Elsorvadóban a csárdavilág

Magyarország a csárdáival és a cigányzenével híresült el. Sajnos mindkettő sorvadóban van - írja a nyugat.hu.

Ha Magyarországról van szó, egy külföldinek a pörköltet, halászlét, gulyást kínáló, egykori betyárvilágot felidéző csárdák, no és az ezekhez szorosan kötődő cigányzene ugrik be. Ezek nemzeti múltunk örökségei, olyan egyedi értékek, mint az angliai, skóciai kastélyok, a holland szélmalmok és papucsok, az amerikai country zene, a francia sanzon, vagy éppen az argentin tangó. Becsben, életben tartásuk nemcsak nemzeti érdek, de kötelesség is. Lenne, mivel a cigányzene már régóta halódik, s már a csárdavilág is mulandóban.

Szomorú látvány egy bezárt, sorsára hagyott, az enyészetté lett, egykor népszerű, forgalmas csárda, amelyből többet térségünkben is felfedezhető. Vannak klasszikus, tipikus építészeti jegyeket hordozó csárdaépületek, vannak olyan „műcsárdák”, amelyeket a mai korban építettek fel a régiek mintájára, s vannak olyan vendéglátóhelyek is, amelyeknek ugyan nem sok köze van a csárdai jelleghez, de tulajdonosuk jó üzleti érzékkel csárdának „becézve” üzemelteti őket. Persze van példa ennek a fordítottjára is. (...)

A teljes cikket az eredeti oldalon olvashatja.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.