Csökkenheti a vendéglátóhelyek forgalmát a dohányzás tilalma

(MTI) - Januártól akár 20-30 százalékkal is csökkenhet átmenetileg a forgalom a turisztikailag fontos városokban köztük Bükfürdőn is, a dohányzás tilalma miatt; a kieső forgalmat a vendéglátósoknak marketingben használatos eszközök segítségével kell majd pótolniuk - hangoztatta az MTI-nek szerdán Kerekes Szilárd, a Bükért Vállalkozók Egyesületének elnöke.

Kerekes Szilárd szerint: a vendéglátósoknak meg kell tanulniuk a marketing nyelvét, ha a kieső forgalmat pótolni szeretnék.
Elmondása szerint Bükfürdőn például sörtérképet hoztak létre még idén nyáron, amely különböző kedvezményeket biztosít, nem csak sörből, de a fodrásznál és a fogorvosnál is. Szavai szerint a "tesztverziók" után, éppen januártól fogják igazán forgalomba helyezni a sörtérképet.
Az egyesület elnöke úgy véli, saját kampányok mellett, az ország valamennyi vendéglősének a helyi turisztikai szervezetekben is aktívabban kell részt venniük. Ilyenek például a helyi TDM-szervezetek, amelyek nem minden városban vették eddig figyelembe a helyi kisvállalkozók szempontjait, többnyire a nagyobb, szállodai szférára koncentráltak.
Kiss Péter, a vállalkozókat tömörítő bükfürdői szervezet egyik alapítója hozzátette: az Európai Unió országainak többségében már bevezették a teljes körű dohányzási tilalmat, ezekben az országokban a dokumentált adatok alapján vagy nem változott számottevően a vendéglátó-ipari egységek forgalma, vagy rövid ideig tartó átmeneti csökkenés után éppen emelkedett.
A csökkenés rövidebb távon elérhette a 20-30 százalékot is, de néhány hónap után újra növekedni kezdett a vendéglátók forgalma - mutatott rá.
Szavai szerint nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy a megkérdezett - dohányzó és nemdohányzó - felnőttek összesen 87 százalékát kifejezetten zavarja a dohányfüst a vendéglátóhelyeken.
A nemdohányzók 95 százalékát, a jelenleg aktív dohányosoknak pedig a 79 százalékát. Ez a nemzetközi kutatás is azt bizonyítja, hogy a dohányosok jelentős többsége is szívesen vállalja majd azt a kellemetlenséget, hogy kávéjához, söréhez egy kerthelységben kell majd elszívnia kedvenc cigarettáját - mondta Kiss Péter.
Január elsejétől lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás, így munkahelyen, éttermekben és a kocsmákban. Csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén - hívta fel a figyelmet a bükfürdői vállalkozókat tömörítő szervezet vezetője. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.