Arzak családja generációk óta viszi a San Sebastian-i éttermet, Juan Mari Arzak 1966 óta áll a vállalkozás élén, immáron leánya, Elena támogatásával. Az étterem három Michelin csillagal büszkélkedhet, Elena pedig csak célfotóval maradt le néhány napja a Veuve Cliquot díjról, mellyel a világ legjobb női konyhafőnökét jutalmazzák. “Ha zenei értelemben gondolnak ránk, akkor én vagyok az öreg rocker, és a lányom, Elena, a heavy metal!” – mondta Juan Mari Arzak.
(Foto:Jesús Uriarte / E lPais)
Egy 1976-os madridi konferencián találkozása Paul Bocuse-zel indította el a spanyol konyha megújításának útján, melyen végül eljutott a molekuláris gasztronómiáig.
A baszk szakácsfenomén egyébként a spanyol idegenforgalom és gasztroturizmus érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért március végén megkapta a legmagasabb spanyol polgári kitüntetést, a Polgári Érdemrend Nagykeresztjét. Juan Mari Arzakot a szélesebb közönség „A csirke, a hal és a királyrák” című filmből ismerheti.
A S.Pelegrino Best 50 Életműdíját korábban olyan szakácszsenik kapták, mint Joel Robuchon, Gualtiero Marchesi, Paul Bocuse, Albert és Michel Roux, Eckart Witzigmann és Alice Waters. A sor méltó folytatója Juan Mari Arzak.