Büntet a séf, ha nem eszik meg mindent a vendég

Szigorú szabályokat vezetett be a pazarlás ellen a Sydney külvárosában lévő japán kisvendéglő, a Wafu tulajdonos-konyhafőnöke. Yukako Ichikava jutalmazza a tányérról mindent eltüntető vendégeket, de jajj annak, aki csak egy falatot is visszaküld 

"Megenni az ételt annyit tesz, hogy mindent elfogyaszt a tányérjáról a vendég, kivéve a citromhéjat, a gyömbérdarabkát és a wasabit" - plakátozta ki a szigorú japán séf, akinek harminc férőhelyes éttermében kizárólag bio alapanyagokat használnak fel a főzéshez. Ezen túlmenően nincs bennük glutén, sem tejtermék, sem cukor, sem tojás.

Néhány szemelvény a tulajdonos filozófiáját összefoglaló brossúrából, melynek tanulmányozása nélkül sok meglepetés érheti a vendéget a Wafuban:

"Azzal járulunk hozzá a fenntartható jövő megteremtéséhez, hogy egy kicsit többet követelünk meg vendégeinktől, mint más éttermek"

"Megenni az ételt annyit tesz, hogy mindent elfogyaszt a tányérjáról a vendég, kivéve a citromhéjat, a gyömbérdarabkát és a wasabit"

"Kérem, vegye figyelembe, hogy a tányér szélén található zöldség és saláta nem dekoráció, hanem része a fogásnak."

Aki mindent "szépen" megesz, harminc százalékos engedményt kap a számlája összegéből, a pazarlók viszont azt kockáztatják, hogy büntetés fizetése mellett kitiltatnak Ichikava mester étterméből...

A japán séf döntése nem öncélú. "Nem csak arra érezzük elkötelezve magunkat, hogy olyan ételeket tálaljunk fel, amelyek táplálják és tisztelik az emberi testet, de aktívan felelősséget vállalunk a hulladék keletkezésének megelőzéséért, komolyan vesszük felelősségünket a környezetért és a fenntartható jövőért." - idézi szavait a Reuters.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.