Büntet a séf, ha nem eszik meg mindent a vendég

Szigorú szabályokat vezetett be a pazarlás ellen a Sydney külvárosában lévő japán kisvendéglő, a Wafu tulajdonos-konyhafőnöke. Yukako Ichikava jutalmazza a tányérról mindent eltüntető vendégeket, de jajj annak, aki csak egy falatot is visszaküld 

"Megenni az ételt annyit tesz, hogy mindent elfogyaszt a tányérjáról a vendég, kivéve a citromhéjat, a gyömbérdarabkát és a wasabit" - plakátozta ki a szigorú japán séf, akinek harminc férőhelyes éttermében kizárólag bio alapanyagokat használnak fel a főzéshez. Ezen túlmenően nincs bennük glutén, sem tejtermék, sem cukor, sem tojás.

Néhány szemelvény a tulajdonos filozófiáját összefoglaló brossúrából, melynek tanulmányozása nélkül sok meglepetés érheti a vendéget a Wafuban:

"Azzal járulunk hozzá a fenntartható jövő megteremtéséhez, hogy egy kicsit többet követelünk meg vendégeinktől, mint más éttermek"

"Megenni az ételt annyit tesz, hogy mindent elfogyaszt a tányérjáról a vendég, kivéve a citromhéjat, a gyömbérdarabkát és a wasabit"

"Kérem, vegye figyelembe, hogy a tányér szélén található zöldség és saláta nem dekoráció, hanem része a fogásnak."

Aki mindent "szépen" megesz, harminc százalékos engedményt kap a számlája összegéből, a pazarlók viszont azt kockáztatják, hogy büntetés fizetése mellett kitiltatnak Ichikava mester étterméből...

A japán séf döntése nem öncélú. "Nem csak arra érezzük elkötelezve magunkat, hogy olyan ételeket tálaljunk fel, amelyek táplálják és tisztelik az emberi testet, de aktívan felelősséget vállalunk a hulladék keletkezésének megelőzéséért, komolyan vesszük felelősségünket a környezetért és a fenntartható jövőért." - idézi szavait a Reuters.


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.