Csökkenheti a vendéglátóhelyek forgalmát a dohányzás tilalma

(MTI) - Januártól akár 20-30 százalékkal is csökkenhet átmenetileg a forgalom a turisztikailag fontos városokban köztük Bükfürdőn is, a dohányzás tilalma miatt; a kieső forgalmat a vendéglátósoknak marketingben használatos eszközök segítségével kell majd pótolniuk - hangoztatta az MTI-nek szerdán Kerekes Szilárd, a Bükért Vállalkozók Egyesületének elnöke.

Kerekes Szilárd szerint: a vendéglátósoknak meg kell tanulniuk a marketing nyelvét, ha a kieső forgalmat pótolni szeretnék.
Elmondása szerint Bükfürdőn például sörtérképet hoztak létre még idén nyáron, amely különböző kedvezményeket biztosít, nem csak sörből, de a fodrásznál és a fogorvosnál is. Szavai szerint a "tesztverziók" után, éppen januártól fogják igazán forgalomba helyezni a sörtérképet.
Az egyesület elnöke úgy véli, saját kampányok mellett, az ország valamennyi vendéglősének a helyi turisztikai szervezetekben is aktívabban kell részt venniük. Ilyenek például a helyi TDM-szervezetek, amelyek nem minden városban vették eddig figyelembe a helyi kisvállalkozók szempontjait, többnyire a nagyobb, szállodai szférára koncentráltak.
Kiss Péter, a vállalkozókat tömörítő bükfürdői szervezet egyik alapítója hozzátette: az Európai Unió országainak többségében már bevezették a teljes körű dohányzási tilalmat, ezekben az országokban a dokumentált adatok alapján vagy nem változott számottevően a vendéglátó-ipari egységek forgalma, vagy rövid ideig tartó átmeneti csökkenés után éppen emelkedett.
A csökkenés rövidebb távon elérhette a 20-30 százalékot is, de néhány hónap után újra növekedni kezdett a vendéglátók forgalma - mutatott rá.
Szavai szerint nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy a megkérdezett - dohányzó és nemdohányzó - felnőttek összesen 87 százalékát kifejezetten zavarja a dohányfüst a vendéglátóhelyeken.
A nemdohányzók 95 százalékát, a jelenleg aktív dohányosoknak pedig a 79 százalékát. Ez a nemzetközi kutatás is azt bizonyítja, hogy a dohányosok jelentős többsége is szívesen vállalja majd azt a kellemetlenséget, hogy kávéjához, söréhez egy kerthelységben kell majd elszívnia kedvenc cigarettáját - mondta Kiss Péter.
Január elsejétől lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás, így munkahelyen, éttermekben és a kocsmákban. Csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén - hívta fel a figyelmet a bükfürdői vállalkozókat tömörítő szervezet vezetője. (MTI)


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.