Egészségtelen életmód jellemzi a magyarok többségét

Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal és szorosabb együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal.

Rendszerszintű változásokra van szükség a népegészségügy területén – hangsúlyozta az NEFI főigazgatója, Török Krisztina. Ezt emelte ki beszédében Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár is. Az NEFI idei egészségfelméréséből ugyanis kiderült, hogy a krónikus betegségek kialakulásában kiemelkedő szerepet játszó egészségtelen életmód a magyarok nagy többségére jellemző. A felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, csak minden hatodik felnőtt végez megfelelő testmozgást. Ezzel szemben minden harmadik felnőtt dohányzik.

A megromlott egészségben leélt évek becsült költsége nagyjából a 2010-es GDP 20 százalékának felel meg. A főigazgató szerint az egészségkultúrát, a különböző programokat közelebb kell vinni a lakossághoz, meg kell változtatni az egyén hozzáállását saját egészségéhez.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége üdvözölte a népegészségügyért felelős döntéshozók szemléletváltását és a népegészségügyi kihívások megoldásának átfogó megközelítését. Benke Anna szövetségi titkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszeradók kizárólag az élelmiszeripar szereplőit hozzák hátrányos helyzetbe, a népegészségügyi mutatók javítására nem alkalmasak. Ezért már több európai ország is az adók kivezetéséről döntött. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása kizárólag a fogyasztók, a kormányzat és az ipar összefogásával lehetséges, amihez a Magyar Édességgyártók Szövetsége ezúton is aktív közreműködését ajánlja fel.

Az ipar megtette az első lépéseket a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, amikor tavaly az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) életre hívta az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezést, amelyet támogat a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is – tette hozzá Éder Tamás, a szervezet elnöke. Az élelmiszeripar szereplői számítnak arra, hogy az egészségügyi kormányzattal is sikerül érdemi együttműködést kialakítani, amelynek segítségével közösen tehetnek egy egészségesebb Magyarországért.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.