Együtt emlékeznek Haraszthy Ágostonra

Közös, amerikai-magyar megemlékezést szerveznek Haraszthy Ágoston, a kaliforniai borászat magyar atyja születésének 200. évfordulója alkalmából - derült ki a Los Angeles-i magyar főkonzulátusnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéből.

A 2012-ben megtartandó bicentenáriumi megemlékezésekről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter állapodott meg a Haraszthy Ágoston által 1857-ben alapított Buena Vista Pincészet jelenlegi tulajdonosával.


Fazekas Sándor az Egyesült Államokban november 9-16. között tett látogatás. Útja során megtekintette a kaliforniai Napa-völgyben rendezett Wine+Grape EXPO, szőlészeti és borászati kiállítást és vásárt, üzletemberekkel tárgyalt a magyar-amerikai mezőgazdasági kapcsolatok további fejlesztéséről. Több pincészetet és organikus farmot meglátogatott, ahol a modern termelési módszerekkel ismerkedett meg, s tárgyalt Los Angeles megye mezőgazdasági biztosával.
A vidékfejlesztési miniszter látogatást tett az Egyesült Államok legnagyobb presztízsű mezőgazdasági felsőoktatási intézményében, a Davis-i Kaliforniai Egyetemen, ahol megtekintette az egyetem élelmiszeripari kísérleti laboratóriumait. Az egyetem dékánjával folytatott megbeszélésein megállapodtak arról, hogy a hasonló profilú magyar felsőoktatási intézményekkel való együttműködés kialakításának érdekében kölcsönös lépéseket tesznek. Mindkét fél érdekelt abban, hogy a mezőgazdasági kutatóközpontok között is együttműködés alakuljon ki.
A vidékfejlesztési miniszter, aki washingtoni tárgyalásait követően érkezett a nyugat partra, találkozott a helyi magyar közösség vezetőivel is. A miniszteri delegáció tagja volt Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár és Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója is. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.