Együtt emlékeznek Haraszthy Ágostonra

Közös, amerikai-magyar megemlékezést szerveznek Haraszthy Ágoston, a kaliforniai borászat magyar atyja születésének 200. évfordulója alkalmából - derült ki a Los Angeles-i magyar főkonzulátusnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéből.

A 2012-ben megtartandó bicentenáriumi megemlékezésekről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter állapodott meg a Haraszthy Ágoston által 1857-ben alapított Buena Vista Pincészet jelenlegi tulajdonosával.


Fazekas Sándor az Egyesült Államokban november 9-16. között tett látogatás. Útja során megtekintette a kaliforniai Napa-völgyben rendezett Wine+Grape EXPO, szőlészeti és borászati kiállítást és vásárt, üzletemberekkel tárgyalt a magyar-amerikai mezőgazdasági kapcsolatok további fejlesztéséről. Több pincészetet és organikus farmot meglátogatott, ahol a modern termelési módszerekkel ismerkedett meg, s tárgyalt Los Angeles megye mezőgazdasági biztosával.
A vidékfejlesztési miniszter látogatást tett az Egyesült Államok legnagyobb presztízsű mezőgazdasági felsőoktatási intézményében, a Davis-i Kaliforniai Egyetemen, ahol megtekintette az egyetem élelmiszeripari kísérleti laboratóriumait. Az egyetem dékánjával folytatott megbeszélésein megállapodtak arról, hogy a hasonló profilú magyar felsőoktatási intézményekkel való együttműködés kialakításának érdekében kölcsönös lépéseket tesznek. Mindkét fél érdekelt abban, hogy a mezőgazdasági kutatóközpontok között is együttműködés alakuljon ki.
A vidékfejlesztési miniszter, aki washingtoni tárgyalásait követően érkezett a nyugat partra, találkozott a helyi magyar közösség vezetőivel is. A miniszteri delegáció tagja volt Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár és Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója is. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.