Az elmúlt 20 évben a konyak gyártása és egyben fogyasztása is az országban majdnem négyszeresére növekedett, viszont az utóbbi időben az adatok visszaesést mutatattak.
Az ukrán piacon nyolc nagy konyak gyártó cég van jelen - ezek közül a legnagyobb az odesszai konyakgyár (leghíresebb márkájuk a Deszna), és a nova kahovkai (herszoni terület) Tavria - közölte a karpatinfo.net.
További konyakgyártó üzem a Sabo, mely az odesszai területen található. A cég eleinte borgyártásal foglalkozott, de 3 éve konyakgyártásra álltak át.
A krími Koktebelyben is működik egy gyár, Ungváron pedig a Karpati cég gyártja a kárpátaljaiak számára jól ismert Tisza konyakot. A konyakgyártók listáját a baherovszki üzem (a krími Zsan-Zsak), nyikolajevi terület Zelenij haj (Hrinvics) valamint a bahcsiszeráji (Krím) üzem zárja, mely korábban szintén borgyártással foglalkozott.
Ukrajna évente 4 millió liter konyakot importál főleg Franciaországból, Örményországból, Grúziából és Moldáviából – adta hírül az UA-reporter.com internetes hírportál.
Ukrajna főleg Oroszországba és Fehéroroszországba exportál konyakot – évi 1 millió 400 ezer litert. „Egyelőre nem éri meg terjeszkedni, mivel a hazai termelők által készített italok kereskedelmi mutatói növekedést mutatnak az ország belső piacán. A fejlődésre van elég potenciál - évente 40 millió liter konyak Ukrajna fogyasztása. A második feladat Grúziával és Örményországgal való verseny lenne. Valamilyen szinten ez csak imidzs kérdése” - mondta Volodimir Demcsak, a Nemzetközi Konyakiroda főigazgatója.
Élmezőnyben a kárpátaljai konyak
A gazdasági világválság arra kényszerítette a fogyasztókat, hogy az olcsóbb alkoholtartalmú italokra térjenek át – sajnos ez a konyak rovására ment. Természetesen ez a tendencia Ukrajnára is hatott - írja a Kárpátinfo.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Legjobbak közt a magyar speciality kávé
A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben
A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.