Élmezőnyben a kárpátaljai konyak

A gazdasági világválság arra kényszerítette a fogyasztókat, hogy az olcsóbb alkoholtartalmú italokra térjenek át – sajnos ez a konyak rovására ment. Természetesen ez a tendencia Ukrajnára is hatott - írja a Kárpátinfo.

Az elmúlt 20 évben a konyak gyártása és egyben fogyasztása is az országban majdnem négyszeresére növekedett, viszont az utóbbi időben az adatok visszaesést mutatattak. Az ukrán piacon nyolc nagy konyak gyártó cég van jelen - ezek közül a legnagyobb az odesszai konyakgyár (leghíresebb márkájuk a Deszna), és a nova kahovkai (herszoni terület) Tavria - közölte a karpatinfo.net. További konyakgyártó üzem a Sabo, mely az odesszai területen található. A cég eleinte borgyártásal foglalkozott, de 3 éve konyakgyártásra álltak át. A krími Koktebelyben is működik egy gyár, Ungváron pedig a Karpati cég gyártja a kárpátaljaiak számára jól ismert Tisza konyakot. A konyakgyártók listáját a baherovszki üzem (a krími Zsan-Zsak), nyikolajevi terület Zelenij haj (Hrinvics) valamint a bahcsiszeráji (Krím) üzem zárja, mely korábban szintén borgyártással foglalkozott. Ukrajna évente 4 millió liter konyakot importál főleg Franciaországból, Örményországból, Grúziából és Moldáviából – adta hírül az UA-reporter.com internetes hírportál. Ukrajna főleg Oroszországba és Fehéroroszországba exportál konyakot – évi 1 millió 400 ezer litert. „Egyelőre nem éri meg terjeszkedni, mivel a hazai termelők által készített italok kereskedelmi mutatói növekedést mutatnak az ország belső piacán. A fejlődésre van elég potenciál - évente 40 millió liter konyak Ukrajna fogyasztása. A második feladat Grúziával és Örményországgal való verseny lenne. Valamilyen szinten ez csak imidzs kérdése” - mondta Volodimir Demcsak, a Nemzetközi Konyakiroda főigazgatója.

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.