Cuveé lett az idei csúcsbor Szekszárdon

(MTI) - Az Eszterbauer borászat Cabernet Franc és Merlot házasításával készült cuvée-je lett a legjobb vörösbor az idei szekszárdi borvidéki borversenyen.

A csütörtökön, tizenkettedik alkalommal megrendezett megméretésre a történelmi borvidék mintegy félszáz kistermelője, borászata, összesen 220, túlnyomó többségben vörösborral nevezett. A legtöbb mintát a 2009-es és 2011-es évjáratból merítették, legnagyobb számban cuvée, azaz házasítás, a borvidék uralkodó fajtája, a kékfrankos, valamint Cabernet Franc és kadarka érkezett.
A borokat öt hattagú zsűri bírálta el, amelyekben ismert borászok - mások mellett a villányi Gere Tamás, a kunsági borvidékről Frittmann János - valamint egyetemi oktatók is részt vettek. A versenyen külön zsűri kóstolta a bikavéreket és kadarkákat. Kelemen Erika szekszárdi hegybíró pénteken arról számolt be, hogy a bírálók két bormintát jutalmaztak nagyaranyéremmel, 52 bor kapott arany-, és tíz ezüstérmet.
Az Eszterbauer borászat Mesterünk nevet viselő, 2009-es évjáratú cuvée-jét egy négyfős "csúcszsűri" az első körben a tíz legjobbaknak talált palackos vörösbor közül választotta ki.
Eszterbauer János, a borászat vezetője az MTI-nek elmondta: a kevés Cabernet Sauvignonnal fűszerezett cuvée-t 15 hónapos, új fahordós érlelés után 2011 nyarán palackozták; a koncentrált, fajsúlyos bor - amelynek elnevezésével a már elhunyt szekszárdi borász, Vesztergombi József előtt tisztelegnek - a közelmúltban Sopronban, a Vino Fem elnevezésű, európai női borszakértők részvételével rendezett versenyen a legmagasabb pontszámot elért vörösbor volt.
A borversenyen 15 kadarka, kékfrankos, bikavér közül kiválasztották Szekszárd város borát is, amelyet áprilisban, a verseny hivatalos eredményhirdetésén hoznak nyilvánosságra. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.