Büntetőadó a fast-food-ra, a csokoládéra, és a mesterséges, telítetlen zsírsavakra

Romániában a gyorséttermi ételeket, Dániában a csokoládé fogyasztást, Spanyolországban a mesterséges telítetlen zsírsavakat igyekszik a kormány különféle eszközökkel visszaszorítani, és az egészséges táplálkozás felé terelni a lakosságot.

Románia március elejétől szeretné azokat a belföldi vállalatokat megadóztatni, akik egészségtelen ételeket importálnak, gyártanak, vagy árusítanak. Azokat az élelmiszereket adóztatnák meg, amiknek magas a só-, zsír-, cukortartalma és sok adalékanyagot tartalmaznak. Pontosabban meg kívánják adóztatni a „Fast Food” ételeket, az édesipari termékeket, snackeket, chipseket és szódatartalmú üdítőitalokat. A román egészségügyi miniszter, ezekkel az intézkedésekkel az egészségügyet támogató programokat kívánja buzdítani. A román miniszter, Cseke Attila egyben felhívta a figyelmet az európai szinten növekvő a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség, a túlsúly okozta rizikófaktorokra, illetve a betegségekből adódó egészségügyi többletkiadásokra, írja a focus.de. Táplálkozási szakértők szerint a románok negyede túlsúlyosnak számít, ezért a kormány minél előbb, már márciusban bevezetné az új adót. Az ebből befolyt bevételeket egészségügyi programok finanszírozására, és infrastruktúra fejlesztésre fordítanák - írja a német Spiegel magazin. Az adót a gyorséttermekkel fizettetnék meg, például a McDonalds-szal, vagy a KFC-vel. Ha bevezetik, az első ilyen típusú forgalmi adó lesz a világon. Tajvan egyébként szintén hasonló sarcoltatáson gondolkodik idén. Németországban szintén több képviselő igyekszik törvényi úton tenni valamit az elhízottság, és egészségetelen életmód ellen. A Zöld Párt például betiltaná az édességek kifejezetten gyerekeket célzó reklámozását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nyolcvanas évek óta számos európai országban megháromszorozódott az elhízás gyakorisága, különösen a gyermekek körében. Éveken keresztül a németek vezették az elhízottak listáját Európában, de a britek, és a görög is az ultra nagyok felé tendálnak. A kormányok azonban csak most kezdik el komolyan venni az elhízottság problémáját. Dániában korábban már bevezettek egy adót a szésavas üditőitalokra, most azonban az édességekre is kiterjesztenék azt, amitől 1,5 milliárd dán korona bevételt remélnek évente, a spanyolok a mesterséges telítetlen zsírsavak túlzott használatát szeretnék beszűntetni különadó kivetésével. Sokan kételkednek persze az ilyen intézkedések hatásosságában, naivitásnak tartva azt, hogy az adó miatt majd egészségesebb ételeket választanak az emberek. A cigarettára, illetve alkoholtermékekre kivetett adó sem riaszt el ugyanis sokakat a fogyasztásuktól.(Forrás: OrientPress Hírügynökség, Pénzcentrum, Spiegel, Focus)

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.