Románia március elejétől szeretné azokat a belföldi vállalatokat megadóztatni, akik egészségtelen ételeket importálnak, gyártanak, vagy árusítanak.
Azokat az élelmiszereket adóztatnák meg, amiknek magas a só-, zsír-, cukortartalma és sok adalékanyagot tartalmaznak. Pontosabban meg kívánják adóztatni a „Fast Food” ételeket, az édesipari termékeket, snackeket, chipseket és szódatartalmú üdítőitalokat. A román egészségügyi miniszter, ezekkel az intézkedésekkel az egészségügyet támogató programokat kívánja buzdítani. A román miniszter, Cseke Attila egyben felhívta a figyelmet az európai szinten növekvő a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség, a túlsúly okozta rizikófaktorokra, illetve a betegségekből adódó egészségügyi többletkiadásokra, írja a focus.de.
Táplálkozási szakértők szerint a románok negyede túlsúlyosnak számít, ezért a kormány minél előbb, már márciusban bevezetné az új adót. Az ebből befolyt bevételeket egészségügyi programok finanszírozására, és infrastruktúra fejlesztésre fordítanák - írja a német Spiegel magazin.
Az adót a gyorséttermekkel fizettetnék meg, például a McDonalds-szal, vagy a KFC-vel. Ha bevezetik, az első ilyen típusú forgalmi adó lesz a világon. Tajvan egyébként szintén hasonló sarcoltatáson gondolkodik idén.
Németországban szintén több képviselő igyekszik törvényi úton tenni valamit az elhízottság, és egészségetelen életmód ellen. A Zöld Párt például betiltaná az édességek kifejezetten gyerekeket célzó reklámozását.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nyolcvanas évek óta számos európai országban megháromszorozódott az elhízás gyakorisága, különösen a gyermekek körében. Éveken keresztül a németek vezették az elhízottak listáját Európában, de a britek, és a görög is az ultra nagyok felé tendálnak.
A kormányok azonban csak most kezdik el komolyan venni az elhízottság problémáját. Dániában korábban már bevezettek egy adót a szésavas üditőitalokra, most azonban az édességekre is kiterjesztenék azt, amitől 1,5 milliárd dán korona bevételt remélnek évente, a spanyolok a mesterséges telítetlen zsírsavak túlzott használatát szeretnék beszűntetni különadó kivetésével.
Sokan kételkednek persze az ilyen intézkedések hatásosságában, naivitásnak tartva azt, hogy az adó miatt majd egészségesebb ételeket választanak az emberek. A cigarettára, illetve alkoholtermékekre kivetett adó sem riaszt el ugyanis sokakat a fogyasztásuktól.(Forrás: OrientPress Hírügynökség, Pénzcentrum, Spiegel, Focus)
Büntetőadó a fast-food-ra, a csokoládéra, és a mesterséges, telítetlen zsírsavakra
Romániában a gyorséttermi ételeket, Dániában a csokoládé fogyasztást, Spanyolországban a mesterséges telítetlen zsírsavakat igyekszik a kormány különféle eszközökkel visszaszorítani, és az egészséges táplálkozás felé terelni a lakosságot.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.