágyabb ízvilághoz mást kell választanunk.
• Halászlé – A magyarországi karácsonyi vacsorák elengedhetetlen első fogása, ami mellé a szakértő szerint friss, fiatal vörösbort érdemes beszereznünk, például Kékfrankost, Portugiesert vagy Pinot Noirt.
• Töltött káposzta – A kellemesen fűszeres káposztához a sommelier elmondása szerint a legjobb választás a hagyományos testes fehérbor, pl. egy palack Olaszrizling vagy Hárslevelű, s hasonlóan jó döntés lehet, ha egy palack üde, gyümölcsös rosét választunk hozzá.
• Bejgli, mákosguba – Amennyiben a mákot meghagyjuk kesernyésen, karakteresen a süteményekben, úgy a tökéletes kísérője a száraz, testes vörösbor, például bordeaux-i cuvée-k vagy a fajta jellegzetes borai (pl.: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vagy Merlot). Ha valaki az édesebb desszerteket kedveli, úgy érdemes hozzá desszertbort, például egy kellemes aszút vagy késői szüretből készült borokat választani.
Bor, mámor, zene
A borvacsorák kivételével minden esetben az alkalomhoz, illetve az adott ételhez, programhoz kell igazítani a bort. Nincs ez másként akkor sem, amikor szórakozáshoz keresünk alkalmas kísérőt. Ha lendületes, pörgős zene mellé kell választanunk bort, válasszuk a könnyű, friss és gyümölcsösebb borokat, például egy üde rosét. Ha komolyabb zene mellé keresünk valamit, úgy érdemes egy testes, zamatosabb vörösbort választani.
Hogyan válasszunk ajándékba bort?
A bort elsősorban a személyhez, másodsorban alkalomhoz érdemes választani, tehát a legfontosabb, hogy ismerjük azt, akinek ajándékba szánjuk az italt. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal, lendületes életmódot folytató hölgynek másféle bort kell keresni, mint egy idősödő, ínyenc úrnak. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen bor lenne az ideális, érdemes szakértő tanácsát kérnünk!
„Igen pozitív tendencia, hogy az emberek körülbelül fele valamelyest ért a borválasztáshoz, és a többségük egy étteremben, vagy szakboltban segítséget kér, vásárlás előtt. Az embereket érdekli a borozás, és egyre többször olvasnak, nézelődnek, tájékozódnak a témában” – mondta Szikszai István.
Forrás: Élelmiszer Online