A csütörtökön, tizenkettedik alkalommal megrendezett megméretésre a történelmi borvidék mintegy félszáz kistermelője, borászata, összesen 220, túlnyomó többségben vörösborral nevezett. A legtöbb mintát a 2009-es és 2011-es évjáratból merítették, legnagyobb számban cuvée, azaz házasítás, a borvidék uralkodó fajtája, a kékfrankos, valamint Cabernet Franc és kadarka érkezett.
A borokat öt hattagú zsűri bírálta el, amelyekben ismert borászok - mások mellett a villányi Gere Tamás, a kunsági borvidékről Frittmann János - valamint egyetemi oktatók is részt vettek. A versenyen külön zsűri kóstolta a bikavéreket és kadarkákat. Kelemen Erika szekszárdi hegybíró pénteken arról számolt be, hogy a bírálók két bormintát jutalmaztak nagyaranyéremmel, 52 bor kapott arany-, és tíz ezüstérmet.
Az Eszterbauer borászat Mesterünk nevet viselő, 2009-es évjáratú cuvée-jét egy négyfős "csúcszsűri" az első körben a tíz legjobbaknak talált palackos vörösbor közül választotta ki.
Eszterbauer János, a borászat vezetője az MTI-nek elmondta: a kevés Cabernet Sauvignonnal fűszerezett cuvée-t 15 hónapos, új fahordós érlelés után 2011 nyarán palackozták; a koncentrált, fajsúlyos bor - amelynek elnevezésével a már elhunyt szekszárdi borász, Vesztergombi József előtt tisztelegnek - a közelmúltban Sopronban, a Vino Fem elnevezésű, európai női borszakértők részvételével rendezett versenyen a legmagasabb pontszámot elért vörösbor volt.
A borversenyen 15 kadarka, kékfrankos, bikavér közül kiválasztották Szekszárd város borát is, amelyet áprilisban, a verseny hivatalos eredményhirdetésén hoznak nyilvánosságra. (MTI)
Cuveé lett az idei csúcsbor Szekszárdon
(MTI) - Az Eszterbauer borászat Cabernet Franc és Merlot házasításával készült cuvée-je lett a legjobb vörösbor az idei szekszárdi borvidéki borversenyen.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese
Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen
Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival
Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.