Durván betelt a pohár! Gondban vannak a borászok is

Egyre többen írják alá a magyar borászok 12 pontját. A fizetőképes kereslet csökkenését sok pincészet megérzi, és miközben a forgalom visszaesik, az adminisztratív terhek növekednek. A villányi Tiffán Zsolt ringbe száll az egyéni parlamenti képviselői posztért, és nagy tervei vannak az ágazat felemelésére - jelentette az InfoRádió.

Ha a jövőben a magyar bort mind belföldön, mind külföldön megfelelő marketing támogatja, ha a termelők és fogyasztók mellett például a kereskedők, vagy a törvényalkotók is úgy gondolják, hogy ezt az ágazatot érdemes még feljebb emelni, akkor tenniük kell azért, hogy a magyar bor az élet minden szintjén jelen legyen - mondta az InfoRádió bormagazinjában Tiffán Zsolt. Az InfoRádió Hordóminta című műsorában a villányi bortermelő arról is beszélt, hogy az elmúlt években észrevehető egyfajta negatív tendencia, nemcsak a borkereskedelemben, hanem más területeken is. Érezhető, hogy a fizetőképes kereslet nem tart ott, hogy megfelelő mértékben fogyjon a minőségi bor. Tiffán Zsolt beszélt a gasztronómia problémáiról is: a sok esetben kongó éttermek nem képesek hozzájárulni a borforgalom megfelelő alakulásához. A villányi szakember, aki a Fidesz színeiben indul a parlamenti választásokon, szólt arról is, hogy az európai viszonylatban jó ár-érték arányúnak mondható magyar presztízsborok forgalma visszaesett. Tiffán hozzátette: gyakorlatilag csak a kis és közepes árkategóriájú borok fogynak jól. Azt gondolom ugyanakkor, hogy egyik borvidék sem vélekedhet úgy, hogy nem érezte meg a mostani válságot, a fizetőképes kereslet csökkenését - vélekedett a fideszes képviselőjelölt. A bormarketinggel, és az egyéb szakmai problémákkal kapcsolatos tiltakozásokról Tiffán Zsolt úgy vélekedett, hogy a szakma úgy tiltakozik, úgy jelez az ország közvéleményének, ahogy a test és a lélek, amikor betegség gyötri. A borászok szeretnének jobbító szándékkal, megfelelő javaslatokkal fellépni, hogy ez az áldatlan állapot megszűnjön. Mint mondta, ezért fogalmazódott meg a borászok 12 pontja, amelyet Tiffán Zsolt az elsők között írt alá. A marketinggel kapcsolatban az egyik probléma, hogy a bortermelők, az ágazatban résztvevő gazdák által befizetett járulékból származó marketingpénzeknek a sorsáról nem sokat tudunk - hangsúlyozta Tiffán. Azt tapasztalom, hogy nagyon sokan osztják azt a véleményt, hogy a marketingpénzek felhasználása csak akkor válik igazán hatékonnyá, ha mind a belföldi, mind a külföldi marketingtevékenység esetében a gazdák megfelelő kontrollal élhetnek ezeknek az összegeknek a felhasználásában. Enélkül nem megy, legyen meg az önállóságunk a jövőben a marketing, továbbá a forgalomba hozatal, a kereskedelmi lehetőségek megváltoztatására. Ezeknek a kérdéseknek az eldöntéséből nem szabad kihagyni az ágazatban szereplő gazdákat, a termelőket hangsúlyozta Tiffán Zsolt. Nagy visszhangot váltott ki a neves magyar borászok csoportja által kiadott 12 pont - olvasható a szervezők közleményében. A publikálás óta eltelt tíz nap alatt nagyon sok borász (ismert és kevésbé ismert nevek) illetve szimpatizáns magánember és szervezet (a borszakmából és azon kívülről) csatlakozott a megadott email címre elküldött levelével - fogalmazzák meg a kibocsátók. Mivel a támogató üzenetek minden nap folyamatosan jönnek, ezért szeretnénk tájékoztatni a nyilvánosságot, hogy már az eddig érkezett támogatók neveivel kiegészülve és az általuk képviselt bormennyiséget feltüntetve hozzuk nyilvánosságra újra a 12 pontot. Rövid időn belül egy önálló honlapon is lehet majd nyomon követni a 12 ponttal egyetértők növekvő listáját - ígérik a szervezők. Az aláírók által képviselt éves bortermelés 6,7 millió palack, mintegy 4,4 millió liter. (InfoRádió)

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.