Csökkenheti a vendéglátóhelyek forgalmát a dohányzás tilalma

(MTI) - Januártól akár 20-30 százalékkal is csökkenhet átmenetileg a forgalom a turisztikailag fontos városokban köztük Bükfürdőn is, a dohányzás tilalma miatt; a kieső forgalmat a vendéglátósoknak marketingben használatos eszközök segítségével kell majd pótolniuk - hangoztatta az MTI-nek szerdán Kerekes Szilárd, a Bükért Vállalkozók Egyesületének elnöke.

Kerekes Szilárd szerint: a vendéglátósoknak meg kell tanulniuk a marketing nyelvét, ha a kieső forgalmat pótolni szeretnék.
Elmondása szerint Bükfürdőn például sörtérképet hoztak létre még idén nyáron, amely különböző kedvezményeket biztosít, nem csak sörből, de a fodrásznál és a fogorvosnál is. Szavai szerint a "tesztverziók" után, éppen januártól fogják igazán forgalomba helyezni a sörtérképet.
Az egyesület elnöke úgy véli, saját kampányok mellett, az ország valamennyi vendéglősének a helyi turisztikai szervezetekben is aktívabban kell részt venniük. Ilyenek például a helyi TDM-szervezetek, amelyek nem minden városban vették eddig figyelembe a helyi kisvállalkozók szempontjait, többnyire a nagyobb, szállodai szférára koncentráltak.
Kiss Péter, a vállalkozókat tömörítő bükfürdői szervezet egyik alapítója hozzátette: az Európai Unió országainak többségében már bevezették a teljes körű dohányzási tilalmat, ezekben az országokban a dokumentált adatok alapján vagy nem változott számottevően a vendéglátó-ipari egységek forgalma, vagy rövid ideig tartó átmeneti csökkenés után éppen emelkedett.
A csökkenés rövidebb távon elérhette a 20-30 százalékot is, de néhány hónap után újra növekedni kezdett a vendéglátók forgalma - mutatott rá.
Szavai szerint nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy a megkérdezett - dohányzó és nemdohányzó - felnőttek összesen 87 százalékát kifejezetten zavarja a dohányfüst a vendéglátóhelyeken.
A nemdohányzók 95 százalékát, a jelenleg aktív dohányosoknak pedig a 79 százalékát. Ez a nemzetközi kutatás is azt bizonyítja, hogy a dohányosok jelentős többsége is szívesen vállalja majd azt a kellemetlenséget, hogy kávéjához, söréhez egy kerthelységben kell majd elszívnia kedvenc cigarettáját - mondta Kiss Péter.
Január elsejétől lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás, így munkahelyen, éttermekben és a kocsmákban. Csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén - hívta fel a figyelmet a bükfürdői vállalkozókat tömörítő szervezet vezetője. (MTI)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.