Elsorvadóban a csárdavilág

Magyarország a csárdáival és a cigányzenével híresült el. Sajnos mindkettő sorvadóban van - írja a nyugat.hu.

Ha Magyarországról van szó, egy külföldinek a pörköltet, halászlét, gulyást kínáló, egykori betyárvilágot felidéző csárdák, no és az ezekhez szorosan kötődő cigányzene ugrik be. Ezek nemzeti múltunk örökségei, olyan egyedi értékek, mint az angliai, skóciai kastélyok, a holland szélmalmok és papucsok, az amerikai country zene, a francia sanzon, vagy éppen az argentin tangó. Becsben, életben tartásuk nemcsak nemzeti érdek, de kötelesség is. Lenne, mivel a cigányzene már régóta halódik, s már a csárdavilág is mulandóban.

Szomorú látvány egy bezárt, sorsára hagyott, az enyészetté lett, egykor népszerű, forgalmas csárda, amelyből többet térségünkben is felfedezhető. Vannak klasszikus, tipikus építészeti jegyeket hordozó csárdaépületek, vannak olyan „műcsárdák”, amelyeket a mai korban építettek fel a régiek mintájára, s vannak olyan vendéglátóhelyek is, amelyeknek ugyan nem sok köze van a csárdai jelleghez, de tulajdonosuk jó üzleti érzékkel csárdának „becézve” üzemelteti őket. Persze van példa ennek a fordítottjára is. (...)

A teljes cikket az eredeti oldalon olvashatja.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.