Cuveé lett az idei csúcsbor Szekszárdon

(MTI) - Az Eszterbauer borászat Cabernet Franc és Merlot házasításával készült cuvée-je lett a legjobb vörösbor az idei szekszárdi borvidéki borversenyen.

A csütörtökön, tizenkettedik alkalommal megrendezett megméretésre a történelmi borvidék mintegy félszáz kistermelője, borászata, összesen 220, túlnyomó többségben vörösborral nevezett. A legtöbb mintát a 2009-es és 2011-es évjáratból merítették, legnagyobb számban cuvée, azaz házasítás, a borvidék uralkodó fajtája, a kékfrankos, valamint Cabernet Franc és kadarka érkezett.
A borokat öt hattagú zsűri bírálta el, amelyekben ismert borászok - mások mellett a villányi Gere Tamás, a kunsági borvidékről Frittmann János - valamint egyetemi oktatók is részt vettek. A versenyen külön zsűri kóstolta a bikavéreket és kadarkákat. Kelemen Erika szekszárdi hegybíró pénteken arról számolt be, hogy a bírálók két bormintát jutalmaztak nagyaranyéremmel, 52 bor kapott arany-, és tíz ezüstérmet.
Az Eszterbauer borászat Mesterünk nevet viselő, 2009-es évjáratú cuvée-jét egy négyfős "csúcszsűri" az első körben a tíz legjobbaknak talált palackos vörösbor közül választotta ki.
Eszterbauer János, a borászat vezetője az MTI-nek elmondta: a kevés Cabernet Sauvignonnal fűszerezett cuvée-t 15 hónapos, új fahordós érlelés után 2011 nyarán palackozták; a koncentrált, fajsúlyos bor - amelynek elnevezésével a már elhunyt szekszárdi borász, Vesztergombi József előtt tisztelegnek - a közelmúltban Sopronban, a Vino Fem elnevezésű, európai női borszakértők részvételével rendezett versenyen a legmagasabb pontszámot elért vörösbor volt.
A borversenyen 15 kadarka, kékfrankos, bikavér közül kiválasztották Szekszárd város borát is, amelyet áprilisban, a verseny hivatalos eredményhirdetésén hoznak nyilvánosságra. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.