A csütörtökön, tizenkettedik alkalommal megrendezett megméretésre a történelmi borvidék mintegy félszáz kistermelője, borászata, összesen 220, túlnyomó többségben vörösborral nevezett. A legtöbb mintát a 2009-es és 2011-es évjáratból merítették, legnagyobb számban cuvée, azaz házasítás, a borvidék uralkodó fajtája, a kékfrankos, valamint Cabernet Franc és kadarka érkezett.
A borokat öt hattagú zsűri bírálta el, amelyekben ismert borászok - mások mellett a villányi Gere Tamás, a kunsági borvidékről Frittmann János - valamint egyetemi oktatók is részt vettek. A versenyen külön zsűri kóstolta a bikavéreket és kadarkákat. Kelemen Erika szekszárdi hegybíró pénteken arról számolt be, hogy a bírálók két bormintát jutalmaztak nagyaranyéremmel, 52 bor kapott arany-, és tíz ezüstérmet.
Az Eszterbauer borászat Mesterünk nevet viselő, 2009-es évjáratú cuvée-jét egy négyfős "csúcszsűri" az első körben a tíz legjobbaknak talált palackos vörösbor közül választotta ki.
Eszterbauer János, a borászat vezetője az MTI-nek elmondta: a kevés Cabernet Sauvignonnal fűszerezett cuvée-t 15 hónapos, új fahordós érlelés után 2011 nyarán palackozták; a koncentrált, fajsúlyos bor - amelynek elnevezésével a már elhunyt szekszárdi borász, Vesztergombi József előtt tisztelegnek - a közelmúltban Sopronban, a Vino Fem elnevezésű, európai női borszakértők részvételével rendezett versenyen a legmagasabb pontszámot elért vörösbor volt.
A borversenyen 15 kadarka, kékfrankos, bikavér közül kiválasztották Szekszárd város borát is, amelyet áprilisban, a verseny hivatalos eredményhirdetésén hoznak nyilvánosságra. (MTI)
Cuveé lett az idei csúcsbor Szekszárdon
(MTI) - Az Eszterbauer borászat Cabernet Franc és Merlot házasításával készült cuvée-je lett a legjobb vörösbor az idei szekszárdi borvidéki borversenyen.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.