Debütált az egyedülálló elektronikus bírálati rendszer a VinAgorán

A VinAgora jubileumi, 20. éve rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott. A Budapesten megrendezett borversenyre 643 nevezés érkezett 17 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Grúzia, Luxembourg, USA és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az 50 fős nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a verseny három napja alatt.

A kiélezett versenyt jól tükrözi, hogy a bírák pontozása után a benevezett borok több mint 60%-a érte el az ezüstérmes ponthatárt (84 pontot). Az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szigorú szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a minták 30%-a részesülhet éremben. Az ennek megfelelően módosított ponthatárok alapján végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született.

A VinAgora jubileumi megrendezése alkalmából bemutatkozott a borverseny vadonatúj borbíráló szoftvere, a WineCompass. Hazánk egyetlen nemzetközi borversenye mindig élen járt a technikai fejlesztésekben, hiszen tizenöt évvel ezelőtt, Európában az elsők között tért át a hagyományos, „papíros” bírálatról elektronikus értékelési rendszerre. A program teljesen web alapú, így bármilyen okoseszközről használható, akár mobiltelefonról is. Különlegessége még, hogy ún. komplex bírálati rendszer, vagyis a megszokott száz pontos értékelésen túl két további modult is tartalmaz, amely lehetőséget ad a bírálóknak arra, hogy ne csak egyetlen pontszámmal jellemezzék a bort, hanem sokkal összetettebb módon, a fogyasztóknak és a termelőknek is hasznos információkat szolgáltatva. Az egyik ilyen modul a bor struktúráját és egyensúlyát hivatott számszerűsíteni, ahol a borbírák látványos pókháló-diagramon jelölik meg a kóstolt minta olyan paramétereinek erősségét, mint a savérzet, az édességérzet, a tannin, vagy az új fahordós érlelés. A másik modul pedig egy kényelmes lehetőség a bor szöveges leírására: a zsűri tagjainak egyszerűen csak ki kell választani a bírált tételt leginkább jellemző szavakat, tematikus, logikusan felépített csoportokból. Itt van mód többek között a bor érlelhetőségének megítélésére, az általános benyomások kifejezésére, vagy indokolt esetben a borhibák és borbetegségek megjelölésére.

A szervezők távlati célja, hogy egyre több magyar és külföldi borverseny is a WineCompass-t használja, amelyre az egyszerű telepíthetőség, a felhasználóbarát kialakítás és a testreszabhatóság miatt minden esély megvan. A profi felhasználói célcsoport mellett tervezik a borfogyasztók megszólítását is, egy „hétköznapi” borértékelő felület kialakításával.

Lássuk az eredményeket: Talán minden nevező, és a nagyközönség számára is, a legfontosabb a Champion díj. Az egyes főkategóriák legjobb borait méltató díjak alapos, kétlépcsős kóstolás után kerülnek odaítélésre, hiszen az adott kategória öt, legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, párhuzamos, összehasonlító kóstolással. Idén a következő borok diadalmaskodtak:

Legjobb csendes fehérbor:

Besenyei Borház – Rajnai-Tramini Superior 2014

Legjobb csendes rosé:

Koch Borászat – Frisch Rosé Cuvée 2018

Legjobb csendes vörösbor:

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Infusio 2016

Legjobb pezsgő:

Vinícola Aurora – Aurora Espumante Brut (Brazília)

Legjobb természetes édes bor:

J&J Ostrozovic – Saturnia Muskát zlty 2017 (Szlovákia)

Legjobb botritiszes bor:

Kiss István Pincészete – Tokaji Aszúeszencia 2005

Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők:

Cabernet franc: Ebner Pince – Pécsi Cabernet Franc 2015

Cabernet sauvignon: Liszkay Borkúria – Liszkay Cabernet Sauvignon 2015

Chardonnay: Fodorvin Családi Pincészet – Mindszentkállai Chardonnay 2018

Furmint: Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015

Kékfrankos: Schieber Pincészet – Tabu Kékfrankos 2016

Merlot: Tiffán’s Pincészet – Elysium 2013

Olasz rizling: Szentpéteri Borpince – Olasz rizling Válogatás 2018

Pinot noir: Haraszthy Pincészet – Haraszthy Pinot Noir 2017

Sauvignon blanc: Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2018

Syrah: Petrányi Pince – Syrah 2015

 

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki:

 

Best of Brasil: Vinícola Aurora – Aurora Espumante Brut

Best of Czech Republic: Vinarství Josef Dufek – Pinot Blanc Grand Cuvée, vyber z hroznu 2015/2016

Best of Romania: Cotnari – Grasa de Cotnari 1985

Best of Uruguay: Leonardo Falcone – Reserva Familiar Tannat Roble 2014

 

A VinAgora Borverseny termelői különdíjai:

Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:

Fritz Borház, Szekszárdi borvidék (4 aranyérem)

A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:

Besenyei Klára – Besenyei Borház, Egri borvidék

(2 aranyérem, a verseny legjobb csendes fehérbora Champion díj, Champion díj jelölés a csendes vörösbor kategóriában)

A VinCE Magazin különdíja a VinAgora felfedezettjének:

Riczu Tamás Borászata, Villányi borvidék (3 aranyérem, Champion díj jelölés a csendes rosé kategóriában, Prix VINOFED)

Prix VINOFED (a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetségének különdíja a legmagasabb pontszámú csendes, száraz boroknak):

fehér: Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015

rosé: Riczu Tamás Borászata – Villányi Rosé 2018

vörös: Wakefield/Taylors Wines – St Andrews Shiraz 2016 (Ausztrália)

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.