Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Október elsején veszi kezdetét Budapesten a fiatal szakácsok nemzetközi versenye, amely során 20 ország tehetséges szakácsai mérik össze tudásukat. A Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Világszervezet által 2024. október 1. és 5. között Magyarországon megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon hazánkat Nyikos Patrik, a Stand Restaurant ifjú szakácsa képviseli, aki hazai versenyen aratott győzelmével szerezte meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a rangos megmérettetésen.

A Bocuse d’Or előszobájának számító igen szigorú szabályokkal rendelkező versenyen 27 év alatti szakácsok indulhatnak el.

Pintér Katalin a Chaine des Rotisseurs magyarországi szervezetének elnöke kiemelte, hogy az egyesület egyik célja, hogy lehetőséget adjanak a fiatal szakácsoknak, hogy megmutathassák tudásukat, és láthatóvá váljon az is, mi történik a szakácskultúrában a világ különböző pontjain. 

David R. Tetrault, a Világszervezet Igazgatóságának Tagja, Jeunes Chefs Rôtisseurs Bizottság Elnöke elmondta, hogy idén 47. alkalommal rendezik meg a világversenyt, és Budapesten immár második alkalommal.

A különösen nehéz megmérettetés a közel öt évtized során a gasztronómia egyik legfontosabb eseményévé vált. A rendezvényt először Svájcban tartották. Azóta a verseny nemzetközivé vált, és olyan neves szakácsok nőttek fel, mint Dalnoki Bence és Széll Tamás, akik a magyar gasztronómiát nemzetközi szinten is elismertté tették.

Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David R. Tetrault és Kovács Lázár
Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David R. Tetrault és Kovács Lázár
Fotó: SZT

A zsűri anonim módon értékeli a versenyzőket

A verseny a Metro Gasztroakadémián kerül megrendezésre, és nem csupán a főzésről szól majd. A résztvevőknek meg kell mutatni azt is, hogyan bánnak az alapanyagokkal, milyen technológiákat használnak, és miként tudják kreatívan hasznosítani a konyhai hulladékot.

A konyhai zsűri a munkafolyamatot, a kóstoló zsűri pedig több szempontból értékeli az adott tányérokat. A legtöbb pont az ízért jár, de figyelembe veszik a tálalst, az arányokat és a prezentációt is. A pontozás aránya 50-50%, így a versenyzőknek mindkét zsűri előtt bizonyítaniuk kell.

Egy versenyzőnek minél több olyan munkát vagy konyhatechnológiát kell bemutatnia, amivel rendelkezik, legyen szó párolásról, krémesítésről, habosításról.

- tette hozzá Kovács Lázár a rendezvény szakmai igazgatója.

A zsűri soraiban a szakma impozáns képviselői ülnek majd, és két neves magyar szakember is helyet foglal majd: Varga Áron és Hamvas Zoltán, míg a verseny szakmai igazgatója Kovács Lázár.

A helyszínt és az alapanyagokat a verseny szervezői biztosítják, és bár az alapanyagok részleteit titokban tartják, annyit elárultak, hogy a legkiválóbb magyar alapanyagokat válogatták össze, hogy bemutassák Magyarország sokszínűségét.

A verseny célja nem csak a tehetségek felfedezése, hanem a jövő vendéglátóipari szakembereinek képzése is. Ennek érdekében jött létre a Gasztronómiai Akadémia, hogy támogassa a fiatalokat, és segítse őket a szakmai fejlődésben. Mint azt Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa Business Development Managere és a verseny egyik szervezője elmondta:

 


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.