Elkészült a magyar szuperfood térkép

A Gasztrohősök a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen indított kampányt a helyi, szezonális ételek és a hazai szuperélelmiszerek népszerűsítésére.

A Gasztrohősök meggyőződése, hogy lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és régiós alapanyagokból.

Akik nem hinnék, azoknak humoros, interaktív módon, egy csipet iróniával mutatják be június második hétvégéjén, hogy miért értékesebb a csipkebogyó a goji bogyónál, vagy éppen milyen hazai, gluténmentes gabonahelyettesítők léteznek quinoa helyett.

Június 10-én a Hegyvidéki Napokon bemutatkoznak az ország regionális éléskamrái és ételei, és a résztvevők megtudhatják, mit és hol érdemes megkóstolniuk a nyári kirándulások során.  

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 5 éve buzdít arra mindenkit - beleértve a Fenntartható Vendéglátóhelyek séfjeit és a lakosságot is -, hogy étrendjét és étlapját a szezonalitáshoz igazítva állítsa össze, és igyekezzen az alapanyagokat minél közelebbről beszerezni. Városi lakosként ezt a termelői piacokon, dobozrendszereken keresztül tehetjük meg a legkönnyebben; vendéglátóhely képviselőjeként úgy, hogy közvetlen kapcsolatot ápolunk a régióban található termelőkkel, és közösen dolgozunk a minél frissebb, ízletesebb és tápanyagdúsabb élelmiszerek termelésén és elkészítésén.


 
A helyi, szezonális, bio élelmiszerek fogyasztása nemcsak a saját egészségünk és ízlelőbimbóink szempontjából jó választás, hanem a helyi gazdaság fejlesztése és az élelmiszer-kilométerek csökkentése miatt - vagyis környezetvédelmi szempontból - is fontos. A főleg importált alapanyagokra alapozott étrend akár négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátással járhat, mint az elsősorban helyi élelmiszerekből álló! Ráadásul sokszor a aktuálisan trendi “superfood”-ok jóval drágábbak is, mint hazai versenytársaik, ezért a lokális beszerzéssel spórolhatunk is.
 
Az alapítvány legújabb kampányában a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, táplálkozástudományi és turisztikai szakemberek segítségével összeállították hazánk “superfood” térképét, amely ahhoz nyújt iránymutatást, hogy a sokszor “szuperélelmiszernek” hívott egzotikus alapanyagokat milyen hazai termékekkel érdemes kiváltani. A következő hetek során online felületeiken mutatják be a hazai régiók kiváló alapanyagait, receptjeit, sőt, arról is kaphatunk információt, hogy belföldi utazásaink során melyik termelői piacokon tudunk beszerezni különleges hazai alapanyagokat.
 
Az általuk javasolt szuper élelmiszerekből készült finomságokat a következő hetekben az alábbi Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel büszkélkedő éttermekben kóstolhatnak az érdeklődők: Yes, Chef!, Kozmosz Vegán Étterem, Slow Foodiez, Bistro No Waste, Funky Pho, Kishableány.



 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.