Elkészült a magyar szuperfood térkép

A Gasztrohősök a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen indított kampányt a helyi, szezonális ételek és a hazai szuperélelmiszerek népszerűsítésére.

A Gasztrohősök meggyőződése, hogy lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és régiós alapanyagokból.

Akik nem hinnék, azoknak humoros, interaktív módon, egy csipet iróniával mutatják be június második hétvégéjén, hogy miért értékesebb a csipkebogyó a goji bogyónál, vagy éppen milyen hazai, gluténmentes gabonahelyettesítők léteznek quinoa helyett.

Június 10-én a Hegyvidéki Napokon bemutatkoznak az ország regionális éléskamrái és ételei, és a résztvevők megtudhatják, mit és hol érdemes megkóstolniuk a nyári kirándulások során.  

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 5 éve buzdít arra mindenkit - beleértve a Fenntartható Vendéglátóhelyek séfjeit és a lakosságot is -, hogy étrendjét és étlapját a szezonalitáshoz igazítva állítsa össze, és igyekezzen az alapanyagokat minél közelebbről beszerezni. Városi lakosként ezt a termelői piacokon, dobozrendszereken keresztül tehetjük meg a legkönnyebben; vendéglátóhely képviselőjeként úgy, hogy közvetlen kapcsolatot ápolunk a régióban található termelőkkel, és közösen dolgozunk a minél frissebb, ízletesebb és tápanyagdúsabb élelmiszerek termelésén és elkészítésén.


 
A helyi, szezonális, bio élelmiszerek fogyasztása nemcsak a saját egészségünk és ízlelőbimbóink szempontjából jó választás, hanem a helyi gazdaság fejlesztése és az élelmiszer-kilométerek csökkentése miatt - vagyis környezetvédelmi szempontból - is fontos. A főleg importált alapanyagokra alapozott étrend akár négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátással járhat, mint az elsősorban helyi élelmiszerekből álló! Ráadásul sokszor a aktuálisan trendi “superfood”-ok jóval drágábbak is, mint hazai versenytársaik, ezért a lokális beszerzéssel spórolhatunk is.
 
Az alapítvány legújabb kampányában a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, táplálkozástudományi és turisztikai szakemberek segítségével összeállították hazánk “superfood” térképét, amely ahhoz nyújt iránymutatást, hogy a sokszor “szuperélelmiszernek” hívott egzotikus alapanyagokat milyen hazai termékekkel érdemes kiváltani. A következő hetek során online felületeiken mutatják be a hazai régiók kiváló alapanyagait, receptjeit, sőt, arról is kaphatunk információt, hogy belföldi utazásaink során melyik termelői piacokon tudunk beszerezni különleges hazai alapanyagokat.
 
Az általuk javasolt szuper élelmiszerekből készült finomságokat a következő hetekben az alábbi Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel büszkélkedő éttermekben kóstolhatnak az érdeklődők: Yes, Chef!, Kozmosz Vegán Étterem, Slow Foodiez, Bistro No Waste, Funky Pho, Kishableány.



 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.