Egészségtelen életmód jellemzi a magyarok többségét

Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal és szorosabb együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal.

Rendszerszintű változásokra van szükség a népegészségügy területén – hangsúlyozta az NEFI főigazgatója, Török Krisztina. Ezt emelte ki beszédében Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár is. Az NEFI idei egészségfelméréséből ugyanis kiderült, hogy a krónikus betegségek kialakulásában kiemelkedő szerepet játszó egészségtelen életmód a magyarok nagy többségére jellemző. A felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, csak minden hatodik felnőtt végez megfelelő testmozgást. Ezzel szemben minden harmadik felnőtt dohányzik.

A megromlott egészségben leélt évek becsült költsége nagyjából a 2010-es GDP 20 százalékának felel meg. A főigazgató szerint az egészségkultúrát, a különböző programokat közelebb kell vinni a lakossághoz, meg kell változtatni az egyén hozzáállását saját egészségéhez.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége üdvözölte a népegészségügyért felelős döntéshozók szemléletváltását és a népegészségügyi kihívások megoldásának átfogó megközelítését. Benke Anna szövetségi titkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszeradók kizárólag az élelmiszeripar szereplőit hozzák hátrányos helyzetbe, a népegészségügyi mutatók javítására nem alkalmasak. Ezért már több európai ország is az adók kivezetéséről döntött. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása kizárólag a fogyasztók, a kormányzat és az ipar összefogásával lehetséges, amihez a Magyar Édességgyártók Szövetsége ezúton is aktív közreműködését ajánlja fel.

Az ipar megtette az első lépéseket a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, amikor tavaly az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) életre hívta az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezést, amelyet támogat a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is – tette hozzá Éder Tamás, a szervezet elnöke. Az élelmiszeripar szereplői számítnak arra, hogy az egészségügyi kormányzattal is sikerül érdemi együttműködést kialakítani, amelynek segítségével közösen tehetnek egy egészségesebb Magyarországért.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.