Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Október elsején veszi kezdetét Budapesten a fiatal szakácsok nemzetközi versenye, amely során 20 ország tehetséges szakácsai mérik össze tudásukat. A Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Világszervezet által 2024. október 1. és 5. között Magyarországon megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon hazánkat Nyikos Patrik, a Stand Restaurant ifjú szakácsa képviseli, aki hazai versenyen aratott győzelmével szerezte meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a rangos megmérettetésen.

A Bocuse d’Or előszobájának számító igen szigorú szabályokkal rendelkező versenyen 27 év alatti szakácsok indulhatnak el.

Pintér Katalin a Chaine des Rotisseurs magyarországi szervezetének elnöke kiemelte, hogy az egyesület egyik célja, hogy lehetőséget adjanak a fiatal szakácsoknak, hogy megmutathassák tudásukat, és láthatóvá váljon az is, mi történik a szakácskultúrában a világ különböző pontjain. 

David R. Tetrault, a Világszervezet Igazgatóságának Tagja, Jeunes Chefs Rôtisseurs Bizottság Elnöke elmondta, hogy idén 47. alkalommal rendezik meg a világversenyt, és Budapesten immár második alkalommal.

A különösen nehéz megmérettetés a közel öt évtized során a gasztronómia egyik legfontosabb eseményévé vált. A rendezvényt először Svájcban tartották. Azóta a verseny nemzetközivé vált, és olyan neves szakácsok nőttek fel, mint Dalnoki Bence és Széll Tamás, akik a magyar gasztronómiát nemzetközi szinten is elismertté tették.

Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David R. Tetrault és Kovács Lázár
Bősze Ákos, Novák Iván, Pintér Katalin, David R. Tetrault és Kovács Lázár
Fotó: SZT

A zsűri anonim módon értékeli a versenyzőket

A verseny a Metro Gasztroakadémián kerül megrendezésre, és nem csupán a főzésről szól majd. A résztvevőknek meg kell mutatni azt is, hogyan bánnak az alapanyagokkal, milyen technológiákat használnak, és miként tudják kreatívan hasznosítani a konyhai hulladékot.

A konyhai zsűri a munkafolyamatot, a kóstoló zsűri pedig több szempontból értékeli az adott tányérokat. A legtöbb pont az ízért jár, de figyelembe veszik a tálalst, az arányokat és a prezentációt is. A pontozás aránya 50-50%, így a versenyzőknek mindkét zsűri előtt bizonyítaniuk kell.

Egy versenyzőnek minél több olyan munkát vagy konyhatechnológiát kell bemutatnia, amivel rendelkezik, legyen szó párolásról, krémesítésről, habosításról.

- tette hozzá Kovács Lázár a rendezvény szakmai igazgatója.

A zsűri soraiban a szakma impozáns képviselői ülnek majd, és két neves magyar szakember is helyet foglal majd: Varga Áron és Hamvas Zoltán, míg a verseny szakmai igazgatója Kovács Lázár.

A helyszínt és az alapanyagokat a verseny szervezői biztosítják, és bár az alapanyagok részleteit titokban tartják, annyit elárultak, hogy a legkiválóbb magyar alapanyagokat válogatták össze, hogy bemutassák Magyarország sokszínűségét.

A verseny célja nem csak a tehetségek felfedezése, hanem a jövő vendéglátóipari szakembereinek képzése is. Ennek érdekében jött létre a Gasztronómiai Akadémia, hogy támogassa a fiatalokat, és segítse őket a szakmai fejlődésben. Mint azt Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa Business Development Managere és a verseny egyik szervezője elmondta:

 


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.