Elviszi a fagy az idei szőlőtermést?

Ha a rekordnak számító hideg tovább tart, megismétlődhet az a katasztrófa, ami a nyolcvanas években, ismét elfagyhat a szőlőtőkék jelentős része és minimum 20 milliárd Ft-os kár is érheti a magyar borászokat, olvasható Varga pincészet előrejelzésében.

A szokatlanul hideg időjárás szőlőtermelők tízezreinek okoz jelentős károkat. Ma már sajnos csak a kár mértéke az, ami kérdés, véli a Varga Péter a pincészet tulajdonosa.

"Országosan 25-30 százalékos terméskieséssel a legjobb esetben is számolnunk kell, ami az átlagosnak tartott 350 millió literes éves bortermeléssel számolva 100 millió litert jelent. Amennyiben 200 forintos átlagárral számolunk, akkor a veszteség akár 20 milliárd forintra is rúghat. A károk területileg igen differenciáltan jelentkezhetnek" – idézi az előrejelzést az Index.hu.

Ha a rekordnak számító hideg tovább tart, megismétlődhet az 1985-86 és 1986-87 évek telén átélt katasztrófa, amikor az ültetvények 45-50 százalékát újra kellett telepíteni.

Egyelőre az észak-dunántúli ültetvények úszták meg a legjobban a hideget. Badacsonyban a leghidegebb -14 Celsius fokot csak egy hajnalon mértek, a helyi kutatóintézet ültetvényében. Lehetnek persze olyan fagyzugos helyeken lévő szőlők, ahol a hőmérő higanyszála mélyebbre szállt, ezek azonban nem lehetnek jelentős területek. A Balaton déli partján -18 Celsius fokot is mértek, de szerencsére tartósan nem maradt meg olyan hideg, ami jelentős terméskiesést okozna. (forrás: Biztosítási Szemle)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.