Az őszi Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválhoz hasonlóan a tavaszi Budapesti Pálinkafesztivál is megújul. Míg a Várban minden évben más-más vendégország mutatja be párlatát, addig tavasszal a magyar gyümölcsök, és a belőlük készült ételek, valamint pálinkák kerülnek reflektorfénybe. A sort az egyik legízletesebb és legfontosabb pálinka-alapanyag, a szilva kezdi meg.
A rendezvényen több mint huszonöt kiállító, pálinkafőzde és kereskedő kínálja finomságát. A gasztronómiai élményeket a házi sajtok, finom borok és pezsgők, és az elmaradhatatlan kolbászház teszi teljessé! Újra lehetőség nyílik a pálinka- és a csokoládéfogyasztás új műfajával találkozni, a párosításukból tökéletes élvezeti forrást kreálni. A megszokott és új ízeken túl a fesztiválon kiemelt helyet kapnak majd a szilva éve keretében készült ételspecialitások is.
Az Év Szilvapálinkája a rendezvény történetében újdonságnak számít. Ezt a különleges párlatot az ország pálinkafőzői készítik a prémium szilvapálinkáiknak házasításával, amelyet aztán a fesztiválon kóstolhatnak meg először a látogatók. A limitált mennyiségben készült párlat igazán különleges, exkluzív csomagolásban várja a szilvapárlat kedvelőit.
A tavaszi megújulás jegyében a szervezők a bejutást, és a fizetés módját is leegyszerűsítik: a kuponos rendszert felváltja egy új generációs PayPass elektronikus fizetési mód. Minden látogató a belépőjegye mellé egy ajándék feltölthető kártyát kap, amellyel gyorsan és könnyen vásárolhat a fesztivál területén, sőt a rendezvényt követően a kártya további használatára is lehetősége nyílik.