Csak minden ötödik vendéglő nyereséges

Az adóhivatal nemrégiben közzétett ellenőrzési irányelve szerint idén fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak többek között a vendéglátással foglalkozók. A cégadatbázis szerint lesz miből válogatnia a revizoroknak, mivel több mint 16 ezer vendéglátással foglalkozó vállalkozás működik ma Magyarországon, és papíron csak ötödük képes nyereséget termelni. Alig akad olyan étterem, amely 50 millió forintnál nagyobb profitot tudott elérni - adta hírül a gazdasag.hu.

Ma összesen 16 145 olyan működő cég van Magyarországon az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint, amely főtevékenységként vendéglátással foglalkozik. Utóbbi nem tartozik a nyereségtermelő sztárágazatok közé, mert a tavaly leadott beszámolók alapján mindössze ötödük, 3444 vállalkozás tudott nyereséget elérni 2010-ben. A profittermelő vendéglátóknak mindössze tizede tudott 10 millió forintnál nagyobb nyereséget produkálni, míg 50 millió forint feletti pozitív eredménnyel mindössze 17 cég büszkélkedhet.

Nem meglepő, hogy utóbbiak között sok a gyorséttermet üzemeltető vállalkozás: a fővárosi Burger King éttermeket üzemeltető Fusion Zrt., valamint a Mc Donald's Étterem Hálózat Kft. és a szintén Mc Donald's éttermeket működtető Kákos Kft. és Kisszabó Kft. Magyarország két legnagyobb közétkeztetési szolgáltatója is rajta van a csúcsnyereséggel üzemelők listáján: a Pensió 17 Kft. és a S-FOOD Gastronomy Kft.

A sztárvendéglátósok sorában található még az egerszalóki hőforráshoz közeli Egri Korona Borház és Borfalu, a visegrádi Sirály Étterem és Szálloda, valamint a Daubner cukrászda, a budapesti Morrison's kocsmát üzemeltető Becsületes Kft. Talán az utóbbi cégnév utal is arra, hogy miért is vette górcső alá a szektort idén a Nemzeti Adó és Vámhivatal. (www.gazdasag.hu n/ euroASTRA)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.