Élményközpont Budakalászon

A Schieszl Borház egyszerre hagyományos és új utakat járó vállalkozás. Tradicionális, mert erős helyi kötődésre épül, de új szemléletű, hiszen a budakalászi központba három borvidékről érkezik alapanyag: Villányból, a Mátrából és a Balatonfüred-Csopaki borvidékről.

Budakalász történetében fontos szerepet játszik a Schieszl család. Ez a régi múltra visszavezethető família az 1720-as években érkezett Buda környékére, Budakalászon pedig az 1800-as években telepedtek le. Schieszl János 1896-ban létesítette a borozót, a mai Schieszl Vendéglő és Borház ősét. A borozót 1911-től Schieszl Konrád vezette, aki nem csak a borozó, hanem a város életében is fontos szerepet töltött be: virilista, községi közgyám volt, elnöke volt az Egyetértés Dalegyletnek, a Temetkezési egyletnek, az úrbéri testületnek és az önkéntes tűzoltóságnak. 1946-ban kitelepítették és fia Schieszl Sebestyén vette át a borozót. 1970-ben nyílt meg újra a borozó (a későbbi Sebő borozó) mai helyén, amelyet Schieszl Konrád irányít 1973 óta. Konrád bácsi elsősorban vendéglős, de a szőlő- és bortermelésben is eredményes.

A Sebő borozó a 2000-es években kulturális szerepet vállalt a város életében, visszatérve ezzel a hagyományhoz, műsoros előadássorozatot, dalesteket szerveznek a helyi zenészek közreműködésével, a repertoárban a 20-as, 30-as évek dalai, nótái, katonadalok, bordalok, szerb és sváb nóták szerepelnek. Ma már ifjabb Schieszl Konrád is bekapcsolódott a családi vállalkozásba. A borozó családi eseményeknek, baráti találkozóknak, zenés rendezvényeknek ad helyet rendszeresen. Az udvar és a kerthelyiség pedig elmaradhatatlan helyszíne lett a budakalászi szüreti felvonulásoknak, báloknak. Az ősi családi ház építészeti értékeinek megtartásával kibővítették a Sebő borozót, amely mostmár Schieszl Vendéglő és Borház névre hallgat.

Az ötödik generációs borász és vendéglős Shieszl család fehér és rozé borait reduktív eljárással készíti, hogy a természetes illat anyagok, a frissesség domináljon, míg vörösboraikat barrique hordós érleléssel, hogy a bor sajátos illattal és ízzel gazdagodjon. A betérő vendégeknek a hazai és sváb ételspecialitások mellé saját termésű csopaki, gyöngyösi és villányi borokkal kedveskednek.

Forrás: Elitbor


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.