Erdélyi és magyar diákok főztek - Határtalanul

Erdélyi és magyar diákok kirándultak és sütöttek-főztek közösen a Jendrassik iskolában a Határtalanul nevű program keretében - adta hírül a veszprémi Napló.

A Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola, valamint Veszprém testvérvárosának, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Gazdasági Líceum vendéglátó szakmacsoportjainak tanulói vettek részt a Határtalanul című programban. A pályázat keretében az iskolák vállalták, hogy mind külhonban, mind idehaza egy közös terméket, hazájukra jellemző ételeket hoznak létre közös munkával. Március elején a Jendrassik tizenkét diákja Kolonics Renáta, Pongó Jessica, Stáhl Benjamin, Tóth Enikő, Okváth Evelin, Gazdig Eszter, Kovács Máté, Vörösmarty Nikolett, Vízi Pálma, Horváth Szilvia, Kleinhansz Patrik, Stefanovics Mercédesz - és két kísérő tanáruk, Fazekasné Soltész Rita, Zselyi István utazott Sepsiszentgyörgyre, ahol többek között balatoni fogas terrine-t, betyárlevest húsos tésztabatyuval, epreskacsamájas rétest és bakonyi sertésbordát készítettek.

A sepsiszentgyörgyi iskola vendéglátó szakmacsoport diákjai - Tankó Erika, Jani Izabella, András László, Bán Beáta, Már Zsolt, Jákó Emőke, Kocsis Noémi, Székely Rita, Kádár Zsuzsa, Meszics Szende, Fogarasi Mónika, Kádár Annamária, és két segítő tanáruk, Popa Ildikó, Morau Katalin ahét elején érkeztek Veszprémbe, ahol a várat és az állatkertet járták be. Hatnapos itttartózkodásuk során balatoni hajókiránduláson vettek részt és Tihanyba látogattak. Tegnap ismét együtt alkottak a tankonyhában a magyar diákokkal, aminek eredményeként Székelyföld jellegzetes ételei és italai kerültek az asztalra. A menüsorban szereplő gombás palacsintához és a puliszkával tálalt tárkonyos csirkéhez köményes pálinka, finom borok, valamint bodoki ásványvíz dukált. (forrás: Napló)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.