Csökkent a borászati bürokrácia

Az idén hatályba lépett új jövedéki törvény értelmében a borászoknak nem kell elkészíteni a decemberi készletjelentést - hangsúlyozta Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a XVI. András-napi Bormester Találkozón tartott előadásában.

A szaktárca helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években a borászatok adminisztrációs terhei több ütemben csökkentek.

Ennek keretében jött létre például a kisüzemi bortermelői státusz, és vezette be az FM a pincekönyvet kiváltó kisüzemi bortermelői regisztert.

Mint mondta, a borászati bürokrácia csökkentésének alapelve az egyablakos ügyintézés, amely a hegybírón keresztül valósul meg. Így már nem kell ugyanarról az időszakról több hatóságnak, eltérő módszertannal jelentést készíteni.


Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU által kötelezővé tett szüreti és termelési jelentéseket a szőlő, illetve a seprős újbor származási bizonyítvány határidőben történő kérelmezésével is ki lehet váltani.

Gál Péter előadásában beszélt a szőlőültetvények szerkezetátalakításának kérdéséről és támogatásáról. Mint említette: az ágazat jövője szempontjából a minisztérium továbbra is stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését. Az új egyéni tervek benyújtásának lehetőségét a szaktárca 2018 januárjában tervezi megnyitni, a 2019-2023 időszakban rendelkezésre álló források terhére.

Forrás: Élelmiszer Online


Határokon átívelő ízek parádéja

Határokon átívelő ízek parádéja 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.