Debütált az egyedülálló elektronikus bírálati rendszer a VinAgorán

A VinAgora jubileumi, 20. éve rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott. A Budapesten megrendezett borversenyre 643 nevezés érkezett 17 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Grúzia, Luxembourg, USA és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az 50 fős nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a verseny három napja alatt.

A kiélezett versenyt jól tükrözi, hogy a bírák pontozása után a benevezett borok több mint 60%-a érte el az ezüstérmes ponthatárt (84 pontot). Az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szigorú szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a minták 30%-a részesülhet éremben. Az ennek megfelelően módosított ponthatárok alapján végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született.

A VinAgora jubileumi megrendezése alkalmából bemutatkozott a borverseny vadonatúj borbíráló szoftvere, a WineCompass. Hazánk egyetlen nemzetközi borversenye mindig élen járt a technikai fejlesztésekben, hiszen tizenöt évvel ezelőtt, Európában az elsők között tért át a hagyományos, „papíros” bírálatról elektronikus értékelési rendszerre. A program teljesen web alapú, így bármilyen okoseszközről használható, akár mobiltelefonról is. Különlegessége még, hogy ún. komplex bírálati rendszer, vagyis a megszokott száz pontos értékelésen túl két további modult is tartalmaz, amely lehetőséget ad a bírálóknak arra, hogy ne csak egyetlen pontszámmal jellemezzék a bort, hanem sokkal összetettebb módon, a fogyasztóknak és a termelőknek is hasznos információkat szolgáltatva. Az egyik ilyen modul a bor struktúráját és egyensúlyát hivatott számszerűsíteni, ahol a borbírák látványos pókháló-diagramon jelölik meg a kóstolt minta olyan paramétereinek erősségét, mint a savérzet, az édességérzet, a tannin, vagy az új fahordós érlelés. A másik modul pedig egy kényelmes lehetőség a bor szöveges leírására: a zsűri tagjainak egyszerűen csak ki kell választani a bírált tételt leginkább jellemző szavakat, tematikus, logikusan felépített csoportokból. Itt van mód többek között a bor érlelhetőségének megítélésére, az általános benyomások kifejezésére, vagy indokolt esetben a borhibák és borbetegségek megjelölésére.

A szervezők távlati célja, hogy egyre több magyar és külföldi borverseny is a WineCompass-t használja, amelyre az egyszerű telepíthetőség, a felhasználóbarát kialakítás és a testreszabhatóság miatt minden esély megvan. A profi felhasználói célcsoport mellett tervezik a borfogyasztók megszólítását is, egy „hétköznapi” borértékelő felület kialakításával.

Lássuk az eredményeket: Talán minden nevező, és a nagyközönség számára is, a legfontosabb a Champion díj. Az egyes főkategóriák legjobb borait méltató díjak alapos, kétlépcsős kóstolás után kerülnek odaítélésre, hiszen az adott kategória öt, legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, párhuzamos, összehasonlító kóstolással. Idén a következő borok diadalmaskodtak:

Legjobb csendes fehérbor:

Besenyei Borház – Rajnai-Tramini Superior 2014

Legjobb csendes rosé:

Koch Borászat – Frisch Rosé Cuvée 2018

Legjobb csendes vörösbor:

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Infusio 2016

Legjobb pezsgő:

Vinícola Aurora – Aurora Espumante Brut (Brazília)

Legjobb természetes édes bor:

J&J Ostrozovic – Saturnia Muskát zlty 2017 (Szlovákia)

Legjobb botritiszes bor:

Kiss István Pincészete – Tokaji Aszúeszencia 2005

Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők:

Cabernet franc: Ebner Pince – Pécsi Cabernet Franc 2015

Cabernet sauvignon: Liszkay Borkúria – Liszkay Cabernet Sauvignon 2015

Chardonnay: Fodorvin Családi Pincészet – Mindszentkállai Chardonnay 2018

Furmint: Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015

Kékfrankos: Schieber Pincészet – Tabu Kékfrankos 2016

Merlot: Tiffán’s Pincészet – Elysium 2013

Olasz rizling: Szentpéteri Borpince – Olasz rizling Válogatás 2018

Pinot noir: Haraszthy Pincészet – Haraszthy Pinot Noir 2017

Sauvignon blanc: Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2018

Syrah: Petrányi Pince – Syrah 2015

 

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki:

 

Best of Brasil: Vinícola Aurora – Aurora Espumante Brut

Best of Czech Republic: Vinarství Josef Dufek – Pinot Blanc Grand Cuvée, vyber z hroznu 2015/2016

Best of Romania: Cotnari – Grasa de Cotnari 1985

Best of Uruguay: Leonardo Falcone – Reserva Familiar Tannat Roble 2014

 

A VinAgora Borverseny termelői különdíjai:

Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:

Fritz Borház, Szekszárdi borvidék (4 aranyérem)

A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:

Besenyei Klára – Besenyei Borház, Egri borvidék

(2 aranyérem, a verseny legjobb csendes fehérbora Champion díj, Champion díj jelölés a csendes vörösbor kategóriában)

A VinCE Magazin különdíja a VinAgora felfedezettjének:

Riczu Tamás Borászata, Villányi borvidék (3 aranyérem, Champion díj jelölés a csendes rosé kategóriában, Prix VINOFED)

Prix VINOFED (a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetségének különdíja a legmagasabb pontszámú csendes, száraz boroknak):

fehér: Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015

rosé: Riczu Tamás Borászata – Villányi Rosé 2018

vörös: Wakefield/Taylors Wines – St Andrews Shiraz 2016 (Ausztrália)

Forrás: Turizmus Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.