Élmezőnyben a kárpátaljai konyak

A gazdasági világválság arra kényszerítette a fogyasztókat, hogy az olcsóbb alkoholtartalmú italokra térjenek át – sajnos ez a konyak rovására ment. Természetesen ez a tendencia Ukrajnára is hatott - írja a Kárpátinfo.

Az elmúlt 20 évben a konyak gyártása és egyben fogyasztása is az országban majdnem négyszeresére növekedett, viszont az utóbbi időben az adatok visszaesést mutatattak. Az ukrán piacon nyolc nagy konyak gyártó cég van jelen - ezek közül a legnagyobb az odesszai konyakgyár (leghíresebb márkájuk a Deszna), és a nova kahovkai (herszoni terület) Tavria - közölte a karpatinfo.net. További konyakgyártó üzem a Sabo, mely az odesszai területen található. A cég eleinte borgyártásal foglalkozott, de 3 éve konyakgyártásra álltak át. A krími Koktebelyben is működik egy gyár, Ungváron pedig a Karpati cég gyártja a kárpátaljaiak számára jól ismert Tisza konyakot. A konyakgyártók listáját a baherovszki üzem (a krími Zsan-Zsak), nyikolajevi terület Zelenij haj (Hrinvics) valamint a bahcsiszeráji (Krím) üzem zárja, mely korábban szintén borgyártással foglalkozott. Ukrajna évente 4 millió liter konyakot importál főleg Franciaországból, Örményországból, Grúziából és Moldáviából – adta hírül az UA-reporter.com internetes hírportál. Ukrajna főleg Oroszországba és Fehéroroszországba exportál konyakot – évi 1 millió 400 ezer litert. „Egyelőre nem éri meg terjeszkedni, mivel a hazai termelők által készített italok kereskedelmi mutatói növekedést mutatnak az ország belső piacán. A fejlődésre van elég potenciál - évente 40 millió liter konyak Ukrajna fogyasztása. A második feladat Grúziával és Örményországgal való verseny lenne. Valamilyen szinten ez csak imidzs kérdése” - mondta Volodimir Demcsak, a Nemzetközi Konyakiroda főigazgatója.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.